Castelul Alnwick din Anglia este o constructie fortificata impresionanta, situata in comitatul Northumberland, in orasul cu acelasi nume. In prezent, castelul renovat de nenumarate ori, este resedinta Ducelui de Northumberland (n. 1956), Ralph Percy, fiu al lui Hugh Percy, al Zecelea Duce de Northumberland si al lui Lady Elizabeth Montagu Douglas Scott. Percy locuieste cu Isobel Jane Richard, sotia sa, si cu copiii lor in Castelul Alnwick, ocupand numai o parte. Familia permite in timpul verii vizitarea impresionantei constructii.
In anul 1096, Yves de Vescy, un nobil din Alnwick (Baron of Alnwick) a construit primele parti ale castelului, cu scopul de a proteja partea nordica a Angliei impotriva invaziilor scotiene. De fapt, s-a dorit crearea unui punct de supraveghere si protectie care sa impiedice navalirile straine. Prima mentiune a edificiului dateaza insa din anul 1136, cand Regele Scotiei, David I, a fost capturat, castelul fiind descris ca fiind “foarte puternic”. Asa si era, mai ales datorita pozitiei strategice, punct din care orice strain putea fi observat si imediat capturat.
Cu toate acestea, castelul a fost cucerit de doua ori, prima oara in 1172 si a doua oara la doi ani distanta, in 1174, de William “Leul” (William The Lion), Rege al Scotiei. Pe fondul zbuciumului politic din Anglia, castelul a fost la un pas sa fie demolat. Mai precis, Eustace de Vesci, cel care era lordul de Alnwick a fost acuzat de complot in 1212, alaturi de Robert Fitzwalter, impotriva Regelui Angliei, John, astfel ca regele a ordonat demolarea fortata a constructiei. Insa ordinul nu a fost respectat in interiorul localitatii, deoarece la 100 de ani de la construire, castelul era considerat deja un simbol, dar si un sistem de fortificatii ce i-a ferit pe localnicii englezi de musafirii nepoftiti si cu intentii nu tocmai crestine.
Dat fiind faptul ca Eustace de Vesci nu a lasat niciun descendent in a patra generatie, Castelul Alnwick si imprejurimile frumoase au fost mostenite de Episcopul de Durham, Anthony Bek. Acesta a vandut constructia fortificata in 1309 lui Henry de Percy, Primul Baron Percy (1273-1314). Si castelul a fost detinut de atunci de familia Percy, Earl si mai tarziu de cei cu titlul de Duce de Northumberland.
Nu trebuie omis faptul ca dupa ce Yves de Vescy a construit primele parti, cel de-al doilea proprietar care a intarit si refacut zidurile Castelului Alnwick a fost Henry de Percy, vrand sa arate ca face parte din cea mai puternica familie cu sange albastru din nordul Angliei. In anul 1403, castelul a fost aproape de distrugere, intrucat, dupa ce Regele Henry al IV-lea l-a invins pe Henry, l-a urmarit pe acesta pana la castel, fiind foarte aproape sa-i distruga proprietatea.
In timpul luptelor duse pentru tronul Angliei, mai exact in timpul Razboiului celor Doua Roze, Castelul Alnwick a trecut prin alte incercari grele. Cum fortele militare ale Casei Lancaster au ocupat constructia in 1461 si 1462, castelului avea sa i se fure demnitatea, mai ales ca in luna mai 1463, a fost ocupat pentru a treia oara, tot de sustinatorii Casei Lancaster care se aflau in razboi civil cu cei ai Casei de York. Castelul a suferit, desigur, destule daune. Insa in secolul al XVI-lea, Al Saselea Duce de Northumberland a renovat castelul si, din fericire, doua secole mai tarziu, arhitectul Robert Adam a facut nenumarate modificari, redecorandu-l in stilul neoclasicismului, inlcuind astfel trasaturile gotice cu cele neoclasice.
Castelul Alnwick este a doua constructie locuita de acest gen ca marime din Anglia, dupa Castelul Windsor si, de asemenea, al zecelea cel mai vizitat. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, asa cum s-a intamplat cu majoritatea castelelor din Europa, cel din Alnwick a fost folosit in sistemul educational, functionand ca scoala pentru fete (din 1945 pana in 1975), ca scoala de pedagogie si din 1981, ca un campus aditional din cadrul St. Cloud State University. In prezent, locuinta Ducelui este si un centru cultural important din nordul Angliei, castelul gazduind diverse expozitii si alte manifestari ale artei.
Totodata, pasionatii de istorie, arhitectura neoclasica pot vizita anumite parti ale castelului, insa numai in timpul verii, pentru ca atunci a dispus familia ducelui. Pe partea nordica a castelului, curge raul Aln. Acolo se afla o rapa care de fapt desparte constructia si intreg domeniul de orasul propriu-zis. In acelasi timp, turistii se pot bucura si de cele doua parcuri, primul, situat in partea nordica si cunoscut de localnici drept “The Pastures” (Pajistile) si al doilea, mult mai mare, situat langa The Pastures, si cunoscut drept Hulne Park.
De fapt, Castelul Alnwick din Anglia a devenit faimos, nu neaparat istoriei sau frumusetii sale conservate aproape perfect, ci datorita seriei de filme “Harry Potter”. Foarte multe scene au fost trase in cadrul castelului si prin imprejurimi, exteriorul castelului fiind de fapt exteriorul castelul Hogwarts din film. Cu mici modificari, constructia fortificata a devenit cunoscuta publicului larg si prin urmare, intens vizitata de turisti. Insa aici au fost filmate si alte pelicule, precum “Robin Hood: Printul Hotilor”, “Elizabeth” s.a.