Home Călătorii Obiective turistice din lume Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului: Obiective turistice Vatican – Vatican

Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului: Obiective turistice Vatican – Vatican

0
Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului

Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului are o istorie ce dateaza de aproape 2000 de ani. Bazilica este numita dupa Sfantul Petru, unul din cei 12 apostoli ai lui Iisus si, potrivit traditiei, primul Episcop al Romei, Sfantul Petru este deci primul din linia de succesiune a Papilor.

Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului1

Sfantul Petru a fost ingropat langa Circul lui Nero, la mai putin de 150 de metri de locul in care a murit. Cativa ani mai tarziu, in cinstea lui, a fost construit pe acel loc un mic altar. Aproximativ 300 de ani mai tarziu, altarul a fost inlocuit cu o bazilica, la ordinul primului Imparat crestin al Romei, Constantin I. De-a lungul timpului Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului a inceput sa se deterioreze tot mai mult. Pentru a combate acest lucru, in secolul 15, Papa Nicolas al 5-lea a dat ordin ca bazilica sa fie marita si restaurata.

Munca la noua bazilica a inceput abia dupa moartea Papei Nicolas al 5-lea, cand noul Papa, Iuliu al 2-lea, a asezat prima piatra in 1506. In acest proiect au fost implicati numerosi arhitecti de seama si artisti cunoscuti, cel mai faimos dintre toti fiind Michelangelo. Acesta a fost arhitectul sef si este responsabil pentru planul principal cat si pentru alte detalii minore. Michelangelo nu a apucat sa-si vada opera terminata, intrucat a murit in 1624, cu doi ani inainte ca bazilica sa fie inaugurata de Papa Urban VIII.

Multi oameni spun ca Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului este cea mai frumoasa constructie din lume. Timp de secole, aceasta bazilica a fost centrul credintei catolice si este privit ca fiind unul dintre cele mai sfinte asezari ale crestinatatii.

Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului este una din cele mai mari cladiri religioase construite vreodata si are cel mai mare interior dintre toate bisericile crestine din lume. Inauntrul sau pot incapea aproximativ 60.000 de oameni. Cladirea in sine este masiva, naosul fiind lung de 218 metri. Domul bazilicii este cel mai mare din lume cu diametrul de 42 de metri si inaltimea de 138 de metri.

Piata din fata bazilicii a fost construita intre anii 1656 si 1667 si a fost creata de faimosul Bernini. Piesa centrala este un obelisc Egiptean impresionant, flancat de doua fantani superbe. Obeliscul dateaza din secolul 13 i.Hr. si a fost adus din Egipt la Roma in secolul 1. A fost mutat in Piata Sf. Petru in secolul 16, la ordinul Papei Sixtus V. Obeliscul are 40 de metri inaltime, inclusiv crucea din varf. Piata este subliniata de un ansamblu de coloane, care ii primeste pe vizitatori in mod simbolic cu bratele deschise. Intre obelisc si fiecare dintre cele 2 fantani se afla o piatra rotunda. Daca o persoana sta pe oricare din acele doua pietre rotunde, in timp ce se uita la ansamblul de coloane, randurile de coloane se aliniaza si dau iluzia ca exista un singur rand de coloane. Aceste coloane sunt incoronate de 140 de statui deosebite. Aceste statui au fost sculptate de diferiti artisti in timpul secolului al 17-lea si reprezinta sfinti ai crestinismului.

Fatada bazilicii a fost construita de Carlo Moderno si se intinde pe aproximativ 120 de metri. In mijlocul fatadei se poate vedea balconul central clasic. Acest balcon este numit “ Loggia of the Blessings” si este folosit la anuntarea noului Papa. Dedesubtul balconului, vizitatorii pot vedea un relief ce-l infatiseaza pe Iisus care ii da cheile Sfantului Petru. Deasupra balconului este inscriptionat un text lung. In traducere acest text inseamna “Paul al 5-lea Borghese, Roman, Pontif Suprem, in anul 1612, al saptelea din pontificatul sau, ridicat in cinstea Printului Apostolilor”. Fatada este incoronata cu 13 statui sculptate in travertin (tuf calcaros care se poate lustrui ca marmura). Aceste statui il reprezinta pe Hristos Mantuitorul in centru, inconjurat de cei 12 apostoli. De-o parte si de alta a fatadei, se afla doua statui mai mari decat cele 13 de deasupra fatadei. Acestea ii reprezinta pe sfintii protectori ai Romei, Sf. Petru si Sf. Pavel.

Multi vizitatori sunt impresionati de exteriorul bazilicii, insa si mai multi spun ca interiorul e si mai frumos. Interiorul bazilicii afiseaza bogatia Bisericii Catolice din secolul 16. Interiorul, care include 45 de altare, este decorat de numerosi artisti faimosi. Cele mai importante lucrari sunt “Pieta” de Michelangelo si altarul papal si Tronul Sf. Petru de Bernini. In Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului sunt inmormantati si cativa Papi. Majoritatea acestor morminte se gasesc in cripta, care merita vizitata, intrucat contine si fragmente arhitecturale ale bisericilor anterioare.

Astazi, Bazilica Sf. Petru din Cetatea Vaticanului este un loc de pelerinaj, fiind vizitat de milioane de oameni in fiecare an. Aceasta este inregistrata pe lista Centrelor din Patrimoniul Mondial UNESCO si este considerata a fi una dintre cele mai marete cladiri construite vreodata si cea mai grandioasa Biserica a Crestinatatii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version