Home Cultură generală Cele mai mari cutremure din istoria recentă

Cele mai mari cutremure din istoria recentă

0
Cele mai mari cutremure

În timp ce un cutremur în sine poate provoca distrugeri masive și poate duce la pierderi de vieți umane, tsunamiul și incendiul ce rezultă în urma lui contribuie de asemenea la creșterea numărului de morți.

În ultimii ani, seismologii au înregistrat o creștere a cutremurelor de mare magnitudine. Chiar dacă nu există o teorie exactă asupra a ceea ce duce la creșterea magnitudinii, s-au identificat perioade de aproximativ 10 ani în care există cutremure mari, intercalate cu perioade mai puțin active; totuși, nu există suficient de multe date pentru a se emite o teorie sigură.

În cele ce urmează, vă prezentăm cele mai mari cutremure din lume detectate din momentul în care înregistrarea acestora a început.

1. Chile, 1960 – Magnitudine 9,5

Chile, 1960 – Magnitudine 9,5
Chile, 1960 – Magnitudine 9,5

Undeva în jur de 1655 de oameni au murit în timpul celui mai mare cutremur înregistrat vreodată. Pe lângă acești morți, mii au fost răniți și milioane de persoane au fost lăsate fără adǎpost. Sudul țării a înregistrat distrugeri în valoare de peste 550 de milioane de dolari. Cutremurul a declanșat un tsunami care a ucis 61 de persoane în Hawaii, 138 în Japonia și 32 în Filipine. Ruptura s-a produs în locul unde placa Nazca se scufundă sub placa tectonică Sud Americană.

2. Alaska, 1964 – Magnitudine 9,2

Alaska, 1964 – Magnitudine 9,2

Acest mare cutremur și tsunamiul care a venit după el au dus la moartea a 128 de oameni și la distrugeri în valoare de 311 milioane de dolari. Distrugerile provocate au fost foarte mari în multe orașe, inclusiv în Anchorage, care era situat la aproximativ 120 de kilometri nord-vest de epicentru. Alunecările de teren au provocat și ele pagube serioase. Alunecări de teren serioase au avut loc în centrul orașului iar rețeaua de alimentare cu gaz, apă, canalizarea și sistemul de alimentare cu electricitate au fost întrerupte în toată zona. Toate acestea au fost provocate în numai 3 minute.

3. Sumatra, 2004 – Magnitudine 9,1

Sumatra, 2004 – Magnitudine 9,1

În total 227.878 de oameni au murit sau au fost dați dispăruți și presupus morți și aproximativ 1,7 milioane de oameni au fost afectați în urma cutremurului și tsunamiului ulterior, în 14 țări din Asia de sud-est și Africa de est.

Tsunamiul a provocat mai multe victime decât oricare altul din istorie, deși unele estimări spun că numărul morților de pe urma cutremurului din Haiti din 2010 a fost mai mare. Acest cutremur a lovit a doua zi după Crăciun, de-a lungul interfeței plăcilor tectonice ale Indiei și Burmei.

4. Japonia, 2011 – Magnitudine 9,0

Japonia, 2011 – Magnitudine 9,0

Pe 11 martie 2011, un cutremur a dus la apariția unui tsunami care a omorât aproximativ 29.000 de oameni și a avariat câteva reactoare nucleare. Acest cutremur este cel mai mare înregistrat în Japonia. Replicile au continuat să zguduie insula Honshu și au inclus mai mult de 50 de replici cu o magnitudine mai mare de 6,0 și încă 3 mai mari de 7,0.

5. Peninsula Kamchatka, Rusia, 1952 – Magnitudine 9,0

Primul cutremur înregistrat cu o magnitudine de 9,0 grade a lovit coasta estică a peninsulei Kamchatka în 1952. Seismul a generat un tsumani local de 13 metri. Tsunamiul a lovit până și Crescent City din California. Nu au existat vieți pierdute, dar pe insula Hawaii pagubele au fost estimate la 1 milion de dolari. Kamchatka are un trecut zguduit și mulți vulcani activi, fiind lovit de un cutremur de 8,5 în 1923.

6. Coasta Ecuadorului, 1906 – Magnitudine 1906

Un cutremur catastrofal cu magnitudinea de 8,8 a pornit de pe coasta Ecuadorului și Columbiei și a generat un tsunami puternic în care au murit între 500 și 1500 de oameni. Tsumaniul s-a întins de-a lungul coastei Americii Centrale, ajungând până în Japonia.

7. Alaska, 1965 – Magnitudine 8,7

Cutremurul a dus la apariția unui tsunami înalt de peste 10 metri. Chiar dacă a avut o magnitudine așa de mare, seismul a cauzat puține distrugeri din cauza zonei îndepărtate. Tsunamiul a fost semnalat în Hawaii și s-a întins până în Japonia. Seismul a dus la crăparea clădirilor din lemn și a despărțit asfaltul de pe străzi.

8. Tibet, 1950 – Magnitudine 8.6

Cel puțin 1.500 de persoane au fost ucise de-a lungul părții estice a Tibetului și Assamului și în India, atunci când cutremurul a zguduit regiunea. Fisuri ale solului, alunecări de teren masive și vulcani de nisip au lovit întreaga zonă. Cutremurul a fost simțit în provinciile Sichuan și Yunnan din China și mai departe în Calcuta, India.

Seismul a provocat alunecări de teren care au blocat cursul râurilor, iar în momentul în care aceste diguri de moloz s-au spart, apele au inundat multe sate și au dus la moartea a sute de oameni.

Acest cutremur este cunoscut sub numele de cutremurul Assam-Tibet, chiar dacă epicentrul său s-a aflat în Tibet. Cutremurul a lovit în intersecția punctelor de coliziune unde placa continentală Indiană intră sub placa Eurasiatică.

https://www.youtube.com/watch?v=45NB35w3Jw8

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version