Printre cei mai cunoscuti sculptori romani se afla cu siguranta, inaintea tuturor, Constantin Brancusi. Insa lista poate continua cu: Gheorghe Adoc, Gheorghe D. Anghel, George Apostu, Constantin Baraschi, Istimie Birladeanu, Horea Ciontea, Boris Caragea, Dan Covataru, Ionela Mihaela Campeanu, Gheorghe Coman, Constantin Crenganis, Alexandru Calinescu Aghira, Mircea Daneasa, Ion Dumitru Barlad, Vasile Gorduz, Ioan Iordanescu, Ion Irimescu, Ion Jalea, Constantin Lucaci, Corneliu Medrea, Andrei Ostap, Carol Storck, Mircea Corneliu Spataru si Aurel I Vad. Desigur multi altii au reusit sa intregeasca randurile acestei liste, insa acestia au devenit cei mai cunoscuti sculptori romani in urma realizarilor lor.

Gravura pe statuia Independentei de Gheorghe Adoc, Foto: mycityiasiromania.blogspot.ro
Gravura pe statuia Independentei de Gheorghe Adoc, Foto: mycityiasiromania.blogspot.ro

Gheorghe Adoc s-a nascut la 22 februarie, in anul 1926, iar cele mai importante lucrari ale sale sunt: placa omagiala din 1968 de la intrarea in Academia Di Romania, ce poate fi gasita in Roma (aceasta consta in doua busturi realizate din bronz, facute in basorelief, reprezentandu-i pe Traian si pe Decebal, fiind facute pe o placa de alama), bustul ce-l reprezinta pe Onisifor Ghibu, din orasul Oradea, facut in 1998, situat in cartierul Nufarul, bustul care il reprezinta pe Gheorghe Pitut, ce poate fi gasit in Beius, monumentul Slavici – Eminescu, ce poate fi gasit la manastirea Putna si alte busturi precum cele ale lui Nicolae Balcescu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, care se pot gasi in Chile, Argentina si Columbia, facute la cererea Ministerului de Afaceri Externe. Cea mai reprezentativa lucrare a sa este Statuia Independentei din orasul Iasi, pe care a realizat-o impreuna cu sotia sa Gabriela Manole – Adoc.

Replica dupa o statuie a lui George Apostu, Foto: ampt.ro
Replica dupa o statuie a lui George Apostu, Foto: ampt.ro

Printre cei mai cunoscuti sculptori romani se afla si George Apostu, asa cum am precizat, nascut in Bacau, la Stanisesti, in anul 1934, la data de 20 decembrie. A studiat sculptura alaturi de Lucian Murnu si Constantin Baraschi. A fost un inovator stilistic, avand in vedere ca se inspira din creatia din popor, din piesele etnografice, avand moduri aparte de exprimare. Cel mai cunoscut ciclu al sau este Tatal si Fiul, acesta fiind o sculptura ce reprezinta motivul vechi al arborelui vietii, cat si comunicarea ancestrala dintre om si natura, facand in acest fel posibila readucerea in prim plan a mitului ce cuprinde regenerarea organica. Alte cicluri realizate de el au fost si Fluturi sau Laponele.

Constantin Baraschi, Foto: ampt.ro
Sculptura de Constantin Baraschi, Foto: ampt.ro

Constantin Baraschi s-a nascut la Campulung, in anul 1902, la data de 17 noiembrie si a decedat la data de 22 martie 1966. A fost unul dintre cei mai cunoscuti sculptori romani, iar dintre sculpturile sale cele mai apreciate aducem in discutie: cele doua altoreliefuri realizate pentru Arcul de Triumf, statuia lui Nicolae Balcescu, doua basoreliefuri realizate pentru fatada Institutului de botanica din Bucuresti, a avut o mare contributie in cadrul iconostasului din Biserica Casin, a realizat si busturile lui Nicolae Balcescu, al lui George Cosbuc si al lui Alexandru Sahia, care se pot gasi in parcul Carol.

La Campulung, orasul sau natal, se afla sculpturile Autoportret si N. Balcescu. Tot acolo se mai afla si sculptura Taranca din Muscel si o serie de grupari statui din Cimitirul Flamanda. Alte lucrari care fac parte din Muzeul de Arta de la Constanta sunt: Extaz, Faun, Autoportret, Tors, Portret George Enescu, cat si Satirul si Nimfa. Constantin Baraschi este singurul sculptor roman care a redactat si un tratat de sculptura, fiind si rector in Bucuresti, in cadrul Institutului de Arte Plastice. In orasul sau natal, se afla si Casa Memoriala Constantin Baraschi, construita in stil taranesc.

Sculptura de Boris Caragea, Foto: jurnaluldedrajna.ro
Sculptura de Boris Caragea, Foto: jurnaluldedrajna.ro

Boris Caragea se afla printre cei mai cunoscuti sculptori romani, nascut insa in Bulgaria, desi avea nationalitate romana, la data de 24 ianuarie 1906. A fost un reprezentant de seama al realismului socialist si ales in cele din urma presedinte al Uniunii Artistilor Plastici. Printre cele mai importante sculpturi ale sale se numara: Statuia lui Lenin, Alegorie, Rod sau Maternitate, Monumentul Victoriei si Monumentul Fratii Buzesti. Desi lista poate continua cu siguranta, iar printre cei mai cunoscuti sculptori romani nu sunt doar cei care au fost enumerati, nevoia de afirmare avand-o si alte talente tinere, care in secolul vitezei si al comercialului nu-si mai gasesc treapta pentru a pasi in celebritate, mai ales daca tinem seama si de faptul ca sculptura mai este practicata doar la un nivel modic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.