Home Călătorii Obiective turistice din lume Catedrala Sfanta Sofia din Novgorod: Obiective turistice Rusia – Velikiy Novgorod

Catedrala Sfanta Sofia din Novgorod: Obiective turistice Rusia – Velikiy Novgorod

0
Catedrala Sfanta Sofia din Novgorod

Exista, pe intreg mapamondul, piese arhitectonice care au marcat, intr-o oarecare masura, tot cursul formei respective de arta, insa, in acelasi timp, au influentat oameni, generatii, intarindu-le credinta acestora intr-un mod intens si deopotriva unic. Una dintre aceste piese arhitectonice este, fara putinta de tagada, catedrala Sfanta Sofia din Novgorod, orasul in care se afla aceasta constructie magnifica fiind considerata una dintre bijuteriile ascunse, intrucat acest loc este gazda multor biserici, manastiri si sculpturi de-a dreptul splendide, cel mai cunoscut fiind Monumentul mileniului, realizat in anul 1842 si construit pentru a aniversa primul mileniu de istorie a Rusiei. Acest monument impresionant are 129 de statui realizate din bronz, toate cu aprobarea tarului Alexandru al II-lea.

Catedrala Sfanta Sofia din Novgorod1

Plus, important de mentionat este si faptul ca orasul Novgorod, infiintat in anul 859, a fost si prima capitala a Rusiei. Dincolo de toate aceste detalii, mai putin cunoscute lumii crestine, Novgorodul a fost centru al spiritualitatii ortodoxe, precum si al arhitecturii ruse. Nu degeaba faceam referire la marea influenta pe care unele piese arhitectonice le-au exercitat asupra domeniului de arhitectura.

Catedrala Sfanta Sofia, cu cupolele sale in forma de coif a influentat in mod semnificativ urmatoarele lacasuri sfinte care au fost construite mai apoi. Cunoscuta si ca Biserica Intelepciunii Divine, aceasta catedrala din Novgorod este una dintre cele mai timpurii constructii din piatra din Rusia.

Catedrala Sfanta Sofia din Novgorod11

Structura monolitica si masiva este un fel de armura pentru ceea ce se afla in interior, fiind aproape imposibil de ghicit cat de impresionante sunt interioarele. Cu un aer mai degraba auster, lipsiti de orice pretiozitate, peretii sunt netezi si simpli, in timp ce ferestrele sunt mici si inguste, pentru a nu permite gerului sa-si faca de cap in interiorul lacasului sfant. Mai mult, zidurile exterioare sunt impartite de pilastri ce sunt proiectati in afara si care corespund cu exactitate sectiunilor din interior.

Blocurile mari, cu forme ciudate din calcar, ce sunt unite de un mortar rozaliu obtinut din caramida pisata si var, formeaza zidaria. Toate aceste elemente intareste impresia de frumusete si eleganta austere, dar, in acelasi timp, si de putere, de altminteri, ceea ce degaja mare parte din lacasurile sfinte din Rusia.

Singura cupola care nu ar forma de ceapa, la fel ca celelalte patru domuri, este cea centrala care avea sa fie aurita mai tarziu, si anume in secolul al XV-lea, atunci cand si marea cruce centrala a fost aurita. Portile din nord ne invita sa inaintam spre catedrala Sfanta Sofia. De mentionat, de asemenea, este faptul ca portile principale, aflate in partea de vest, sunt deschise doar la ocazii speciale. Si nu intamplatoare, deoarece portile principale protejeaza doua usi mari din bronz foarte rare, realizate manual in orasul german Magdeburg in secolul al XII-lea.

Aceste usi din bronz au fost insa luate ca prada din Sigtuna, Suedia si ceea ce impresioneaza la ele, cele putin la prima vedere, sunt portretele mestesugarilor care au lucrat la realizarea lor. Portalul respectiv este cu atat mai impresionant cu cat este inconjurat de fresce. Din pacate sau din fericire, in interior, vechile picturi murale si frescele s-au estompat foarte mult, creand o senzatie stranie in randul vizitatorilor, chiar daca acest fenomen a fost cauzat in mare parte de eroziunea timpului. In schimb, s-a pastrat in stare foarte buna un iconostas splendid cu sase randuri de icoane, cea mai cunoscuta fiind a Maicii Domnului, despre care se crede ca este facatoare de minuni.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version