Home Călătorii Obiective turistice din lume Casa lui Giuseppe Verdi: Obiective turistice Italia – Sant’Agatha

Casa lui Giuseppe Verdi: Obiective turistice Italia – Sant’Agatha

0
Casa lui Giuseppe Verdi
Casa lui Giuseppe Verdi

Casa lui Verdi din Italia se afla in satul Sant’Agatha, comuna Villanova sull’Arda, din provincia italiana Piacenza.

Marele compozitor Giuseppe Verdi s-a nascut la 10 octombrie 1813 la Roncole, in Italia. El isi petrece copilaria si adolescenta in casa natala din Roncole, alaturi de parintii sai – Luigia Uttini si Carlo Giuseppe Verdi – care aveau aici o mica ferma. Inca din tinerete, Verdi a devenit un renumit compozitor italian si a dus o viata destul de tumultuoasa: a scris 28 de opere, a fost casatorit de doua ori, prima sotie (Margherita) si copiii (Icilio si Virginia) au murit.

Casa lui Giuseppe Verdi1

Mai tarziu, cand are succes cu opera ,,Nabucco” la Opera Scala (9 martie 1842), Giuseppe Verdi se indragosteste de cantareata de opera Giuseppina Strepponi (care era interpreta in opera sa). Cum soprana nu putea avea copii, ei hotarasc sa adopte o fata pe nume Filomena – fiica varului sau. Deoarece ei inca nu erau casatoriti, s-au confruntat cu prejudecatile morale ale timpului, fiind victimele unor critici si barfe, la auzul carora compozitorul era nepasator. Pe parcursul vietii sale, el s-a dovedit indiferent si rezervat fata de mentalitatea ingusta a unor oameni de la sat, care judecau prea aspru aspecte din viata sa.

Datorita acestei situatii (de la sat), el hotaraste sa cumpere o ferma modesta situata mai departe, unde sa o ia si pe Giuseppina lui, cu care s-a casatorit in cadrul unei ceremonii civile cinsprezece ani mai tarziu, la Coulenges sous Saleve. In anul 1848, Verdi era deja cel mai faimos muzician din Italia si muncea mult, fiind solicitat de multe teatre de opera din tara si strainatate. La 8 mai 1848, compozitorul cumpara cladiri si terenuri si alege o resedinta in care isi va petrece ultimii ani din viata. In anul 1851, Casa lui Verdi devine un conac din satul Sant’Agatha, la care incepe sa faca renovari. El isi dedica anii petrecuti aici imbunatatirii aspectului casei, si petrece o mare parte a timpului sau si pentru gradinarit si agricultura, comert – pasiuni mostenite de la parintii sai, el fiind intotdeauna in adancul sufletului lui un agricultor.

Casa lui Giuseppe Verdi11

Casa lui Verdi a fost extinsa, prin adaugarea a doua corpuri de cladire la cea initiala, de asemenea s-au construit sere, o capela si garaj in spate – proiectul fiind realizat chiar de compozitor. In aceasta frumoasa casa el isi primea invitatii, prietenii apropiati, isi gestiona proprietatile, de aici isi conducea afacerile lui in agricultura, si cel mai important, Verdi isi gasea aici linistea si inspiratia, compunea si scria muzica. El creeaza minunatele opere: ,,Traviata”, ,,Trovatore”, ,,Don Carlos”, ,,La Forza del Destino”, ,,Aida”, ,,Otello” si ,,Falstaff”. Casa lui Verdi este inconjurata de un frumos parc cu o suprafata de sase hectare, bogat in plante special aduse din diferite tari (chiar de compozitor), cu multi arbori (zeci de soiuri) unii exotici. Parcul are si un mic lac, o capela si o pivnita.

Casa contine 55 de camere, din care doar cinci sunt deschise pentru public, de catre urmasii lui Verdi. Filomena (mostenitoarea compozitorului) permite sase luni pe an celor doritori sa viziteze camerele de la parter din aripa de sud, in care au locuit Verdi si sotia lui. De asemenea, ei pot vizita si parcul, care contine peste 100 de tipuri de copaci. In interiorul casei se afla camera sotiei lui Verdi – Giuseppina Strepponi – in care se afla un pat, toaleta si dulapul ei cu haine si un pian cu sase pedale marca Fritz, care era folosit de compozitor in anii cand compunea operele ,,Rigoletto” si ,,Aida”. Sub pian se gaseste o lada cu lucruri personale si partitura de la opera ,,La Forza del Destino”, pe care Verdi a luat-o cu el in Rusia, unde a avut loc premiera operei la Teatrul Imperial din Sankt Petersburg, la 10 noiembrie 1862. Tot in aceasta camera se afla bustul Giuseppinei.

O alta camera este dormitorul sotiei: cu patul cu baldachin in stil genovez, vitrina, mobila este incrustrata cu ornamente, pe pereti sunt tablouri de la Scoala lui Carreggio pe care le privea mereu cu multa placere. Giuseppina Strepponi s-a stins din viata in aceasta camera la 14 noiembrie 1897. Camera unde dormea si lucra Verdi este cea mai importanta, ea contine un pat, un birou, se poate admira bustul compozitorului (realizat de Vicenzo di Napoli in anul 1872). Tot aici, se afla manusile lui Verdi utilizate cand dirija opera ,,Messa di Requiem” la Milano, la 22 mai 1874, in memoria lui Alessandro Manzoni – cel mai important scriitor italian, fata de care maestrul avea sentimente de admiratie si prietenie. In birou sunt mai multe partituri scrise de Verdi, dar si de alti compozitori: Mozart, Bach, Beethoven si Haydn. De asemenea, aici sunt expuse palaria si documente din viata sa politica dar si din activitatea de muzician.

El a fost deputat si senator al Regatului Italiei, astfel s-au pastrat documente precum: scrisoarea lui Cavour care il invita sa accepte canditadatura ca deputat si propunerile de legi prezentate in Senat de Verdi, o reforma a conservatorilor si alte documente semnate de compozitor. Camera de la Hotel Milano, unde Verdi se afla cand a murit la 27 ianuarie 1901, a fost ,,mutata” la casa lui Verdi – mobila a fost transportata si astfel s-a reconstituit imaginea camerei din ultimele clipe de viata ale compozitorului. Casa lui Verdi dezvaluie si camere misterioase, cu toata mobila acoperita cu huse albe si alte culori. Ramasitele marelui compozitor Giuseppe Verdi si ale sotiei lui sunt ingropate aici, la Casa lui Verdi din Italia.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version