Cei care sunt pasionati de astronomie probabil s-au intrebat macar o data ce este un planetariu. Planetariul este o cladire cu un teatru de specialitate unde pot fi proiectate reprezentari ale sistemului solar, galaxiei sau universului. Cu ajutorul unui ecran emisferic si a unui proiector de specialitate, planetariul le poate oferi spectatorilor o privire a cerului noptii. Planetarii de diverse marimi pot fi gasite peste tot in lume si sunt destinatii populare pentru oamenii de toate varstele. Si la noi in Romania exista planetarii in orasele mari, cum ar fi: Bacau (Planetariul si Observatorul “Victor Anestin”), Baia Mare (Planetariul Baia Mare), Barlad (Planetariul Barlad), Constanta (Planetariul si Observatorul Astronomic), Galati (Planetariul si Observatorul Astronomic Galati), Pitesti (Planetariul Pitesti), Suceava (Planetariul si Observatorul Suceava).

planetariu
planetariu

Radacinile planetariului sunt destul de antice, iar termenul a fost utilizat initial pentru a desemna un model al diferitelor corpuri ceresti. Oamenii au folosit o mare varietate de tehnici pentru a crea proiectii si reprezentari ale cerului noptii pentru studiu si educatie, dar firma Zeiss este creditata de obicei cu dezvoltarea planetariului modern, la inceputul anilor 1920. Zeiss a dezvoltat tehnologia necesara pentru a proiecta pe o jumatate de cupola si a fost producatorul important al echipamentului specific planetariilor pana in anii 1960.

Unii oameni folosesc termenul “planetariu” pentru a se referi in mod specific la echipamentul de proiectare folosit intr-un planetariu. Acest echipament trebuie sa fie capabil sa proiecteze imagini bune peste o intreaga cupola si, intrucat majoritatea planetariilor au demonstratii animate, acesta trebuie de asemenea sa fie capabil de miscare. Proiectoarele moderne se bazeaza adeseori pe lasere pentru a pastra imaginile clare si curate – laserele pot fi utilizate si pentru a evidentia caracteristicile specifice de interes din cadrul demonstratiei.

Multe planetarii au scaune inclinate, astfel incat telespectatorii pot vedea intregul ecran fara a se rasuci in toate directiile. In functie de planetariu, prezentarea poate fi scurta sau lunga, cu o mare varietate de efecte de sunet si stiluri de naratiune. Una dintre cele mai comune utilizari ale unui planetariu este evidentierea constelatiilor, pentru ca oamenii sa poata invata mai multe despre cerul noptii asa cum este observat de pe Pamant.

In plus fata de teatrul central, cele mai moderne planetarii au, de asemenea, o varietate de anexe legate de stiinta si spatiu unde publicul poate invata lucruri noi. In timp ce asteptati sa vedeti un spectacol, puteti asista la diverse demonstratii fizice, va puteti uita la modele, harti si alte afisaje informationale si, de asemenea, puteti vorbi cu ghizii. Planetariul are de obicei si un teatru obisnuit pentru a arata imagini si filme educationale sau imagini si filmari din spatiu care ar putea prezenta un interes special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.