Home Călătorii Obiective turistice din lume Catedrala Notre-Dame de Paris: Obiective turistice Franta – Paris

Catedrala Notre-Dame de Paris: Obiective turistice Franta – Paris

0
Catedrala Notre-Dame de Paris

Catedrala Notre-Dame de Paris se afla in districtul patru din centrul Parisului, in Franta. Planificarea constructiei catedralei a inceput acum aproape 1000 de ani, in 1160. Episcopul Parisului de la acea vreme, Maurice de Sully, a fost cel care a dat ordin sa fie construita o noua catedrala. Pentru a avea indeajuns de mult spatiu unde sa construiasca noua catedrala, acesta a pus sa fie demolata vechea Biserica si cateva case din imprejurime. Pentru a cara materialele de constructie pana la locatia unde se inalta noua catedrala, a fost de asemenea facut si un nou drum. Constructia catedralei a inceput in 1163, cand Maurice de Sully sau Papa Alexandru al 3-lea, nu se stie exact care din ei, a pus piatra de fundatie. Desi nu se stie exact cine a pus piatra de fundatie la Catedrala Notre-Dame de Paris, se stie totusi ca atat Maurice de Sully, cat si Papa Alexandru al 3-lea erau de fata la ceremonie.

Catedrala Notre-Dame de Paris1

Aceasta catedrala este alcatuita din 2 parti. In partea de est se gasesc sala principala si corul, iar in partea vestica se afla intrarea principala si cele doua clopotnite. In timpul constructiei, partea de est a fost cea care a fost terminata prima, iar astfel catedrala putea fi folosita chiar daca nu era completa, prin ridicarea unui zid temporar in timp ce era terminata si partea de vest. Galeria corului catedralei a fost construit intre 1163 si 1177, iar marele altar a fost terminat in 1182.

Episcopul Maurice de Sully a murit in 1196, asa ca nu a apucat sa vada Catedrala Notre-Dame de Paris terminata. Cel care a continuat lucrarea si a inceput constructia intrarii principale din partea vestica, a fost succesorul lui Maurice, Eudes de Sully. Acesta a murit inainte sa fie terminata constructia, in 1208. Intrarea principala din partea de vest a cladirii a fost gata in 1250, insa intreaga cladire a fost completa abia in 1345, deoarece constructorii au tot schimbat si adaugat detalii. Constructia catedralei a durat in total 182 de ani.

In 1793, in timpul Revolutiei Franceze, Catedrala Notre-Dame de Paris a fost pradata de revolutionari, multe sculpturi si alte comori fiind furate sau distruse. Un exemplu al acestor distrugeri se poate vedea in Galeria Regilor. Aici se gasesc 28 de statui ce reprezinta cele 28 de generatii de regi descendenti din Iuda. Incepand cu secolul 13, aceste statui au devenit reprezentatii ale regilor Frantei din 1284 incolo. In timpul Revolutiei Franceze, aceste statui au fost vazute drept un simbol al tiraniei regilor impotriva carora luptau, si revolutionarii le-au distrus decapitandu-le. In secolul 19, aceste statui au fost reparate odata cu restaturarea intregii cladiri ce a avut loc atunci. Aceasta restaurare a durat 23 de ani, iar in timpul sau a fost ridicata turla ce se poate vedea astazi.

Astazi in Catedrala Notre-Dame de Paris se gasesc 5 clopote, dintre care unul foarte mare, iar celelalte 4 mai mici. Clopotul cel mare a fost botezat “Emmanuel” si cantareste 13 tone, iar clopotele mai mici cantaresc fiecare cate 2-3 tone. Clopotele mici bat in fiecare zi, in fiecare ora, pentru a spune oamenilor cat este ceasul. Clopotul cel mare bate insa numai la sarbatorile mari ca Pastele, Craciunul, zilele Sfintilor si alte sarbatori importante. Daca va urcati in turnurile unde se afla clopotele, veti vedea o priveliste minunata. In afara de faptul ca puteti vedea mai indeaproape clopotele, puteti arunca o privire si la faimosii garguil si la himere. Aceste statui ale garguilor si himerelor au rol decorativ, insa unele dintre ele sunt folosite si ca burlane. Se spunea despre garguili ca au de asemenea rolul de a proteja catedrala de spirite rele. Himerele insa nu au fost construite de la inceput, ci au fost adaugate cand a avut loc restaurarea din secolul 19.

Exteriorul catedralei este de asemenea fascinant, in special datorita portilor sale. Pe poarta principala este reprezentata intalnirea cu Dumnezeu si Judecata de Apoi. De asemenea, pe poarta se gasesc un inger si un diavol, cu o balanta intre ei, care simbolizeaza faptele bune si rele ale unui om. Inclinarea balantei determinand unde se va duce omul, in rai sau in iad. In partea stanga a balantei se afla oameni fericiti, fiindca stiu ca se vor duce in rai, iar in partea dreapta a balantei se pot vedea oamenii tristi ca vor merge in iad. Pe poarta din dreapta, cunoscuta sub numele de Portalul Sfintei Ana, se poat vedea reprezentarea nuntii dintre Ioachim si Ana si a nuntii dintre Iosif si Maria, de asemenea si scene din venirea lui Hristos pe pamant.

Poarta din stanga se numeste Portalul Fecioarei. Trei profeti se afla in stanga si 3 regi ai Vechiului Testament in dreapta, deasupra portii. Deasupra lor se poate vedea Fecioara Maria pe patul de moarte inconjurata de cei 12 apostoli. De asemenea, se afla si 2 ingeri care o duc in Rai, iar sus de tot este reprezentata Maria in Rai, incoronata Regina Raiului de catre un inger, in timp ce este binecuvantata de Iisus. In interiorul catedralei se gasesc statui, picturi si minunate vitralii. Cele mai deosebite vitralii sunt cele 3 in forma de roza, ce dateaza din secolul 13. Acestea, desi au fost restaurate de-a lungul anilor, nu sunt foarte diferite fata de cum erau in secolul 13.

Catedrala Notre-Dame de Paris este considerata unul din cele mai frumoase exemple ale arhitecturii gotice, si este cea mai faimoasa catedrala din Franta. Alt detaliu care face aceasta catedrala deosebita este ca in fata sa, pe trotuar, se poate vedea un semn circular pe care scrie “Punctul Zero – drumurile Frantei”. Acest punct este locul de unde sunt masurate toate drumurile din Franta si este de asemenea considerat centrul orasului Paris.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version