Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca varsta planetei Pamant este de 4,55 de miliarde de ani. Aceasta varsta a fost derivata prin mai multe modalitati. Varsta planetei noastre nu poate fi calculata direct din materialul care apartine exclusiv Pamantului. Exista dovezi ale faptului ca energia de acumulare a Pamantului a cauzat topirea suprafetei. In continuare, procesele de eroziune si de reciclare a crustei se pare ca au distrus toata suprafata timpurie a Pamantului. Cele mai vechi roci de pe Pamant au aproximativ 3,9 miliarde de ani, insa unele din aceste roci includ minerale care au o vechime de peste 4,2 miliarde de ani. Acest roci nu impun varsta Pamantului, insa ele stabilesc o limita inferioara.
Cea mai directa modalitate de a calcula varsta Pamantului este prin metoda izocrona plumb-plumb, unde sunt utilizate esantioane de meteoriti si roci de pe Pamant. Aceasta metoda implica trei izotopi de plumb (Pb-206, Pb-207 si Pb-208 sau Pb-204). Daca sistemul solar s-a format dintr-un fond comun de materie, care a distribuit izotopii de plumb in mod uniform, atunci toate obiectele din acest fond de materie ar trebui sa afiseze valori similare ale izotopilor. Deasemenea, in timp, cantitatile de Pb-206 si Pb-207 se vor schimba deoarece acesti izotopi sunt produsele finale ale dezintegrarii uraniului. Acest lucru duce la schimbarea cantitatilor de plumb si uraniu. Cu cat raportul de uraniu-plumb dintr-o roca este mai mare, cu atat valorile Pb-206/Pb204 si Pb-207/Pb-204 se vor schimba mai mult odata cu trecerea timpului.
Presupunand ca sursa sistemului solar a fost de asemenea distribuita in mod uniform cu izotopii de uraniu, atunci putem extrage o linie de date care sa arate raportul dintre uraniu si plumb si, din aceste date, putem deduce perioada de timp care a trecut de la momentul in care fondul de materie s-a impartit in obiecte individuale. Exista o multime de “daca” in ceea ce priveste aceasta metoda.
Mare parte din celelalte metode de calculare a varstei Pamantului se bazeaza pe calcularea varstei sistemului solar prin datarea obiectelor despre care se crede ca s-au format odata cu planetele, dar care nu sunt active din punct de vedere geologic (meteoritii). Toate datele si dovezile provenite de la meteoriti indica faptul ca varsta Pamantului ar fi de aproximativ 4,55 miliarde de ani. Indiferent de metoda utilizata pentru aflarea varstei Pamantului, se pare ca acesta este raspunsul cel mai apropiat de adevar.