Cand privim la o galaxie normala, observam ca cea mai mare parte a luminii provine de la stele, in lungimi de unde vizibile, si este distribuita in mod egal in toata galaxia. Insa, probabil ati auzit vorbindu-se si de galaxii active. Deci, ce sunt galaxiile active? Daca observam cu atentie anumite galaxii, vom vedea o lumina intensa ce provine din nucleele lor. Apoi, daca ne uitam la aceste galaxii in alte lungimi de unda (raze x, ultraviolete, infrarosu si radio), ele vor parea sa emita cantitati enorme de energie, aparent din nuclee. Acestea sunt galaxiile active, care reprezinta un procent foarte mic din toate galaxiile. Exista patru tipuri de galaxii active, insa tipul de galaxie pe care il observam poate depinde mai mult de unghiul nostru de vizionare, decat de diferentele structurale. Cele patru tipuri de galaxii active sunt: Seyfert, radio, quasarii si blazarii.
Pentru a explica galaxiile active, oamenii de stiinta trebuie sa poata explica modul in care acestea emit cantitati atat de mari de energie din zone atat de mici cum sunt nucleele lor. Cea mai acceptata ipoteza este ca in centrul fiecareia dintre aceste galaxii se afla o gaura neagra supermasiva. In jurul gaurii negre se afla un disc de acumulare care este inconjurat de un disc de praf si gaz in forma de gogoasa. Pe masura ce materialul din discul de acumulare cade in zona din jurul gaurii negre (orizontul evenimentului), acesta se incalzeste pana la temperatura de milioane de grade Kelvin si este accelerat spre exterior in jeturi.
Descoperite de Carl Seyfert in 1943, aceste galaxii (2% din toate galaxiile in spirala) au spectre largi care indica nuclee fierbinti din gaze ionizate de densitate joasa. Nucleele acestor galaxii isi schimba luminozitatea o data la cateva saptamani, de aceea stim ca obiectele din centru trebuie sa fie relativ mici (cam de marimea unui sistem solar). Astronomii au observat ca vitezele in centrul galaxiilor Seyfert sunt de aproximativ 30 de ori mai mari decat cele din centrul galaxiilor normale.
Galaxiile radio sunt eliptice (0,01% din toate galaxiile sunt galaxii radio). Nucleele lor emit jeturi de gaz de mare viteza (viteza este apropiata de cea a luminii), iar aceste jeturi interactioneaza cu campurile magnetice si emit semnale radio.
Quasarii au fost descoperiti la inceputul anilor 1960. Aproximativ 13 000 de quasari au fost descoperiti, insa ar putea exista chiar si 100 000 in univers. Acestia se afla la miliarde de ani lumina distanta de Calea Lactee si sunt cele mai energetice obiecte din univers. Luminozitatea extrema a quasarilor poate fluctua, ceea ce indica faptul ca energia provine dintr-un punct foarte mic. Au fost descoperiti mii de quasari si se crede ca ei provin din nucleele unor galaxii indepartate.
Blazarii sunt un alt tip de galaxie activa, iar pana acum au fost gasiti aproximativ 1000 de blazari. Din punctul nostru de vedere, noi privim jetul emanat de galaxie direct in fata. Ca si quasarii, luminozitatea lor poate fluctua rapid, uneori in mai putin de o zi.