Inca de la inceputul descoperirilor astronomice s-a pus problema centrului galaxiei noastre, si poate pe masura ce informatiile se inmultesc acestea capata un cu totul alt sens, insa trebuie sa fim optimisti ca totusi avem sansa de a participa la spectacolul lumii, care se dovedeste a fi formidabil, mai ales in galaxia care gazduieste sistemul nostru solar, Calea Lactee, sau Calea Laptelui, si care ne permite sa fim vecini cu inca vreo 400 de stele impreuna cu toate planetele lor si cu mai bine de o mie de nebuloase a caror constituenta inca ne fascineaza. Totusi centrul galaxiei, cel in jurul caruia orbiteaza toate cele mentionate anterior, inclusiv noi, mai este denumit si centrul galactic si el cu siguranta ascunde mai multe aspecte menite sa ne umple de uimire.

Calea Lactee1

Avand in vedere marimea enorma a galaxiei noastre, mai exact ea este de aproape de o mie de miliarde de ori mai mare decat Soarele, diametrul sau ajungand pana la 100.000 de ani lumina, totul ne face sa ne intrebam daca centrul sau este exact ceea ce cunoastem din studiile si cercetarile facute pana acum de specialisti. Totusi nu avem alta varianta decat sa ne incredem in rezultatele muncii lor, si ceea ce este cert este faptul ca oricat de imensa ar fi Calea Lactee, in Univers se ascunde un spatiu si mai mare deoarece aceasta face parte din Grupul Local, alaturi de care mai sunt inca trei galaxii de dimensiuni mari si inca 30 de galaxii care au dimensiuni mai mici.

Ca si marime, Calea Lactee ocupa locul doi, pe locul intai fiind galaxia Andromeda, denumita stiintific si M31, iar ea se afla la cea mai apropiata distanta dintre galaxiile mari din universul nostru, mai exact la 2.9 milioane de ani lumina. Totusi in jurul galaxiei noastre se invart si o serie de alte galaxii, care au fost denumite galaxii false, ele avand rolul de sateliti pentru Calea Lactee. Una dintre cele mai apropiate din acest gen se afla la o distanta de aproximativ 50.000 de ani lumina fata de centrul nostru galactic.

Centrul galaxiei Calea Lacteea fost clasat ca fiind la o distanta de aproape 28.000 de ani lumina fata de Soare, catre sensul constelatiei Sagetator. Avand in vedere ca galaxia noastra este o spirala, imaginea pe care o formeaza devine un adevarat spectacol pentru cei pasionati de astronomie. In bratele spiralei se gasesc nebuloase, materie interstelara, stele foarte tinere care se nasc din acestea dar desigur si stele mai batrane, care se afla mai spre centrul galaxiei, cele din urma alcatuind un fel de sfera, grupul lor fiind foarte mare. Totusi nu numai grupul din centrul galactic este interesant, deoarece in intreaga Cale Lactee se mai afla inca doua sute de grupuri asemanatoare, de forma sferica, insa cunoscute noua sunt doar 150 din ele. Majoritatea se centreaza in jurul centrului galaxiei.

Astronomul Harlow Shapley a reusit insa sa concluzioneze conform asezarii pe cer a acestora drept centrul galaxiei noastre se afla mult mai departe fata de ceea ce stim. Cu siguranta se vor face descoperiri si mai mari si mai importante, deoarece misterul se asterne mereu in fata ochilor nostri cand ne uitam pe cer, oricat de avansate ar fi echipamentele cu care dorim sa il atingem.

Calea Lactee11

Componente principale ale galaxiei noastre sunt nucleul, haloul, discul format din spirale si roiurile globulare, insa e posibil sa se determine si prezenta unui halou din exterior, acesta fiind un fel de coroana galactica. Cel care sta in nemiscare aparenta este nucleul, iar discul galaxiei pare ca se roteste. Totusi cele mai batrane stele se afla catre centrul galaxiei, spre nucleul sau, acesta continand si roiuri globulare, care au primit denumirea de stele ce apartin Populatiei II. Ele au luat fiinta din materia originara din cosmos, motiv pentru care sunt cele mai in varsta stele si si-au pastrat astfel pozitia. In general in bratele spiralei iau nastere stele tinere, noi, alaturi de stele care au o varsta medie, ele purtand denumirea de stelele Populatiei I. Toate cele prezente au luat fiinta din materie reciclata stelara, iar continutul lor este foarte bogat in metale de diverse tipuri. Cele mai batrane stele din univers sunt cu doar cu un miliard de ani mai tinere fata de Univers, mai exact ele au varsta de aproape 13.6 miliarde de ani, ele fiind formate aproape odata cu Universul.

Centrul galaxiei Calea Lactee poarta si denumirea de SGR A*, care vine de la Sagittarius A, coordonata fiind data de aceasta constelatie pe traiectoria careia se afla. Totusi centrul galactic este o mare gaura neagra, care are o masa foarte mare, masiva, avand in jurul sau alte patru gauri negre mari, ale galaxiilor vecine si multe altele mai mici. Astfel ca daca v-ati fi imaginat vreodata ca in centrul galaxiei noastre sa se afle ceva frumos, iata ca nu este nimic altceva decat materie neagra, care „incurajeaza” rotirea restului de materie stelara in jurul ei. Imaginea creata este cu atat mai impresionanta cu cat va inchipuiti ca aceasta gaura imensa poate sa atraga la un moment dat, intr-o sfortare implacabila, totul in interiorul sau. Avand totusi in vedere ca distanta la care se afla restul stelelor este destul de mare, acest lucru nu se va intampla prea curand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.