Home Călătorii Obiective turistice din lume Casa natala a lui Mozart: Obiective turistice Austria – Salzburg

Casa natala a lui Mozart: Obiective turistice Austria – Salzburg

0

Casa comerciantului salzburghez de produse de lux, Johann Lorenz Hagenauer (1712-1792), cea care avea sa devina casa natala a lui Mozart din Salzburg, este pozitionata in centrul orasului Salzburg. Tanarul muzician al Curtii din Salzburg, Leopold Mozart (1719-1787), se muta aici impreuna cu sotia sa, Anna Maria Walburga, in anul 1747. Familia Mozart locuia la etajul trei al imobilului si era posesoarea unei bucatarii, a unui dormitor si a unei camere de zi.

Toti cei sapte copii ai familiei Mozart au fost nascuti in aceasta casa, chiar daca, din nefericire, doar doi dintre acestia aveau sa supravietuiasca – Anna Walburga (cunoscuta si sub numele de Nannerl), nascuta in 1751, si Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus (Wolfgang Amadeus), la 27 ianuarie 1756. In perioada petrecuta in casa care avea sa devina casa natala a lui Mozart din Salzburg, familia Mozart are o frumoasa si apropiata relatie de prietenie cu familia Hagenauer, detinatoarea casei. Intreaga familie locuieste in casa ce purta numele de “Casa Hagenauer”, pe strada Getreidegasse, la numarul 9, timp de 26 de ani, intre 1747 si 1773.

Muzeul de pe strada Getreidegasse, numarul 9

Casa natala a lui Mozart1

Fundatia internationala Mozarteum instaleaza, pentru prima data, muzeul, in casa lui Mozart, la 15 iunie 1880, acesta fiind constant modificat, imbunatatit si marit de-a lungul deceniilor, devenind, in momentul de fata, o adevarata locatie culturala, in care vizitatorii din toata lumea si chiar cei din imprejurimile Salzburgului se pot bucura de exponatele sale.

De fiecare data, sute de turisti vin cu nerabdare si adevarata emotie, pentru a vedea cu ochii lor casa natala a lui Mozart din Salzburg, unde sunt expuse documente din acea perioada, instrumentele muzicale ale lui Mozart, corespondenta privata si foarte multe dintre tablourile adunate in decursul vietii sale, printre care si neterminata pictura in ulei, “Mozart si Pianul”, lucrare realizata de cumnatul sau, Joseph Lange, in anul 1789. Faimoasa expozitie cuprinde si vioara lui Mozart de pe vremea cand acesta era doar un copil cu un imens talent, vioara folosita in concert de maestru, harpa, portretele si scrisorile familiei Mozart.

Instrumentele lui Mozart

Instrumetele muzicale, pe care le vei putea admira in expozitia din casa natala a lui Mozart din Salzburg, au fost incredintate Fundatiei Internationale Mozarteum de catre sotia marelui maestru, Constanze Nissen (1762-1842). La etajul trei al fostei locuinte a lui Mozart sunt prezentati, printre fotografii si documente diverse, toti membrii familiei, atragand atentia, in mod special, dormitorul in care s-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart, la 27 ianuarie 1756, o incapere cuprinsa parca de o aura speciala, datorita muzicii ambientale si a luminii calde. In fiecare an, incepand cu data de 17 iulie si pana la 26 octombrie, in zona de langa piata Universitätsplatz, are loc Expozitia “Genius loci”, care ofera o ampla documentare asupra festivalului Mozart, de la primul bust al compozitorului genial, ridicat in anul 1842, la primul concert, sustinut la Filarmonica din Viena, si pana la initierea si organizarea festivalului de la Salzburg.

Casa natala a lui Mozard din Salzburg a fost complet restaurata in anul 1994, iar designul interior si arhitectura exterioara, care se ridica, in momentul de fata, la inaltele standarde de calitate ale muzeelor internationale, au fost restaurate si regandite de catre arhitecta Elsa Prochazka, pentru a putea proteja exponatele de efectul nefast al trecerii timpului.

Cu ajutorul donatiilor private, s-a reusit ca, in fostele apartamente ale vecinului lui Wolfgang Amadeus Mozart din acea vreme, Babette von Moll, matusa faimosului geolog Karl Ehrembert von Moll (1760-1838), sa fie deschise asa numitele “apartamente ale lui Burgher”, inca din anul 1985. Aici veti gasi, pe langa mobila caracteristica acelor vremuri, si documente care descriu legaturile lui Mozart cu Universitatea din Salzburg si relatiile acestuia cu familii din orasul natal.

In noua expozitie permanenta, care se intinde pe trei etaje ale casei natale a lui Mozart din Salzburg, vei putea afla toate detaliile din viata lui Mozart – cum a crescut, care au fost inceputurile carierei sale, care erau prietenii si apropiatii sai, care era relatia cu familia sa si pasiunea acestuia pentru opera. Pe langa documentele din acea perioada, aici vei vedea si instrumentele cu ajutorul carora maestrul a compus “Flautul magic”. Turul, care incepe cu vizitarea etajului trei al casei, aduce la viata momente importante din evolutia muzicala a lui Mozart, face cunoscute publicului larg spiritul efervescent al marelui muzician, autografe, prime editii ale partiturilor sale si scrisori intime.

Expozitia de la etajul al doilea al casei natale a lui Mozard din Salzburg este centrata pe calitatea de compozitor a maestrului fara egal, pusa in evidenta prin nenumarate exponate, de la costume specifice epocii, pana la fragmente din operele sale faimoase. Primul etaj al muzeului este dedicat vietii de zi cu zi a artistului, fiind expuse ustensile specifice secolului al XVIII-lea, obiecte de uz curent, documente si tablouri care intruchipeaza scene din viata familiei Mozart. Atmosfera din perioada respectiva este recreata prin intermediul mobilierului, al obiectelor de decor si al diverselor alte detalii.

In Salzburg, mai exista o Casa Memoriala Mozart, este cea in care marele compozitor s-a mutat in 1773, din casa in care s-a nascut (care devenise oarecum neincapatoare). Aceasta, a doua, se afla in Makertplatz, este cladirea Tanzmeisterhaus, distrusa pe trei sferturi, in timpul bombardamentelor din 1944. Ceea ce a mai ramas din ea s-a vandut Fundatiei Mozart, care a reconstruit-o din temelii si a transformat-o, de asemenea, in muzeu.

Existenta acestor doua case memoriale, dedicate aceleiasi personalitati, in acelasi oras, demonstreaza respectul exceptional al austriecilor, pentru genialul lor compozitor, Wolfgang Amadeus Mozart.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version