O adevarata bijuterie arhitectonica, dedicata in prezent Sfintei Maria Assunta, Catedrala din Siena, Italia sau Duomo di Siena atrage an de an mii si mii de pelerini si simpli turisti, veniti aici de pe intreg mapamondul. Insa pentru multi dintre acestia acest lacas sfant de-a dreptul impresionant reprezinta mult mai mult decat un giuvaier arhitectonic — Catedrala din Siena este o comoara gasita in inima istoriei, o dovada vie a faptului ca trecerea timpului nu repara istoria, ci o face inteleasa mai bine. Apoi, acest lacas a asistat la cele mai neasteptate schimbari de mentalitate in ceea ce priveste crestinismul, iar, atat timp cat oamenii inca mai vin sa se roage aici, inseamna ca spiritul uman a ramas acelasi.
Tocmai de aceea multi turisti aleg sa viziteze acest minunat edificiu de o importanta deosebita, atat din punct de vedere istoric, cat si religios. Mai mult decat atat, istoria catedralei a inceput undeva prin secolul al XV-lea, cand cetatea Sienei cedase Florentei suprematia comerciala, fapt care insa nu a impiedicat-o sa atraga minti luminate, veritabile talente artistice, mandrindu-se cu minunate si deopotriva desavarsite creatii de arta si arhitectura.
Multe dintre aceste capodopere de arta poarta semnatura unora dintre cele mai proeminente personalitati ale lumii artistice italiene, unele comori pastrandu-se chiar si in zilele noastre intre zidurile orasului vechi. Fara doar si poate, cea mai spectaculoasa dintre acestea este catedrala, exemplu exceptional de arhitectura gotica, cu o tusa speciala de stil italian toscan. Catedrala din Siena, in forma sa actuala, este considerata o creatie de secol XIII, desi nu este decat rezultatul unui proiect in stil romanic, care a fost demarat undeva prin secolul al XII-lea. Si totusi, ceea ce este usor de remarcat este trasatura sa dominanta, si anume desenul uluitor din marmura in dungi albe si negre care imbraca, precum un voal, coloanele si zidurile interioare ale catedralei.
O alta parte care impresioneaza, chiar de prima oara ochiul insetat al turistului, este de aceasta data fatada catedralei, construita in doua etape principale, incepand cam din anul 1284. De mentionat aici este faptul ca cea mai mare parte din aceasta fatada impresionanta a fost realizata de marele artist italian Giovanni Pisano, care a contribuit si la decorarea cu basoreliefuri, in cele din urma, fatada acestui lacas sfant din Siena fiind considerata una dintre cele mai frumoase si, in acelasi timp, una dintre cele mai bine executate.
Mai tarziu, si anume in perioada dintre anii 1265 si 1268, tatal lui Giovanni, Nicola, a creat pentru Catedrala din Siena, Italia, un amvon din marmura, de forma octogonala, cu sculpturi si ornamente ce aratau un soi de opulenta specific vremurilor, aceasta fiind, de altminteri, una dintre cele mai importante si desavarsite opere ale sale. De remarcat, totodata, sunt si clopotnita, cupola in varful careia se afla o lanterna plina de eleganta, uimitoarea pardoseala din marmura, cu intarsii, realizata de Domenico Beccafumi. Acest soi de opulenta este completat si de sculpturile de Bernini si Michelangelo, de cristelnita ori de sculpturile care poarta amprenta artistica a lui Donatello si Lorenzo Ghiberti.
Odata ce pasim in Catedrala din Siena, cel mai probabil, ceea ce ne va atrage atentia pentru prima oara va fi o fereastra cu vitralii, inspirata de desenele specifice secolului al XIII-lea; ba chiar, e bine sa stim ca aceasta este unul dintre primele exemple de vitralii italiene care au reusit sa reziste in fata timpului, pastrandu-se chiar si in prezent. Iar daca ati vizitat Catedrala din Siena, Italia si va doriti sa mai vedeti si un alt obiectiv turistic, trebuie sa aflati ca, in Biblioteca Piccolomini din apropiere, se gasesc fresce viu colorate din secolul al XVI-lea, realizate de pretuitul artist Umbrian Pinturicchio, adevarate capodopere demne de admirat.
In sfarsit, importanta aceste catedrale s-a vazut in special de-a lungul vremii, cand a fost supusa unor lucrari de restaurare masive. Nu trebuie sa uitam nici poarta din bronz de pe fatada, realizata undeva prin anii 1950, element care ii confera locului un aer misterios. De departe, cele mai frumoase lucrari din biserica sunt picturile, turistii care au trecut pragul acestui lacas sfant situat in Siena aratandu-se de-a dreptul impresionati de amploarea si modul de executare ale acestora.