Home Cultură generală Cele mai mari zece orase din lume

Cele mai mari zece orase din lume

2
Cele mai mari orase din lume

Cele mai mari orase din lume se caracterizeaza printr-un peisaj urban spectaculos, cu arhitectura moderna (zgarie-nori, centre financiare, politice, culturale, economice etc.), sunt proiectate pe suprafete imense, au un numar impresionant de locuitori. La ora actuala, in aceasta ierarhie, se afla urmatoarele orase :

Tokyo
Tokyo
  • Tokyo (denumirea insemnand « capitala estului ») – este capitala Japoniei si cel mai populat oras din lume, cu peste 37 de milioane de locuitori, adica de trei ori mai mult decat Parisul si aproape dublu, de exemplu, fata de intreaga populatie a Romaniei. Aici se afla si resedinta familiei imperiale, este principalul centru politic al arhipelagului, inca din secolul al XVII-lea, si a doua piata financiara de pe mapamond. Este construit tentacular, cu nenumarati zgarie-nori, cu magazine de toate felurile, predominand cele cu produse electronice si de inalta tehnologie, cu sanctuare sintoiste (religia traditionala a acestei tari), cu temple budiste, cu cartiere construite in cel mai autentic stil oriental, complet diferite de lumea occidentala. In 2020, aici se vor organiza Jocurile Olimpice de vara.
New York
  • New York – capitala economica si culturala (nu si cea politica, aflata la Washington, care are doar in jur de 600 de mii de locuitori) a Statelor Unite ale Americii se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai mari zece orase din lume. Reunind caracteristici arhitecturale diverse, fiind un centru urban cosmopolit, este considerat un fel de « capitala a lumii ». Are o populatie de peste 26 de milioane de locuitori. Este orasul care are cel mai mare impact in comertul, finantele, media, moda, arta, tehnologia, cercetarea, educatia si divertismentul mondial. Cele mai cunoscute cartiere ale New-York-ului sunt Manhattan (cu celebrul bulevard Broadway), Queens, Bronx, Brooklyn si Staten Island.
Mexico
  • Mexico – este capitala Mexicului, cu peste 23 de milioane de locuitori, dar cu o densitate a populatiei care il plaseaza pe locul al doilea, dupa Tokyo. In urma cu un an se plasa pe locul al 12-lea in lume din punctul de vedere al puterii economice, cu un produs intern brut de doua miliarde de dolari. Detine si un record negativ, fiind unul dintre cele mai poluate orase, cu cele peste patru milioane de automobile, 30 000 de autobuze si 100 000 de taxiuri.
Seul
  • Seul (cuvantul inseamna chiar « orasul capitala ») – situat pe malul fluviului Han, este capitala Coreei de Sud, cel mai mare oras din peninsula coreeana, cu 22 de milioane de locuitori, adica aproape jumatate din intreaga populatie a tarii. In 2010, a primit titlul de « capitala mondiala a design-ului », iar in 2009, aici s-a construit, pe o suprafat semnificativa, „Digital Media City”. In Seul isi au sediul cateva dintre cele mai cunoscute companii multinationale, precum Samsung Electronics, Hyundai Motor, LG etc.
Bombay
  • Bombay – este orasul indian cel mai populat (peste 22 de milioane de locuitori), capitala comerciala a Indiei, producand 5% din PIB-ul tarii si aici desfasurandu-se peste 70% dintre tranzactiile economice din India. Orasul dispune si de un comert maritim important. Nivelul de trai foarte ridicat (in comparatie cu restul tarii) atrage nenumarati imigranti, care confera orasului o mare diversitate sociala si culturala. In Bombay se afla si una dintre cele mai mari industrii cinematografice din lume – Bollywood.
Sao Paulo
  • Sao Paulo – capitala Braziliei ocupa locul al saselea in topul celor mai mari orase din lume (21 de milioane de locuitori). Este cel mai important centru de afaceri economice, industriale si comerciale din intreaga America Latina. In 2003, era pe locul sapte in topul oraselor cu cei mai multi « zgarie-nori » din lume, adica 2 578 si mai detine un record, peste 70% dintre locuitori fiind proprietari de locuinte. Aici locuisc cei mai multi « lusofoni » (vorbitori ai unui dialect portughez).
Manilla
  • Manilla – este capitala Filipinelor (20 de milioane de locuitori), centru administrativ, cultural, comercial si istoric, unul dintre cele mai mari porturi din lume. Pe langa Palatul Malacanan, resedinta presedintelui Filipinelor, Manilla straluceste si prin institutiile sale stiintifice, culturale, educative. Intr-o anumita parte a orasului, pe malul stang al fluviului Pasig, se afla un vechi cartier – Intramuros – foarte pitoresc, fondat in secolul al XVI-lea.
Bangkok
  • Bangkok – este capitala Thailandei (19 milioane de locuitori) si este recunoscut ca unul dintre cele mai interesante centre universitare, aici sosind anual tot mai multi studenti din Europa (nu numai turisti). Numele sau, in limba « thai », este consemnat in Guinness Book, ca fiind cel mai lung din lume, insemnand « oras al ingerilor, resedinta a lui Budha, al zeului Indra, mare capitala a celor noua pietre pretioase, oras fericit, generos cu marele palat imperial, asemenea cerului, oras dedicat lui Indra si construit de Vishnukarn ».
Delhi
  • Delhi – este unul dintre cele mai populate orase din India (18 milioane de locuitori). Renumele sau se leaga de numeroasele banci, de centrele comerciale si hotelurile extrem de luxoase. A fost capitala istorica a mai multor imperii indiene si, in unele parti, pastreaza pitorescul asezarilor traditionale.
Los Angeles
  • Los Angeles – al doilea oras din SUA, dupa dupa New-York, se situeaza pe locul zece in topul celor mai mari orase din lume (18 milioane de locuitori). Este construit pe coasta Oceanului Pacific si este renumit pentru cartierul de « staruri » de la Beverly Hills.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version