Pentru unii oameni, Pamantul este imens sau poate chiar infinit si etern, nu are margini si reprezinta totul, insa pentru unii mai adanciti in misterele Cosmosului, ideea este total diferita. Insa daca facem o comparatie cu restul corpurilor din Univers, vom descoperi deziluzionati ca suntem atat de marunti pe cat este o furnica in comparatie cu noi si toate sentimentele de maretie dispar incet – incet, iar in cele din urma nu ne mai punem intrebarea – „Cat de mare este Pamantul in Univers?” ci mai curand ne gandim cat de mici suntem noi in Univers si in comparatie cu alte corpuri. Pentru a ne face o idee mai buna, am atasat la acest articol si o galerie cu fotografii, pe care o puteti observa mai jos. Insa pana atunci sa vedem de ce sau cum, Terra, supranumita de noi Planeta Albastra sau Mama Pamant este mare in comparatie cu unele planete si minuscula in comparatie cu altele.
Pamantul este dupa cum stiti ce-a de-a treia planeta in functie de distanta sa masurata pana la Soare. In functie de marime, ea este pe locul cinci din planetele sistemului solar. Asa dupa cum ne-am invatat, atunci cand ne referim la Pamant ca si planeta trebuie sa scriem cu litera mare iar daca ne referim la pamant ca si sol, trebuie sa scriem cu litera mica. Terra se afla inauntrul centurii formate din asteroizi, ea fiind o planeta interioara astfel, apartinand sistemului solar, cea mai mare de altfel, daca este sa o comparam cu restul planetelor telurice, si deocamdata singura planeta din univers si din galaxie despre care se stie pana acum ca exista forme de viata, chiar daca au fost foarte multe discutii despre extraterestri.
Pamantul a luat fiinta, asa cum spun oamenii de stiinta, in urma cu 4.57 de miliarde de ani si are doar un satelit natural, frumoasa si misterioasa Luna, ce poarta si denumirea de Selena, care a putut fi observata de curand in toata splendoarea sa (Fenomenul Luna Roz – 25 – 26 Aprilie 2013). Luna a inceput sa orbiteze in jurul Pamantului in urma 4.533 de miliarde de ani, deci la putin timp dupa ce s-a format Terra. Astfel ca Universul s-a aproximat ca avand varsta de 13.7 miliarde de ani. Caracteristicile Pamantului detaliate nu este tocmai necesar sa le oferim, motiv pentru care vom incerca doar o comparatie cu celelalte planete pentru a ne da seama cat de mare este Pamantul in Univers. Totusi ceea ce trebuie mentionat este faptul ca inca de la inceput de cand s-a format, planeta noastra a trecut prin foarte multe incercari, acestea fiind procese biologice si de natura geologica foarte mari, importante pentru formarea sa.
Avand in vedere ca multe transformari au avut loc asupra Terrei, forma sa initiala nu este prea cunoscuta pentru noi, iar daca este sa ne raportam la o forma initiala, ar trebui sa o luam in considerare tot pe cea de sfera. Centrul pamantului este foarte activ, deoarece el este atat lichid cat si fierbinte, are un miez metalic si mantaua topita, ceea ce genereaza si un camp magnetic. Insa viata de pe Pamant cat si conditiile vremii si cele atmosferice au dus la formarea unui biosistem integral, despre care se crede ca a ajuns la un echilibru destul de instabil, sensibil, deoarece se modifica mereu. Pamantul nostru interactioneaza in continuu cu restul Cosmosului, Luna, satelitul natural al Pamantului fiind si motivul pentru care se creeaza mareele, in plus ea este si un factor important in modificarea miscarii si a vitezei de rotatie.
Terra atrage corpurile din jurul sau prin intermediul gravitatiei, un alt punct unic pe care il are planeta noastra. Oamenii de stiinta sunt de parere ca oceanele de pe Pamant sunt rezultatul unei furtuni de comete, care au avut loc inca din „pruncia” pamantului, ca si planeta. Totusi si celelalte impacturi au avutun cuvant de spus in aceatsa ordonare. Pana nu de mult un anumit corp ceresc numit Cruithne a fos considerat a fi tot un satelit al Terrei, asemeni Lunii, insa din pacate acesta a fost clasat in cele din urma ca fiind un simplu asteroid.
Avand in vedere ca astronomia a avansat foarte in ultimele decenii, s-a putut determina in cele din urma ca Pamantul nu este o planeta atat de puternica, ci doar diferit si unice din anumite puncte de vedere, ea nu este nici cea mai mare, nici cea mai fascinanta, desi avand in vedere unele caracteristici se poate spune ca este intr-adevar miraculoasa, mai ales petru ca la urma urmei ea este cea care ne permite sa locuim aici. Si daca vi se parea pana acum ca Terra este mare, atunci ganditi-va doar ca Soarele, care este mult mai mare decat planeta noastra, are o suprafata infima fata de unele stele rosii supergigante. Mercur pus langa Terra este mai mic, deasemenea si Pluto, insa daca le alaturam pe acestea trei planetei Jupiter, ele vor parea doar niste marunte boabe, pe langa o piatra imensa. Imaginile din galeria de la finalul articolului sunt menite sa spuna totul, iar la urma urmei dimensiunile exacte nu sunt tocmai importante. Imaginati-va doar ca intrebarea din inceputul articolului deja nu isi mare rostul si ne face sa ne intrebam doar cat de mici suntem in univers si ce alte corpuri super gigant vor mai fi descoperite in viitor.
Pentru compararea si masurarea altor stele se foloseste ca si unitate de masura raza solara, aceast avand exact 690.000 de kilometri. Masa Soarelui este de doua ori suma de 1030 de kilograme. Aceste unitati ne vor ajuta sa ne raportam la celelalte planete pentru o comparatie. Soarele are un diametru de 1.392 inmultit cu 109 metri in total. Se aproxima pan la un moment dat ca cea mai mare stea cunoscuta din Univers este steaua Canis Major, care are un diametru de 2100 de ori mai mare fata de cel al Soarelui, iar pe locul doi este Cepei VV, steaua care are o marime de 1900 de ori mai mare fata de cea a Soarelui.
Planeta juiter este cea mai mare din cadrul Sisemului Solar, ea avand o masivitate de dooua ori si jumatate mai mare fata de toate corpurile ceresti din sistemul solar puse la un loc. Cum este si cea mai mare planeta, diametrul sau avand 142.984 de km in total la ecuator, putem sa ne raportam in acest fel la cat de mare este si Pamantul in univers, chiar daca acesta este de 11 ori mai mic fata de Jupiter si are un volim de 1.317 ori mai marunt. Soarele reprezinta in total 99.8 % din intreaga masa a sistemului solar, si chiar daca pentru noi este imens, cu siguranta fata de Arcturus, Sirius sau Pollus este chiar mult prea mic. Totusi in comparatie cu Terra, Soarele este de 11.990 ori mai mare iar volumul sau are nici mai mult nici mai putin de volumul Pamantului inmultit cu numarul 1.300.000, de vreme ce masa sa este de 332.946 ori msa Pamantului.
Si asa cum spuneam, daca Pamantul este att de mic fata de Soare, ganditi-va cat de mic este el, imposibil de observat chiar atunci cand vizualizam o poza cu Arcturus. Aceasta stea imensa face parte din constelatia numita Bootes, iar ea este pe locul al treilea ca si intensitate observabila de pe Pamant, dupa Canopus si dupa Sirius, desigur. Eainsa face parte din norul Interstelar Local, care se afla destul de departe de noi, mai exact la 36.71 de ani lumina. Arcturus este de mai bine de 110 ori mai puternic decat Soarele, iar diametrul sau este de mai bine de 31.45 de ori mai mare fata de cel al Soarelui.
Din imagini veti observa cu exactitate cum pot fi clasate corpurile ceresti si daca pana acum va intrebati cat de mare este Pamantul in Univers, iata si raspunsul doar in imagini, in cazul in care cifrele exacte va sunt de prisos. Asa cum se poate observa si din imagini Pamantul este mai mare doar fata de Pluto si fata de Mercur, restul planetelor fiind incontestabil mai mari fata de el.