In fiecare an, crestinii sarbatoresc Pastele cu fast si voie buna, bucurandu-se de venirea primaverii si de evenimentele biblice legate de Fiul lui Dumnezeu. Cand vine vorba de ce sarbatorim de Paste, raspunsul este diferit in functie de religia de care fiecare apartine si de credintele fiecaruia. Paganii sarbatoresc reinvierea naturii si inceperea unui nou ciclu al naturii, in timp ce crestinii sarbatoresc Invierea Domnului de dupa sacrificarea sa pentru binele oamenilor. Indiferent de religie, toti oamenii sarbatoresc cate ceva la inceputul primaverii.

Pastele este sarbatorit in moduri diferite, avand parte de traditii si obiceiuri diferite in functie de religie si de zonele tarii in care credinciosii se afla. Ca si crestini, ce sarbatorim de Paste este Invierea Domnului de dupa patimile prin care acesta a trecut. Singurul fiu al lui Dumnezeu, nascut din Fecioara Maria, a devenit si fiu al semintiei umane si a savarsit jertfa suprema. Iisus s-a sacrificat pe sine pentru a rascumpara pacatul stramosesc al oamenilor. Prin invierea sa din morti, Iisus a dovedit ca este Fiul lui Dumnezeu si a biruit moartea, aratandu-le oamenilor ca el este adevaratul Fiu al Domnului.

Pastele a fost insa sarbatorit si inainte de era noastra, inca de prin 1400 inaintea erei noastre. Atunci, evreii sarbatoreau eliberarea lor din robia din Egipt cu ajutorul lui Moise. Dupa iesirea din Egipt, atunci cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, evreii au trebuit sa sacrifice un miel si de aici au luat si crestinii traditia de a manca miel de Paste. Ce sarbatorim de Paste este un amalgam de traditii crestine, pagane si evreiesti, caci, inainte de sarbatoarea pascala a evreilor, si romanii si alte popoare sarbatoreau venirea primaverii prin festivaluri si obiceiuri.

Oua rosii traditionale in Romania, Foto: communicationxdevelopment.wordpress.com
Oua rosii traditionale in Romania, Foto: communicationxdevelopment.wordpress.com

Pastele si crestinii ortodocsi

Ca si crestini ortodocsi, ce sarbatorim de Paste este invierea lui Hristos de dupa patimile suferite in Saptamana Mare. Aceasta sarbatoare, cea mai importanta a crestinilor ortodocsi, reinnoieste legamintele facute de Dumnezeu cu israelitii prin Iisus. Acest legamant are rolul de a salva toate popoarele de la savarsirea pacatului stramosesc prin iertarea pacatelor lor realizata odata cu jertfirea lui Hristos. Legamantul vechi era reprezentat prin sacrificarea mielului de Paste si era realizat doar de israeliti.

Intreaga sarbatoare incepe odata cu Duminica Floriilor, cand Iisus intra triumfal in Ierusalim, primit fiind cu urale si ramuri de palmier de catre credinciosi. Perioada de post de dinaintea Patimilor comemoreaza chinurile lui Iisus pana in Vinerea Mare cand el si-a dat viata pentru oameni. Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor incepe in Duminica Floriilor si se sfarseste in Sambata Mare cand credinciosii merg la biserica si asista la slujba de Inviere.

Sarbatoarea Pastelui a fost instituita chiar de Iisus Hristos la Cina cea de Taina in urma careia el a fost tradat, judecat, chinuit si rastignit pe cruce. In Saptamana Mare, ziua de Vineri este una din cele mai importante pentru ca, in aceasta zi, Iisus moare pe cruce.

Ceea ce sarbatorim de Paste este putin diferit fata de ce sarbatoreau primii crestini pentru ca ei comemorau si patimile lui Hristos si Cina cea de Taina. Tocmai de aceea, intreaga Saptamana a Patimilor era numita in trecut Saptamana Pastilor. Intre timp insa, sarbatoarea s-a restrans la celebrarea invierii Domnului, ceea ce a si ramas in zilele noastre. Crestinii se bucura de o sarbatoare religioasa, sarbatorind in acelasi timp si renasterea naturii si inceperea unui nou an agrar.

Pastele bate la usa si abia asteapta sa intre in casele oamenilor. Valva cumparaturilor a inceput deja, iar gospodinele dau navala in bucatarie sa isi pregateasca bucatele speciale de Paste. Curatenia este aproape gata, iar ouale rosii vor incepe sa fie pregatite in curand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.