Carnatii traditionali din carne macra de porc se prepara dupa taierea porcului de Ignat.

Ingredientele folosite la carnati sunt: mate subtiri de porc (care se tin in apa rece), 4 kg de carne de porc macra, 2 kg slanina, 3-4 capatani de usturoi, depinde de marimea lor, sare si piper dupa gust, 2 sau 3 linguri de ienibahar si cimbru pentru arome.

Modul de preparare:

Matele de porc se curata si se spala foarte bine in mai multe ape, se rad cu dosul cutitului si se tin in apa cu otet un timp, se clatesc iar si se pun la scurs. Carnea si slanina se toaca in bucatele mici sau se da prin masina de tocat carne. Usturoiul se curata, se spala si se toaca foarte marunt, pasta, cu putina apa rece. Tocatura se framanta cu usturoiul, condimentele (cimbru si ienibahar), se adauga sarea si piperul dupa gust. Apoi se umplu toate matele si se leaga la capete. Carnatii care se mananca proaspeti, se umplu mai lejer. Cei care vor fi afumati se umplu mai indesat si vor fi mai sarati si mai bine condimentati. Pentru afumat se folosesc lemne sau rumegus de fag, care dau un fum mai dulce si mai des. Carnatii se asaza la afumatoare lasand distante intre ei pentru aer.

Grasimea in special se recomanda sa fie tocata in bucatele mici cu un cutit. Cand grasimea este maruntita prin masina de tocat, devine pasta, la cald iese prin mat si curge in tigaie. La gratar e si mai rau, ea se scurge si aprinde focul si arde cu flacara.

In partea de vest a tarii, carnatii se fac cu multa boia iute si dulce, care da acestora o culoare rosiatica. Carnatii se fac si in combinatii de carnuri precum: carne de porc si carne de capra, carne de vaca, carne de oaie, sau carne de vanat (cum ar fi iepure, urs si mistret).

Se prepara si carnati fara carne de porc, cum sunt cei de Hateg numiti Visli, carnati de oieri care sunt facuti din carne de oaie si de capra (in cantitati egale). Carnati traditionali din carne grasa de porc se prepara inainte de Sarbatoarea Craciunului.

Ingredientele folosite sunt: mate subtiri de porc, 3 kg de carne grasa de porc, 2-3 capatani de usturoi in functie de marimea lor, 2 linguri de ienibahar, 2 linguri de cimbru, sare si piper in functie de dorinta fiecaruia.

Matele se curata si se spala cu atentie in mai multe ape reci. Se tin in apa rece cu otet, se clatesc in final cu apa rece si se pun la scurs. Toata carnea de porc se toaca sau se da prin masina de tocat. Usturoiul se curata si se spala, se piseaza pasta. Tocatura se amesteca cu sarea, piperul si usturoiul. Se adauga si condimentele (ienibahar si cimbru). Matele se umplu indesat si se leaga la capete.

Se pot praji in tigaie si se servesc calzi. Multi gospodari prefera sa afume carnatii, pentru a da acestora un plus de gust.

foto: retetecalamama.ro
foto: retetecalamama.ro

Sangeretele este un preparat de Craciun care se aseamana cu caltabosii.

Ingrediente folosite la sangerete: mate groase de porc sau pot fi si de vaca, 1 kg carne grasa de porc (de la gat), 500 g sorici, 1 l sange de porc, 500 g slanina, 500 g orez, sare si piper dupa gust, cimbru si ienibahar pentru aroma.

Matele groase de porc se curata bine, se spala cu apa rece de mai multe ori, se rad cu atentie cu dosul cutitului, se clatesc iar cu apa, se freaca cu malai, se tin in apa cu otet un timp, se clatesc iar cu apa rece si se pun la scurs.

Intr-o oala mai mare se pune carnea, soricul si slanina, se adauga apa si se fierb adaugand si putina sare pentru gust. Orezul se alege, se spala cu apa rece, apoi se pune la fiert, astfel incat sa ramana tare. Intr-o oala mai mica se fierbe si sangele separat, dar mai putin, doar sa dea cateva clocote. Carnea si soriciul, dupa ce au fiert, se lasa un pic sa se raceasca apoi se taie in bucatele cu un cutit (se pot marunti si la masina de tocat). Slanina se taie doar cu cutitul pentru aspect – sa fie bucatele si nu pasta (cum este la masina de tocat). Toate tocaturile se amesteca intr-un vas, se adauga si sare si piper dupa gust, si condimentele (cimbru si ienibahar). In compozitie se pune si 200 ml din zeama in care a fiert carnea (aceasta leaga compozitia).

Se umplu toate matele de porc, se leaga la capete. Se pun la fiert in zeama ramasa, la foc mic, aproximativ 15 min de la primul clocot, ca sa se umfle bine orezul si sa se lege.

Se pot manca asa fierte, sau se afuma un pic, sau calde cu hrean si mujdei, sau prajite in untura (cum se obisnuieste in Maramures).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.