Home Cultură generală Îți place Dune, vezi ce alte carți SF merită citite

Îți place Dune, vezi ce alte carți SF merită citite

0
foto: dailyindia.org

Desi subiectiva, ca marea majoritate a listelor, aceasta prezentare a unora dintre capodoperele evidente ale genului Science Fiction reflecta parerile aproape unanime ale criticilor. Desi considerat de multi cititori un gen “gustat” doar de unii, cum se intampla in cazul unor creatii mai obscure, cele mai bune carti SF pot trece usor de aceasta bariera. Ele infatiseaza mai mult decat un posibil viitor din punct de vedere al stiintei, ele prezinta posibile raspunsuri ale celor mai mari intrebari ale vietii, oferind si o analiza psihologica de neegalat a personajelor, care devin astfel pentru o perioada parte din viata cititorului.

Si putine carti au oferit personaje la fel de memorabile precum seria “Dune” a bine-cunoscutului Frank Herbert. Autorul american a castigat prin intermediul seriei sale toate premiile literare importante ale genului SF, tinandu-si fanii cu sufletul la gura in asteptarea urmatorului volum. Aluziile legate de personaje, intamplari sau elemente sepecifice universului lui Herbert pot fi gasite in numeroase alte carti, dar si in benzi desenate, filme sau emisiuni televizate.

Desi filmele facute dupa seria “Dune” in sine au lasat de dorit din punctul de vedere al celor care au citit pe nerasuflate cartile, ar fi fost si greu ca acestea sa se apropie de adevaratul mesaj al unora dintre cele mai bune carti SF din istorie. Actiunea, intinsa pe o perioada foarte lunga, prezinta un univers impanzit de oameni, care au ocupat planeta dupa planeta; insa doar una dintre acestea este speciala: Arrakis, cea care ofera Mirodenia, o substanta care perimite calatoriile la distante foarte mari, fiind si adevarata sursa a puterii. Lupta pentru putere, influenta, satisfacerea placerilor personale, dar si jocurile politice ale unor organizatii extrem de puternice sunt prezentate magistral, cu o tenta usor filosofica, subiectele complexe aducand seria intre cele mai bune carti SF scrise vreodata.

Religia este unul din subiectele de baza, mai multe personaje fondand religii inchinate lor sau macar culte; in mod surprinzator, evreii sunt considerati supravietuitori ai acestui sistem complex, ramanand prezente discrete ale viitorului. Mitul “celui ales” este exploatat magistral, iar elementele binecunoscute: viermii uriasi, ochii in intregime de un albastru inchis, dar si evolutia umana sub sfera tehnologiei sunt folosite simplu, pentru a arata ca natura umana va ramane aceeasi indiferent cate zeci de mii de ani se vor scurge.

foto: nocategory76.blogspot.com
foto: nocategory76.blogspot.com

Tot pe lista celor mai bune carti SF se incrie una din cartile cult ale unei generatii: “2001: o odisee spatiala”, al lui Artur C. Clarke. Spre deosebire de celalalt autor faimos, el nu respinge existenta unor inteligente superioare omului, care actioneaza in liniste pentru a ajuta la implinirea destinului omenirii. Povestea romanului scurt, dar extrem de influent, urmareste evolutia speciei umane pana in punctul in care este capabila sa exploreze spatiul si ajunge fata in fata cu o putere mai mare decat se puteau astepta oamenii vreodata. Simplitatea stilului si puterea actiunii fac ca mesajul de fond al cartii, legat de scopul existentei umane, sa framante cititorul chiar si mult timp dupa ce a terminat cartea si a asezat-o inapoi pe raft. Filmul realizat a atras si el aprecieri pozitive, poate si pentru ca a fost realizat de titanul Stanley Kubrick. Indiferent de citirea anterioara a cartii, filmul merita vazut, avand alta perspectiva, desi masajul puternic filosofic este acelasi.

Nicio lista cu cele mai bune carti SF nu poate fi completa fara marele autor de origine rusa Isaac Asimov. Acesta a lasat o creatie bogata, fiind foarte greu de clasificat in ordinea valorii. Cartea “Fundatia” si continuarile sale insa pot fi un bun inceput pentru intelegerea imaginarului scriitorului. Acesta, spre deosebire de ceilalti doi autori, vede lumea viitorului ca una din care inteligenta artificiala nu poate lipsi. Astfel, inventiile omului devin la fel de inteligente si puternice precum creatorii lor, sau poate chiar mai mult, mult mai mult.

Seria pornita cu primul volum, “Fundatia” este preferata si de cei care in general nu “gusta” genul SF intrucat actiunea pur si simplu face imposibila renuntarea la lectura in mijlocul cartii. Intoarcerile bruste de situatie, dialogurile inteligente si personajele memorabile fac din lectura un adevarat tur de forta, din care insa razbate un mesaj oarecum similar cu al celorlalte: unde ne indreptam? Fanii “Avatar” vor putea vedea o poveste extrem de asemantoare cu Na’vi – cea a planetei Gaia, fapt care a si ridicat multe semne de intrebare in privinta originalitatii scenariului.

foto: optimalhumanmodulation.com

O lista a celor mai bune carti SF nu ar fi completa fara un clasic al domeniului, H.G. Wells, cu romanul sau “Razboiul lumilor”. Acesta prezinta o invazie a martienilor, in cautarea unui teren mai propice vietii. Situatia pare de neiesit pentru oameni, mult mai slabi tehnologic. Personajul principal are un moment de meditatie, in care decide sa formeze o rezistenta care sa pastreze spiritul uman viu. Insa ajutorul vine din cel mai nesperat loc, in stilul obisnuit al lui Wells.

foto: hyperliteratura.ro

 

Cartea reprezinta o lectura foarte placuta si atractiva, indiferent de genul preferat de obicei. Si parca e greu sa nu te gandesti cat de sensibila poate fi rasa umana in fata unui atac neasteptat. Si bineinteles, pentru oricine vrea sa isi faca o cultura a genului, nu trebuie uitate cartile lui Jules Verne, Mary Shelley, William Gibson, Orson Scott Card, Stanislav Lem, Edward E. Smith sau Margaret Atwood, toti suficient de talentati pentru a demonstra ca SF-ul se adreseaza tuturor si ca poate fi mai mult decat bun calitativ.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version