In gospodariile taranesti de la noi si din alte parti ale lumii, capra domestica (stiintific, Capra hircus) este o prezenta familiara, nu numai pentru ca aduce nenumarate foloase si este usor de crescut, dar si pentru ca este un animal vesel, jucaus, afectuos, rezistent, agil, inteligent, capricios uneori, sociabil (nu poate trai singura), se ataseaza rapid de animale din alte specii sau de persoana care le ingrijeste. In prezent, datorita atentiei sporite acordate fermelor de capre, foarte profitabile, avand in vedere ca produsele obtinute din lapte de capra sunt din ce in ce mai cautate pe pietele multor tari, gratie valorii lor nutritive si terapeutice, capra domestica se situeaza pe locul al patrulea, in topul animalelor preferate in fermele agricole, cu peste 800 de milioane de capete, la nivel mondial.

Capra domestica1

  • Stiati ca… domesticirea caprei se datoreaza populatiilor care, in urma cu peste 10 000 de ani, au trait in Persia, in zona Muntilor Zagros, si in Mesopotamia (pe teritoriul actual al Irakului, Siriei si Turciei de sud). In jurul anului 3000 i.Hr., in Egipt, se cresteau multe capre, pielea lor fiind folosita la confectionarea burdufurilor pentru apa, lapte si vin, dar si ca pergament – material-suport pentru scris si pentru fabricarea instrumentelor muzicale. Analizele ADN-ului fosil indica faptul ca, mai intai, oamenii din neolitic au protejat populatiile de capre salbatice, ucigandu-i pe  pradatorii acestora, dupa care le-au domesticit, pentru a valorifica mai usor laptele, carnea, pielea si blana.
  • Stiati ca… in cazul rumegatoarelor mici – capra si oaia – care au multe caracteristici comune, cele mai dezvoltate simturi sunt vazul, auzul, gustul si mirosul, care au rol esential in respectarea (obligatorie) a ierarhiei in turma, la pasunat (in alegerea plantelor preferate – iarba, flori, trandafiri, crengute de arbusti etc.) , in recunoasterea si cresterea iezilor/mieilor, in orientarea in mediul inconjurator.
  • Stiati ca… zilnic, o capra domestica are nevoie de circa 10 kilograme de hrana verde  sau de doua kilograme de hrana uscata (seminte amestecate cu măzăriche, trifoi, lucerna), in jur de 10 litri de apa si drob de sare pentru lins (asigurandu-se, in felul acesta, necesarul de minerale).
  • Stiati ca… o capra domestica este o foarte buna si devotata mama. Dupa o perioada de gestatie de cinci luni, o capra domestica da nastere, de obicei, la doi iezi. Daca se intampla sa fie trei, cel de-al treilea trebuie hranit cu biberonul, deoarece laptele nu va fi de ajuns pentru toti (mai ales ca ugerul caprei are doar doua mameloane). Iedul va incerca sa suga la scurta vreme dupa fatare, la inceput facand acest lucru de 20 – 30 de ori pe zi. Dupa patru –cinci zile, isi va recunoaste mama dupa behait si va invata sa o urmeze ascultator si sa “respecte” celelalte capre.
  • Stiati ca… laptele de capra este superior laptelui de vaca, prin cantitatile de vitamine (A, B, C) si de minerale ((calciu, potasiu, magneziu) pe care le contine, prin faptul ca se digera mai usor, nu provoaca reactii alergice, stimuleaza imunitatea, previne anemiile. O capra domestica produce in jur de 800 de litri de lapte pe an.
  • Stiati ca… exista peste 200 de rase de capre domestice, dar cele mai cunoscute sunt rasele de lapte (Saanen,  Alpina, capra Poitou), rasele de lana (Angora) si rasele pitice. In Romania, cele mai apreciate de catre crescatorii de animale sunt Carpatina si Alba de Banat.

Capra domestica1

  • Stiati ca… una dintre cele mai “nostime” rase de capra domestica este capra pitica, originara din Africa si Tibet, aceasta fiind crescuta fie pentru a mentine echilibrul in zonele in care arbustii tind sa acopere suprafete intinse de teren, fie ca… animal de companie. Putini s-au gandit, probabil, sa isi ia ca animal de companie o capra, dar cea pitica este, intr-adevar, surprinzatoare, la fel de atasata de stapan si devotata ca un caine, frumos colorata (in alb, negru si roscat). Este jucausa, asemenea unui copil pus pe sotii. Trebuie doar sa aiba suficient spatiu pentru zburdat, hrana buna si adapost. Singura problema este ca nu ii place sa stea singura, de aceea este aproape obligatoriu sa aiba un “prieten”, fie o alta capra pitica, fie o oaie sau un ponei. Cu putina rabdare, va invata sa raspunda si la numele pe i-l dati.
  • Stiati ca… pe primele locuri in lume, la cresterea de capre domestice, se situeaza China (cu peste 200 de milioane capete), India (in jur de 100 de milioane), Pakistan (50 de milioane), urmate de Sudan, Niger, Iran, Indonezia, Tanzania, Kenia.
  • Stiati ca… in bestiarul mitologic romanesc, capra ocupa un loc important, in jurul acestui animal tesandu-se, de-a lungul timpului, o multime de legende, chiar daca nu intotdeauna favorabile ei, dar, in orice caz, plasandu-se pe un palier superior altor animale domestice. De exemplu, daca porcul este asociat, in traditia populara, lacomiei, lenei, dusmaniei, oaia, in dimensiune mitologica, este benefica, aducatoare de noroc, liniste si belsug,  pe de alta parte, capra apare ca animal simbolic, cu functii ritualice derivate din vechile sarbatori precrestine, in care se celebreaza inceputul unui nou ciclu al naturii (ca in obiceiurile de iarna).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.