Home Cultură generală Ce nu stiai despre zapada, dar vrei afla acum

Ce nu stiai despre zapada, dar vrei afla acum

1
foto: jeepz.com

In randurile care urmeaza vei gasi aproape tot ce nu stiai despre zapada si vei descoperi ca, de foarte mult ori, nimic nu este asa cum pare. Ce se ascunde, ca semnificatie, dincolo de incantatorii fulgi de nea care coboara, de fiecare data, in preajma Craciunului, din cer?

Misticii sunt de parere ca tot ce exista in universul fizic ar trebui sa aiba o contrapondere spirituala. Asa cum, de exemplu, lacrimile sunt o manifestare a emotiilor umane, furia, o expresie a energiei reprimate, asa si fenomenele fizice sunt o reprezentare a realitatii spirituale de care suntem mai mult sau mai putin constienti. Mergand pe firul logic al ideii, cineva ar putea spune ca zapada este un canal de comunicare a unei energii de “dincolo”, un mesaj divin care ne este adresat si pe care il percepem vizual, tactil si il decodam, in functie de starea noastra emotionala, la un anumit moment. Lucian Blaga, intr-o superba matafora, descrie zapada ca fiind “Cenusa ingerilor arsi in ceruri”, care “Ne cade fulguind pe umeri si pe case”.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Ce nu stiai despre zapada este ca aceasta poate fi un “iluminator” al multiplelor fatete ale psihicului uman, prin energia cosmica pe care o reprezinta. Meteorologii percep zapada ca pe un rezultat al nivelurilor de precipitatii si al sistemelor de presiune, fizicienii pot recunoaste toate particulele subatomice care intra in alcatuirea zapezii, iar cei care accepta ca apa inseamna o infinitate de posibilitati (origine a vietii, purificare, regenerare etc), vor intelege ca apa, in toate formele ei (izvor, ploaie, zapada s.a.m.d), este, de fapt, o expresie a cunoasterii, a transmiterii, la nivel cosmic, de energie pozitiva, dintr-un plan spiritual superior catre unul inferior, in ideea “iluminarii”.

Ce nu stiai despre zapada este ca fiecare fulg de nea este alcatuit din aproximativ 100 de cristale de gheata, fiind minerale, ca si sarea sau diamantele. Majoritatea cristalelor sunt identice, cel putin in prima faza de dezvoltare, iar un cristal poate fi de aproximativ 50 de ori mai lat decat gros, fiind, in general, mult mai subtire decat o foaie de hartie, chiar daca in laborator poate ajunge la dimensiuni impresionante. In centrul fiecarui cristal de zapada exista o particula foarte mica de praf, care poate fi, practic, de orice natura, de la cenusa vulcanica, la particule extraterestre. Pe masura ce cristalul se dezvolta in jurul micii particule, este modelat de cantitatea de umiditate, de temperatura si vant, ajungand astfel sa aiba incorporat in designul unic, fiecare etapa prin care a trebuit sa treaca pentru a ajunge pe pamant.

foto: jasonbandura.com

Ce nu stiai despre zapada este ca cea proaspata este alcatuita din 90 pana la 95% aer, motiv pentru care este cel mai bun izolator termic. Fulgerele de zapada – furtunile foarte puternice de zapada cu fulgere vizibile – sunt foarte rare, iar cercetatorii sunt de parere ca, frecvent, acestea chiar se intampla, pentru ca toate cristalele din nori se ciocnesc si genereaza electricitate, dar sunt trecute cu vederea. Fulgii de nea se pot “agata” unul de celalalt pentru a cobori impreuna pe pamant, dar nu devin un tot unitar, in coborare, ca in cazul picaturilor de apa.

Ce nu stiai despre zapada este ca, prin caderea silentioasa si lejera a fulgilor de nea, te invata ca, in procesul de a-i educa pe ceilalti, dar si pe tine, ai nevoie de gentilete si candoare. Cine nu a fost uimit si impresionat de frumusetea oraselor si a peisajelor acoperite de zapada, de puritatea si serenitatea acesteia, fara sa se gandeasca, poate, ca decorul hibernal fascineaza deoarece aminteste de propria puritate si de dorinta ca imperfectiunile vietii sa poata fi transformate. In procesul de educare, fiecare are nevoie de un moment de pauza, de reculegere, de recapitulare – proces similar cu fenomenul de inghetare a zapezii care se aseaza intr-un strat gros peste tot ce ne inconjoara.

Ce nu stiai despre zapada este ca topirea acesteia semnifica, in plan simbolic, integrarea informatiilor acumulate in personalitatea si caracterul fiecaruia, pentru dezvoltarea si inaltarea spirituala ulterioara, asa cum graul are nevoie de stratul gros de zapada care sa-l protejeze de inghet si de apa care rezulta din topirea zapezii, pentru a putea rodi in primavara. Pentru ca persistenta zapezii, pentru o perioada foarte lunga de timp, poate sa produca fenomenul ce poarta denumirea de Pibloktoq, o isterie care se manifesta in cadrul populatiei arctice si care poate provoca ecolalia (repetarea la infinit a unor cuvinte auzite), natura are grija ca anotimpurile sa alterneze.

Ce nu stiai despre zapada este ca aceasta este si un foarte bun si eficient amplificator al sunetelor care pot fi auzite de la distante impresionante. Pentru cei pasionati de interpretarea viselor, intelesul psihologic al viselor care implica prezenta zapezii este cel al transformarii si purificarii. Zapada proaspata si alba reprezinta un nou inceput, iar zapada care se topeste reprezinta dizolvarea obstacolelor si a temerilor. Din punct de vedere mistic, zapada este un semn al norocului si al implinirii.

Cu siguranta, mai exista alte semnificatii care pot fi adaugate celor de mai sus. Spune-mi, tu cum te simti cand privesti intinderile de zapada?

1 COMMENT

  1. Foarte frumos! E clar ca fiecare dintre noi rezoneaza cu anumite lucruri din realitatea inconjuratoare. Imi place zapada!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version