In fiecare an, inaintea perioadei sarbatorilor de iarna, fiecare revista sare cu idei – unele mai marete decat altele – despre ce si cum sa faci, dar ce ar fi sa vedem si ce sa nu faci de sarbatori?! Toata lumea este atat de preocupata cu ceea ce trebuie facut si ce spun traditiile, incat te lasi dus cu valul si poti sa ajungi sa faci lucruri pe care le vei regreta!
Asadar, care ar fi numarul unu in lista cu ce sa nu faci de sarbatori? Nu iti cheltui tot bugetul pe cadouri! Sigur, toata lumea este prinsa de acest „spirit al Craciunului”, spirit care se pare ca este cam material! Daca nu iei o gramada de cadouri si daca darurile tale nu sunt la fel de „trendy”, de „firma” sau nu-stiu-cum, pierzi o competitie extrem de importanta! Insa ce ar fi sa nu urmezi spiritul turmei si sa faci daruri doar persoanelor de care chiar iti pasa? Nu trebuie sa ii iei un pulover vecinului doar pentru ca este Craciunul!
In aceeasi linie de gandire, ce ar fi sa nu cumperi cadouri de „fite” si sa iei ceva care chiar sa semnifice spiritul Craciunului si bucuria de a darui? O idee ar fi sa cauti ornamente cu adevarat speciale de Craciun sau chiar cate o carte potrivita celui caruia i-o daruiesti! Salvezi si bugetul si cumperi ceva simbolic! O alta idee – daca vorbim de cadouri pentru cei dragi – ar fi sa le achizitionezi cate un dar personalizat – o cana, un tricou, o caciula imprimata cu poze potrivite sezonului: reni, fulgi de zapada, mosi, oameni de zapada. Ideea este ca nu trebuie sa iti cheltui tot salariul pentru a sarbatori Craciunul: cand a spus Iisus „de ziua mea, cheltuiti tot si luati tuturor lucruri la moda”?!
Legat de aceasta, inca un lucru de trecut pe lista cu ce sa nu faci de sarbatori: nu te stresa prea mult cu aceste cumparaturi! Poate fi oribil sa faci liste si liste, cu toti care ti-au dat anii trecuti daruri, cu ce ai putea sa le cumperi… Si in sfarsit cand ai o lista finala, sa mergi cu cateva zile inainte in centrele comerciale aglomerate, sa cauti disperat(a) ce ai trecut tu pe lista, dupa care sa te intrebi mult prea obosit(a) sa mai faci ceva: „oare ii va place”, „oare ii vine”, „oare este stilul sau”? Cel mai bine este sa te asezi linstit(a) la birou, sa te gandesti la persoanele care conteaza intr-adevar pentru tine (ei bine, si la cele fata de care ai obligatii, de exemplu, seful) si sa te gandesti ce lucru ar bucura acea persoana. Stiindu-i stilul, poti alege cu usurinta fie un ornament frumos, fie un alt cadou simplu, dar venit din inima. Apoi, in loc sa cauti in magazine pe rafturi nesfarsite acel cadou, cauta-l pe Net! Daca faci asta cu macar o saptamana inainte, nimic nu se poate intampla rau si ti-ai facut shoppingul in timp ce savurai o ciolcolata calda! Nu merita sa pierzi atat timp si efort doar pentru a cauta un cadou!
Foarte important pentru doamne si domnisoare in lista cu ce sa nu faci de sarbatori: nu tineti dieta! Apar in fiecare an in reviste idei din ce in ce mai stupide cu diete inainte de sarbatori: „cum sa pierzi 1,5 kile in o saptamana”, „cum sa pierzi 2 kile in 10 zile fara efort”(!!!), „cum sa arati bine de sarbatori”, „cum sa iti creasca sanii si sa ti se micsoreze fundul in o ora”! Ultima a fost doar o exagerare, dar nu ar fi de mirare daca vreo revista glossy ar veni si cu ideea asta mareata! In primul rand, de ce? Tot anul nu ai tinut dieta si trebuie fix acum? Sa te chinui pe ultima suta de metri sa incapi in rochita de Craciun, pentru ca apoi sa pui in doi timpi si trei miscari toate kilogramele inapoi, plus cateva in plus?
De cand trebuie sa fii sexy de Craciun? Si mai important, o asemenea dieta rapida face rau organismului, caci slabesti scapand nu de grasimile rele, ci de vitamine si proteine necesare. Si mai rau, dupa aceea, mesele copioase de sarbatori iti ucid toata munca si iti provoaca daune si mai mari! Te abtii degeaba o saptamana-doua de la orice iti place (chin deosebit de enervant) pentru ca in doua-trei zile sa ajungi de unde ai plecat! Nu pare a fi deloc o idee prea buna…
In stransa legatura cu ultima idee, un alt lucru de trecut pe lista cu ce sa nu faci de sarbatori – de data aceasta si pentru domni – este: nu exagerati cu mancatul si bautul! Ce este atat de special la aceste zile, incat sa faci excese alimentare? La urma urmei, poti manca ce ai la masa de Craciun cam tot anul: de ce ai avea liber la bunatati fix acum? Gasesti si friptura, si sunca afumata si carnati si cam orice tot anul! Nimeni nu spune sa nu savurezi mesele festive: la urma urmei, esti liber, nu ai treaba, poti sa te bucuri de o masa savuroasa. Insa fara excese: nu au nici un rost si nu vrei sa faci parte din statisticile prezentate la stirile de dupa sarbatori: „un numar de n romani au ajuns la urgente dupa excesele culinare de Craciun”! Este un adevarat mister de ce simt unii nevoia sa manance pana ce li se face rau! Sigur, ai multe vizite de facut si la fiecare ti se ofera fie o gustare, fie o adevarata masa festiva, insa poti sa calculezi vizitele in asa fel incat sa nu fii nevoit(a) sa mananci de zece ori pe zi. Mai mult, poti sa gusti cate ceva, nu trebuie sa lingi farfuria!
Un alt lucru important de trecut pe lista cu ce sa nu faci de sarbatori: ai grija sa nu cazi in depresia de sezon! Multa lume acum, la sfarsitul anului, se gandeste cu regret la tot ce nu au realizat anul trecut, la tot ce nu au, la tot ce au visat… Isi „contabilizeaza” realizarile si raman uneori deprimati si dezamagiti. Insa chiar daca nu ai obtinut slujba dorita, masina, casa, chiar daca inca nu ai un partener de cuplu, chiar daca nu ai slabit zece kilograme, asta nu inseamna ca ti-ai pierdut un an din viata!
L-ai trait si daca ar fi sa iti mentii optimismul, sigur ai vedea ca ai si realizari! Sfarsitul anului nu este sfarsitul vietii tale, este doar o perioada de sarbatori cum vor urma multe altele… Si chiar daca esti singur(a), chiar daca vezi ca toata lumea este fericita alaturi de cineva, nu lasa depresia sa te domine. Nu exista persoana absolut singura pe lumea asta: ai familie, ai prieteni – petrece aceste zile libere bucurandu-te de compania lor si nu plangandu-ti degeaba de mila! La urma urmei, sarbatorile de iarna se petrec in familie si alaturi de prietenii vechi!
Si un ultim lucru esential in lista cu ce sa nu faci de sarbatori: nu te chinui sa te simti bine si vesel doar pentru ca „asa e normal”! Cine stabileste ce este normal si ce nu? Da, poate ca este sezonul bucuriei, poate ca te poti simti ciudat ca nu te invaluie si pe tine „magia sarbatorilor de iarna” si „spiritul Craciunului”, insa nu te forta sa te simti asa cum nu te simti. Aici ai grija sa nu cazi nici in extrema cealalta – cea a depresiei! Ideea este sa fii pur si simplu tu insuti si sa nu falsifici emotii! Nu esti nevoit(a) sa mergi la petreceri daca nu ai chef, nu esti nevoit(a) nici sa faci mii de vizite daca tot ce iti doresti este putin timp pentru tine!
Anunta ca te simti rau sau ca esti plecat(a) la rude si fa exact ceea ce ai chef: stai cu familia, stai cu partenerul, stai singur(a) in patul cald la un film sau cu o carte buna… Nimeni nu te obliga sa participi la diverse adunari zgomotoase sau plictisitoare daca tu pur si simplu nu ai chef! Inventeaza o scuza si fa ce-ti place cu adevarat. Exista prea multe norme si reguli cu privire la aceste sarbatori: trebuie sa fii vesel si topai intr-un picior, trebuie sa arunci cu daruri peste tot, trebuie sa mananci carnati, desi ii urasti, trebuie, trebuie… Dar realitatea este ca nu „trebuie” nimic! Gandeste-te ce vrei sa faci si fa acel lucru, fara sa iti pese ca X se va supara sau ca Y va vorbi urat despre tine! Doar asa poti cu adevarat sa te bucuri de sarbatori, iar acesta este singurul lucru care conteaza!