Martisorul si ziua de 1 martie este una bogata in traditii, care dateaza de sute de ani. In spatele gestului pe care il facem, prin daruirea celor apropiati, micul obiect special de care se leaga un snur de ata alba impletit cu ata rosie, se ascund o serie de legende foarte frumoase, bogate in simboluri, care fac din aceasta zi una magica, plina de farmec. Ziua de 1 martie, in calendarul ortodox, este ziua Evdochiei, care traia pe vremea imparatului Traian si era o femeie deosebit de frumoasa si de bogata. Aceasta a trait o viata bazata pe fapte imorale, pana cand a aflat despre credinta adevarata si s-a pocait, impartind toata averea pe care o detinea saracilor si s-a izolat intr-o manastire, de unde a facut multe minuni.
De aici provine personajul legendar al martisorului, Baba Dochia, a carei zi coincide cu cea a Sfintei Evdochia. In unele legende nu are doar numele in comun cu Evdochia, ci si bunatatea si frumusetea. Conform traditiilor, Baba Dochia este un personaj nelipsit din superstiile, dar si legendele inchinate acestei perioade a anului. Asa se face ca femeile, pentru a nu o supara pe Baba Dochia, nu muncesc, spunandu-se ca daca vor munci, aceasta isi va scutura cojoacele si va readuce gerul iernii. In aceste conditii, femeile pot doar sa toarca lana si sa fiarba bostan alb, pe care sa il dea de pomana, de sufletul ei.
Una din legendele Babei Dochia, inchinate martisorului, povesteste cum aceasta, crezand ca este vreme de primavara, se urca cu oile la munte. Gandindu-se ca vremea se poate schimba, imbraca 9 cojoace, insa, pe masura ce se apropia de varful muntelui, se incalzea, motiv pentru care dezbraca, rand pe rand, cojoacele. Ajunsa in varf, vremea se schimba intr-un ger puternic, iar in cea de-a noua zi, Baba Dochia ingheata, alaturi de oile sale, transformandu-se in stane de piatra. De aici provin Babele, cele 9 zile care ne sunt puse la dispozitie, si din care trebuie sa alegem una, daca dorim sa aflam cum va fi anul intreg anul si sufletul nostru pe parcursul acestuia. Astfel, daca ziua pe care am ales-o intre 1-9 martie este frumoasa, vom avea un an fericit si un suflet impacat si linistit.
Acestea nu sunt singurele lucruri interesante legate de martisor, existand multele altele care vorbesc despre traditiile romanilor si merita aflate. De exemplu, se spune ca cele doua culori ale snurului pe care il daruim de 1 martie, nu sunt alese la intamplare, astfel, culoarea alba semnifica intelepciunea si capacitatea de a rationa ale barbatului, iar rosul simbolizeaza dragostea si vitalitatea femeilor, impletirea celor doua culori simbolizand uniunea spiritului feminin cu cel masculin. Totodata, se spune ca este bine ca snurul sa fie innodat la capat, pentru a elimina indeparta energiile negative din jurul nostru, deoarece se crede ca nodurile au acest rol.
Este important sa stim despre martisor, conform unei crendinte populare, ca cel care daruieste un astfel de obiect ia un pic din frumusetea si seninatatea primaverii, iar cel care il primeste va avea primavara in suflet tot anul. De asemenea, se crede ca trebuie purtat mai multe zile, intre 1 si 9 martie, pentru a ne aduce noroc si a ne feri de boli si de primejdii, iar daca renuntam la el dupa cateva zile, sunt sanse mari sa atragem ghinion.
In Transilvania martisorului i se atribuie puterea de a ne feri de deochi, motiv pentru care se pune la portile caselor, la ferestre sau la coarnele animalelor, fiind considerat si o modalitate de a indeparta spiritele rele. Acesta este un obicei foarte vechi, descoperindu-se amulete asemanatoare marisoarelor care dateaza de acum 8000 de ani. Acestea erau formate din pietre de rau, vopsite cu alb si rosu, insirate pe o ata si purtate la gat. Aceasta traditie nu este intalnita doar la noi, astfel, in Bulgaria poarta numele de Martenita.
Numele de martisor este apreciat ca provenind de la numele zeului Marte, mai ale ca romanii sarbatoreau pe 1 martie Matronalia, cand sarbatoreau acest zeu al razboiului si al agriculturii. Toate acestea fac din aceasta zi una si mai frumoasa, iar cu cat cunoastem mai mult din obiceiurile zilei de 1 martie, cu atat intelegem mai bine farmecul acestei zile.
Traditiile taranesti sunt foarte iubite de romani.
In loc sa ne civilizam, noi ne afundam in obiceiuri, superstitii si vrajitorii.