Cele mai comune forme de calendare lunare
Calendarul lunar se bazeaza desigur pe ciclurile formate de fazele lunii si avand in vedere ca exista in total 12 lunatii (luni sinodice sau intervalul de timp dintre doua faze ale Lunii), ori mai bine spus luni (de unde de altfel avem si cuvantul „luna” pentru a desemna perioada de 30 sau 31 de zile dupa caz) avem in cele din urma perioada de 354.37 de zile care da finalmente ceea ce a fost numit ca si an lunar. Dintre cele mai cunocute calendare lunare care a fost pastrat in stare cat de cat pura este calendarul islamic sau asa cunoscut si sub numele de calendarul Hijri Qamari.
Ceea ce este caracteristic acestuia este faptul ca un an are mereu 12 luni, insa lunile nu formeaza in sine anotimpuri asa cum este la noi, fiecare anotimp cate trei luni, si din acestea deriva fiecare an solar de la 11 la 12 luni. Se revine la pozitia pe care a avut-o in raport cu anul solar la fiecare 33 de ani islamici, iar acest calendar are mai mult scopuri religioase, deoarece islamicii tin sarbatorile intr-un anume fel. Cel putin in Arabia Saudita calendarul mentionat este cel principal, iar sarbatorile se calculeaza in fiecare an diferit asa cum de pilda este Pastele la noi. Totusi in cadrul altor sisteme bazele unui calendar lunar pot diferi in ceea ce priveste numarul de luni, avand in plus, pentru a putea face o sincronizare cu calendarul solar.
Calendarul lunisolar – o caracteristica comuna
Un alt tip de calendar lunar este si calendarul lunisolar, acesta fiind de fapt unul dintre cele mai raspandite calendare, avand in vedere ca majoritatea au aceasta caracteristica care le face in cele din urma unisolare. Ceea ce au in comun este faptul ca lunile in acest tip de calendar reflecta ciclurile Lunii, insa lunile care se intercaleaza sunt adaugate pentru a ajunge la sincronizarea calendarului lunar cu cel solar, iar aici ca si cele mai bune exemple avem desigur calendarele chinezesti si cele hinduse, care erau de regula folosite in vremurile de demult.
Toate aceste calendare au insa un numar variabil de luni pe parcursul unui an, iar motivul pentru care lunile variaza este simplu: un an nu poate sa fie divizat dupa un numar exact de lunatii, deci dupa un numar exact de schimbari succesive ale fazelor lunii, avand in vedere ca fara adaugarea lunilor intercalate anotimpurile ar fi decalate in fiecare an. Iar rezultatul ar fi o a 13-a luna la fiecare doi sau trei ani. Unele calendare lunare sunt realizate in functie de evenimente naturale anuale, care rezulta din ciclurile lunare, cat si din ciclurile solare. Un exemplu pe care il putem oferi este chiar calendarul din Insulele Banks, care are in plus trei luni.
In zone precum Vietnam, India, China, Corea, Nepal, se foloseste calendarul gregorian, acesta fiind legal din toate punctele de vedere insa el are un rol mult mai important, un rol pe care calendarul nostru nu l-ar putea indeplini si anume claseaza cu strictete si determina cu exactitate sarbatorile crestine si traditionale ale populatiilor din tarile mai sus mentionate. De exemplu evenimente precum Sambatul din Nepal sau Chuseook – ul numit si Festivalul din mijlocul toamnei, Anul Nou la chinezi sau la vietnamezi nu au o data specifica, asa cum sunt la noi, ele sunt determinate conform lunatiilor si a calcularii fazelor lunii.
Cum incepe o luna si cum se calculeaza aceasta in functie de fazele lunii. Durata unei luni
Diferentele dintre calendarele lunare, chiar daca ele au aceeasi denumire sau aceleasi principii, sunt simple: variaza prima zi a lunii cu pricina, iar aici avem si un exemplu concluziv – calendarul chinezesc. In cadrul acestuia prima zi a unei luni este ziua in care are loc luna noua din punct de vedere astronomic. Pentru altele, precum calendarul hindus, fiecare luna calendaristica incepe dupa prima zi de luna plina sau de luna noua. In cadrul altor calendare, prima zi de luna este calculata in functie de prima observare a unei semiluni sau mai bine zis in functie de primul patrar. Aici avem ca si exemplu calendarul evreilor. Durata unui ciclu lunar este foarte greu de prezis sau de stabilit cu exactitate, ea fiind distincta in functie de anumite valori.
Metodele astronomice insa au devenit tot mai complexe chiar daca ele depind si de vreme (clima) cat si de alte obiecte, totusi s-a putut crea o anumita regula, cea dupa care ne fixam noi calendarul in ziua de azi, ce are la baza reguli aritmetice fixate de-a lungul timpului. Lungimea medie a unei luni este de 29. 530589 de zile, ceea ce trebuie sa duca in cele din urma la alternanta intre 30 si 29 de zile, durata unei luni, in functie de termenii primiti – plina si gol, referitori la Luna. Distributia acestora – ori alternanta lunilor pline si a celor goale se face folosind anumite fractii continue, cat si determinand in cele din urma succesiunile medii pentru lungimea unei luni (se determina deasemenea printr-o fractie). Desigur ca aceste fractii se folosesc pentru construirea calendarelor lunare, care pot fi combinate si cu ele solare, pentru a da nastere la calendarele lunisolare mentionate mai sus.