Home Călătorii Obiective turistice din lume Campul de batalie de la Marathon: Obiective turistice Grecia – Marathon

Campul de batalie de la Marathon: Obiective turistice Grecia – Marathon

0
Marathon

Marathon este astazi un oras din Grecia, cu deschidere la mare, ce se intinde pe aproximativ 200 000 de km2 si cu o populatie de 33 423 de locuitori. Se afla in coasta de est a regiunii Attica, loc in care au inceput sa se dezvolte nenumarate locuri turistice.

Marathon1

Acest mic oras din Grecia are o importanta culturala si istorica masiva, reprezentand campul de batalie pe care persii au fost invinsi pentru prima data, astfel fiind distrus mitul conform caruia persanii sunt invincibili. Batalia a fost cu atat mai spetaculoasa pentru ca armata persana avea un numar semnificativ mai mare de oameni fata de armata greceasca (25 000 persani contra 10 000 greci).

Marathon inseamana in limba greaca chimen, numele orasului insemnand literalmente “locul cu chimen”; se crede ca a orasul a primit acest nume pentru ca acolo crestea foarte mult chimen. Cuvantul Maraton a ajuns denumeasca alergarile de cursa lunga datorita legendei lui Philippides care se spune ca a alergat din micul oras pana la Atena sa anunte victoria grecilor. A parcurs 42 de kilometric fara oprire. Odata ajuns in Atena a strigat Nenīkēkamen! (Am invins!) si a murit din cauza extenuarii. Numele de Philippides apare si in relatarile lui Herodot (scriitor istoric ce a documentat razboiul Greco-Persan). Scriitorul il mentioneaza spunand ca este un mesager ce a alergat de la Atena la Sparta pentru a cere ajutor.

Maratonul, ca sport, a fost infiintat in anul 1896. Ideea i-a venit lui Michel Breal, un filosof fracez din Sorbonne. Prietenul sau, baronul Pierre de Coubertin a propus Comitetului Olimpic International sa se introduca o noua intrecere sub numele de Marathon, care ar incepe din regiunea unde a avut loc faimoasa batalia pana in Pnyx din Atena antica (unde se presupune ca a ajuns mesagerul). Comitetul a acceptat. Primul marathon a fost de 40 000 de metri lungime, insa in 1924 a fost modificat lungimea standard de 42, 195 de metri.

In secolul XIX zona a inceput sa fie populata de persoane originare din Albania, turistii englezi Robert Hichens si Thomas Chase scriind despre o aglomeratie de case ce formeaza satucul Albanian al Marathonului.

In secolul urmator, mai exact in anii ’20 s-a inceput constructia unul baraj in imediata apropiere a orasului in urma caruia s-a format Lacul Marathon. Barajul de 285 de metri lungime si 72 de metri inaltime sustine principala sursa de apa a Atenei. Pentru constructia sa au fost defrisati 10 km2 de padure; a fost terminat in anul 1929.

Marathon are deschidere la mare in partea de sud a orasului, plaja Schinias devenind un loc popular dedicat windsurfingului. Tot aici se afla Centrul Olimpic de Canotaj, unde se desfasoara Olimpiadele de Vara.

La 5 kilometri distanta de oras se afla campul de batalie. Aici este o movila care acum a devenit mormant pentru cei 192 de atenieni care au cazut in urma atacului persanilor. Exista o piatra funerara de 12 metri inaltime. Din varful movilei se poate vedea golful in care persanii au debarcat iar in partea vestica locul unde armata ateniana si-a format tabara, mai exact la poalele Muntelui Agrieliki.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version