Auroville (Sri Aurobindo), adică “Oraşul zorilor”, este o localitate urbană, experimentală, din India, conceput pentru a fi “un loc de pe Pământ inalienabil, care să nu aparţină niciunei naţiuni, în care toţi oamenii animaţi de aspiraţii sincere, bărbaţi şi femei, să trăiască în calitate de cetăţeni ai lumii; să înveţe să trăiască în pace, într-o perfectă armonie, fără politică, fără bani, fără religii şi naţionalităţi, îngrijindu-se de nevoile spiritului, de progres, de aspiraţii, supunându-se unei singure autorităţi, adevărul”, după cum sublinia fondatoarea acestui oraş.

Auroville – câteva repere

Auroville, Orasul Zorilor, Matrimandir (Casa Mamei)
Auroville, Orasul Zorilor, Matrimandir (Casa Mamei)

Auroville este situat la zece kilometri de Puducherry, cel mai important centru economic şi cultural din sud-estul Indiei şi a fost creat în 1968, de către Mirra Alfassa, supranumită “Mama”, pictoriţă, formată spiritual la şcoala lui Sri Aurobino (de unde vine şi numele oraşului), filosof, poet indian, absolvent al Universităţii Cambridge, la numai 20 de ani, pasionat de marile tradiţii ale ţării sale, unul dintre liderii mişcării pentru Independenţa Indiei.

În prezent, Auroville are peste 2300 de locuitori, proveniţi din 50 de ţări. În 2014, populaţia din Auroville cuprindea 900 de bărbaţi, 880 de femei şi 534 de minori.

Oraşul este organizat în 35 de arii/domenii de muncă: agricultură, informatică, sănătate, educaţie, artizanat etc. Echipele de la Centrul de Cercetare Stiinţifică (CSR) se preocupă constant de energiile regenerabile, de reciclarea şi purificarea apei, de construcţiile ecologice, de maşinile electrice sau hibride.

Deşi, iniţial, suprafaţa pe care o ocupă acum oraşul a fost deşert, fără apă, cu solul arid, astăzi este înfloritoare. Locuitorii oraşului au construit fântâni adânci, pentru a facilita scoaterea apei la suprafaţă au instalat eoliene, producătoare de energie, au adăugat reţele de evacuare şi aducţie a apei. În patru decenii, au fost plantaţi peste două milioane de arbori şi arbuşti.

În centrul oraşului Auroville se afla Matrimandir (Casa Mamei), pe care fondatoarea acestui proiect, Mirra Alfassa, o considera “sufletul” locului, o zonă a liniştii, cu grădini frumoase, un amfiteatru, în care este amplasată o urnă a umanităţii şi s-a construit un lac, care să creeze o atmosferă de calm. Casa are forma unei uriaşe mingii de golf şi se vede din toate părţile oraşului. În interior, se află, printre altele, o cameră acoperită cu marmură albă, în care este amplasat un glob de sticlă, considerat cel mai mare din lume. Această încăpere, concepută ca loc pentru meditaţie, nu are nimic în comun cu un spaţiu religios şi este deschisă, la cerere pentru oricine.

Sri Aurobindo, International Centre of Education

Alte construcţii importante sunt: Bharat Niwas (Casa Indiei), clădire destinată culturii oraşului, cu amfiteatre, cinema, bibliotecă; aşa numitul “Laborator al limbilor”, un loc pentru studiul limbilor, oral, scris; “Bucătăria solară”, un restaurant pentru localnici, dar şi pentru vizitatori; “New Creation Corner”, un restaurant clasic; “Visitors Center”, un vast edificiu destinat să găzduiască vizitatorii, cu amfiteatru, săli de spectacole, bibliotecă etc.

Proiectul iniţial, susţinut de UNESCO, încă de la început, prevede dezvoltarea a patru zone (internaţională, culturală, industrială, rezidenţială), toate aranjate în jurul edificiului Matrimandir. La momentul actual, toatea acestea sunt amplasate pe o suprafaţă de 10 kilometri pătraţi, din cei 25 proiectaţi.

  • Zona industrială se întinde pe 109 hectare, în partea de nord a oraşului, şi cuprinde activităţi care ţin exclusiv de economia verde, precum şi centre de formare, artizanat etc., si administraţia oraşului. Conceptul de “economie verde” este fundamental pentru o dezvoltare durabilă şi pentru protecţia mediului, in Orasul Zorilor.
  • Zona rezidenţială se află în partea de sud, pe 189 de hectare, şi este rezervată locuinţelor (45% din suprafaţă) şi spaţiilor verzi (55%).
  • Zona internaţională , în vest, pe 74 de hectare, este formată din pavilioane ale diverselor ţări şi culturi, grupate pe continente.
  • Zona culturală ocupa 93 de hectare şi este dedicată în întregime activităţilor educative, artistice, culturale şi sportive.

În jurul acestor patru zone se întinde o centură verde, cu o lăţime de 1,25 kilometri, cuprinzând ferme biologice, lăptarii, livezi, păduri, habitat protejat pentru faună. De aici provin lemnul pentru constructii, hrana, servind şi ca loc de relaxare, un fel de plămân verde al oraşului.

Proiectul pentru oraşul Auroville a fost făcut de arhitectul francez Roger Anger, cel care a conceput şi Insula Verde, din Grenoble, şi a fost gândit sub forma unei galaxii-spirală, în care să poată locui în jur de 50 de mii de locuitori.

Citește și:  Gangele – fluviul sacru al Indiei

Auroviile- un oraş utopic devenit realitate

Vizitatori in Auroville
Vizitatori in Auroville

La inaugurarea oraşului Auroville, în 28 februarie 1968, în prezenţa preşedintelui Republicii India, câte un băiat şi o fată reprezentând fiecare dintre cele 124 de ţări ale lumii, au pus câte un pumn de pământ din ţara natală într-o urnă în formă de floare de lotus, semn al fraternităţii universale.

O cartă în patru puncte a fost citită de către Mirra Alfassa, cuprinzând următoarele repere pentru Oraşul Zorilor:

  • Auroville nu este proprietatea cuiva, aparţine umanităţii, iar pentru a putea locui aici trebuie să-ţi asumi responsabilitatea în fata propriei conştiinţe si a Conştiinţei Divine;
  • Auroville va fi locul educaţiei perpetue, al progresului constant şi al tinereţii veşnice;
  • Auroville îşi doreşte să fie podul între trecut şi viitor; valorificând toate descoperirile ştiinţei, ale spiritului uman, oraşul se va dedica realizărilor viitoare cu tot curajul;
  • Auroville va fi locul cercetării materiale şi spirituale, pentru a da viaţa unei comunităţi umane concrete.

Aşadar, Oraşul Zorilor va fi dovada că se poate trăi altfel, fără zbuciumul, ierarhiile, dezechilibrele, interesele lumii actuale, fără politică, fără bani, fără religii şi naţionalităţi. Religia, aşa cum a fost şi este înţeleasă astăzi, spune Mirra Alfassa, trebuie lăsată în urmă, pentru a face loc unei alte spiritualităţi, care să transceandă religiile.

Organizarea administrativă în Sri Aurobindo

Aurobindo, organizarea administrativa
Aurobindo, organizarea administrativa

După ce Mirra Alfassa, cea căreia i se datorează întemeierea Oraşului Zorilor, Sri Aurobindo, s-a stins din viaţă, principala problemă de rezolvat în comunitate a fost ce structură va conduce oraşul: ashramul Sri Aurobindo, care se ocupă, în realitate, de toate activităţile, sau Sri Aurobindo Society, reprezentant al guvernului indian, care deţinea controlul juridic. În 1981, locuitorii din Auroville au convins guvernul indian să-şi retragă controlul juridic, înlocuindu-l cu o structură adaptată realităţii acestui oraş unic în lume, mai exact, numirea unui reprezentant care să locuiască în comunitate.

În 1988, parlamentul indian a votat o lege prin care a conferit un statut special oraşului, administraţia fiind asigurată de un consiliu format, în total, din şapte membri: trimişi ai guvernului, reprezentanţi ai societăţii Sri Aurobindo şi simpli locuitori ai oraşului.

Cum poţi să fii locuitor al Auroville?

Sri Aurobindo
Sri Aurobindo

Cei care doresc să devină locuitori ai Auroville trebuie să treacă prin mai multe teste, timp de un an de zile. Este necesară, de asemenea, o viză indiană de tip X (care poate fi reînnoită) şi care permite şederea în India, precum şi de o sumă de bani care să asigure cheltuielile pentru un an, fără a fi remunerat pentru munca prestată.

Toate bunurile imobiliare (terenuri, case) sunt proprietatea Fundaţiei Auroville, proprietatea privată nu există. Pentru a locui într-o casă deja construită, trebuie depusă la Fundaţie o sumă de bani echivalentă cu valoarea casei. De asemenea, pe aceeaşi regulă se şi poate construi o casă.

Educaţia, asistenţa medicală de bază, cultura, activităţile sportive sunt gratuite. Pentru rest, cei care nu au venituri primesc o alocaţie echivalentă cu 64 de dolari pe lună. Este vorba de bani virtuali, cu destinaţie precisă, pentru cumpărăturile din oraş, pentru facturile de electricitate sau alte cheltuieli pentru comunitate. Desigur, o astfel de sumă nu este suficientă, de aceea un nou-venit trebuie să asigure închirierea, apoi construcţia casei sale. Pentru a depăşi o astfel de problemă, unii se ocupă de activităţi comerciale, turistice, o parte din profituri fiind donate comunităţii.

Anul acesta, în 2018, Aurobindo aniversează 50 de ani de la întemeierea sa. Ceea ce părea o utopie se dovedeşte a fi astăzi cât se poate de real. Este o alternativă la lumea contemporană, o contrapondere, deocamdată izolată, la goana după putere, bani, autoritate, la sărăcia endemică din anumite zone ale lumii, la inconştienţa cu care rezervele planetei sunt consumate, la un mod de viaţă dezechilibrat adesea. Este şi o dovadă că spiritualitatea, definitorie pentru personalitatea umană, ar putea însemna altceva decât competiţia între religii, fără ca omul să-şi piardă identitatea. Există în lumea aceasta şi oameni fericiţi, şi comunităţi fericite, şi popoare fericite, în care resursele interioare ale omului sunt redescoperite şi valorificate pentru a surmonta slăbiciunile, ignoranta, pentru a triumfa asupra limitelor impuse, în timp, de autorităţi, sau autoimpuse. Aurobindo, Oraşul Zorilor, poate fi, aşa cum şi-au dorit fondatorii, un pod între trecut şi viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.