Arcul de Triumf din Franta se gaseste in centrul Parisului, in Piata Charles de Gaulle. Despre acest monument se spune ca leaga vechiul Paris de noul Paris, acesta fiind situat intre Luvru, pe de o parte, si districtula financiar cu zgarie nori, de cealalta parte. Arcul de Triumf din Paris are o istorie destul de veche si a fost ridicat in amintirea victoriilor militare. Constructia acestui monument impresionant a fost ordonata de catre Imparatul Napoleon, dupa Victoria sa asupra armatei ruso-austriece, in batalia de la Austerlitz din 1806. Napoleon a dorit sa comemoreze nu doar victoria de la Austerlitz, ci si victoriile anterioare prin aceasta constructie.
Constructia Arcului de Triumf a inceput destul de rapid, insa procesul constructiei a fost lung si dificil. Numai construirea fundatiei a durat 2 ani de zile. De fapt Napoleon nu a apucat sa vada constructia terminata, datorita faptului ca in 1815 a fost invins la Waterloo. Dupa aceasta infrangere in batalia de la Waterloo, Napoleon a fost obligat sa-si cedeze tronul in favoarea lui Ludovic al VIII-lea. Noul rege l-a exilat pe Napoleon pe insula Sfanta Elena si a oprit constructia Arcului de Triumf. Constructia monumentului a reinceput in 1833, in timpul domniei lui Ludovic-Filip, duce de Orleans, si s-a incheiat in anul 1836.
Arcul de Triumf din Paris are 50 de metri inaltime si 45 de metri latime, si este al doilea cel mai mare monument de acest gen, dupa Arcul din Pyongyang din Coreea de Nord. Arhitectul care a creat planurile de constructie pentru acest monument a fost francezul Jean Chalgrin, care a murit inainte de incheierea constructiei, in 1811. Dupa ce Chalgrin a murit, alti arhitecti i-au dus munca mai departe. Acesta a fost construit dupa modelul Arcului de Triumf al lui Titus din Roma, insa stilul sau este mai neoclasic.
De-a lungul anilor, Arcul de Triumf din Paris a fost martor la numeroase evenimente si sarbatori nationale. In 1940, corpul neinsufletit al lui Napoleon a fost trecut pe sub Arc pe drumul sau catre locul de inmormantare, aflat la Domul Les Invalides. De asemenea au avut loc numeroase marsuri de victorie pe sub Arc, ale prusilor dupa victoria lor din 1871 asupra francezilor, ale francezilor dupa victoria lor din Primul Razboi Mondial in 1918, ale germanilor dupa ocuparea Parisului in 1940 si ale francezilor si aliatilor lor dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial in 1944 si 1945.
La exterior, deasupra boltei Arcului, vizitatorii pot vedea friza frumos sculptata care infatiseaza scene din diferite batalii. Printre acestea se afla scene din batalia lui Napoleon de la Austerlitz cu austriecii, si din batalia de la Aboukir, in care i-a invins pe turci. Deasupra acestor scene se poate vedea un sir de 30 de scuturi, care onoreaza cele mai mari victorii militare ale lui Napoleon si victoriile revolutionare, pe fiecare scut fiind sculptat numele unei batalii. Peretii interiori ai Arcului de asemenea onoreaza soldatii francezi, pe acesti pereti aflandu-se o lista lunga ce contine numele generalilor francezi. Numele care sunt subliniate, inseamna ca acei generali au murit in lupta.
Detaliul care iese cel mai bine in evidenta la Arcul de Triumf din Paris il constituie statuile uriase de la baza celor patru coloane. Cea mai faimoasa dintre aceste statui este “La Marseillaise”, realizata de Francois Rude. Aceasta infatiseaza francezii uniti impreuna impotriva dusmanilor din afara. Cetatenii francezi, unii dezbracati si alti cu armuri pe ei, sunt uniti sub protectia zeitei romane a razboiului, Bellona. Pe partea stanga se afla statuia numita “Triumful”, realizata de Jean-Pierre Cortot. Aceasta il infatiseaza pe Napoleon in timp ce este incoronat de zeita romana a victoriei, cu orasul pe care tocmai l-a cucerit, la picioare.
Pe partea opusa a statuii “Triumful”, se afla statuia numita “Rezistenta”, care infatiseaza un soldat nud in timp ce isi apara familia, indemnat de zeita romana a viitorului, Antevorte. Cea de-a patra statuie si ultima, se numeste “Pace”. Aceasta infatiseaza un om care isi pune sabia la loc in teaca, sub protectia zeitei romane a razboiului, Minerva. In spatele acestui om, se pot vedea taranii care se intorc la munca lor zilnica. Dupa caderea lui Napoleon din 1815, aceasta statuie a fost interpretata ca o sarbatorire a pacii care a urmat infrangerii sale.
Sub Arcul de Triumf din Paris se gaseste un mormant special. Acest mormant reprezinta locul de odihna al unui soldat anonim, unul din numerosii soldati cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Este cunoscut sub numele de “Mormantul soldatului necunoscut”. Pe mormant arde o flacara in memoria sa si a tuturor soldatilor cazuti in ambele Razboaie Mondiale. Sicriul a fost pus in mormant pe data de 28 ianuarie 1921, iar deasupra mormantului se poate citi o inscriptie care spune “Aici se odihneste un soldat francez mort pentru patria sa 1914-1918”. Arcul de Triumf din Paris este unul din cele mai faimoase monumente din Franta si nu trebuie ratat daca vizitati Parisul. Acesta este vizitat de milioane de oameni anual. Vizitatorii au posibilitatea sa si urce si in varf, nu doar sa il admire din afara.