Home Cultură generală Cinci tipuri de bacterii care trăiesc pe pielea noastră!

Cinci tipuri de bacterii care trăiesc pe pielea noastră!

0
bacterii, foto: carleysblog.com

Pielea noastră este populată de miliarde de bacterii unele mai diferite ca celelalte. Din moment ce pielea și țesuturile exterioare sunt în contact permanent cu mediul, microbii au acces facil pentru a coloniza aceste zone ale corpului. Cele mai multe dintre bacteriile care locuiesc pe piele sau păr sunt fie dăunătoare gazdei sau benefice atât gazdei cât și celorlalte bacterii.

Unele bacterii de pe piele chiar pot proteja împotriva bacteriilor patogene prin secreția de substanțe care împiedică microbii dăunători să se atașeze de gazdă. Altele protejează prin alertarea sistemului imunitar și inducerea unui răspuns din partea organismului. În timp ce cele mai multe tulpini de bacterii de pe piele sunt inofensive, altele pot pune probleme serioase de sănătate. Aceste bacterii pot provoca orice de la infecții ușoare la infecții grave ale sângelui, meningită și toxiinfecții alimentare.

Bacteriile de la nivelul pielii sunt caracterizate prin tipul mediului în care prosperă. Există trei tipuri pricipale de medii care sunt populate în mod predominant de trei specii de bacterii. Aceste medii includ zonele sebacee și uleioase (cap, gât și trunchiul corpului), zonele umede (pliurile cotului și între degetele de la picioare) și zonele uscate (suprafețe mari ale brațelor și picioarelor). Propionibacterium se găsesc cel mai des în zonele uleioase, Corynebacterium populează zonele umede iar speciile de Staphylococcus se regăsesc pe zonele uscate ale pielii. În ceea ce urmează vă prezentăm cele mai comune 5 tipuri de bacterii găsite pe pielea umană.

• Propionibacterium acnes

Propionibacterium acnes
Propionibacterium acnes

Propionibacterium acnes prosperă pe suprafețele uleioase ale pielii și pe foliculii părului. Aceste bacterii contribuie la dezvoltarea acneei deoarece prosperă ca urmare a producției în exces de uleiuri și a porilor înfundați. Aceste bacterii folosesc sebumul produs de glandele sebacee drept combustibil pentru a se dezvolta. Sebumul este un lipid format din grăsimi, colesterol și un amestec de alte substanțe lipidice. Sebumul este necesar pentru sănătatea pielii deoarece hidratează și protejează atât pielea cât și părul. Nivelurile anormale ale producției de sebum contribuie la apariția acneei din moment de blochează porii, duce la creșterea în exces a bacteriilor de tip Propionibacterium acnes și induce un răspuns al celulelor albe din sânge care provoacă inflamarea zonei.

• Corynebacterium

Corynebacterium

În categoria Corynebacterium sunt incluse bacteriile patogene și nepatogene. Bacteria Corynebacterium diphteriae produce toxine ce provoacă o boală numită difeterie. Difteria este o infecție care afectează în mod obișnuit gâtul și membranele mucoase ale nasului. De asemenea, este caracterizată și prin leziuni ale pielii care apar în momentul în care bacteriile colonizează pielea deteriorată anterior.

Difeteria este o boală gravă și în cazurile cele mai severe poate provoca leziuni la nivelul rinichilor, inimii și sistemului nervos. Chiar și bacteriile Corynebacterium non-difterice s-au dovedit a fi patogene la persoanele cu un sistem imunitar suprimat. Infecțiile non-difterice severe sunt asociate cu dispozitivele implantate chirurgical și pot provoca meningită și infecții ale tractului urinar.

• Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus epidermidis

Bacteriile de tipul Staphylococcus epidermidis sun de cele mai multe ori inofensive și provoacă rar boli la indivizii sănătoși. Aceste bacterii formează o barieră biofilm (o substanță lipicioasă care protejează bacteriile de antibiotice, chimicale și alte substanțe periculoase) care poate să adere la polimeri. Ca atare, aceste bacterii pot să provoace infecții asociate cu dispozitivele medicale implantate cum ar fi cateterele, protezele, stimulatoarele cardiace și valvele artificiale. S. epidermidis a devenit și una din pricipalele cauze pentru infecțiile dobândite în spital și sunt din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

• Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus

Stafiloculul auriu este un tip comun de bacterie a pielii care poate fi găsită în zone precum pielea, cavitățile nazale și tractul respirator. În timp ce unele tulpini ale stafilococilor sunt inofensive altele precum Stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA) poate cauza probleme grave de sănătate. S. auriu este cel mai des răspândit prin contact fizic și trebuie să treacă de piele, printr-o leziune, pentru a cauza o infecție. MRSA este cel mai frecvent dobândită în spitale. Aceste bacterii sunt capabile să adere la suprafețe datorită prezenței moleculelor de adeziune celulară situate chiar în afara peretelui celular bacterian. Ele pot adera la diferite tipuri de instrumente, inclusiv echipamentele medicale. În cazul în care aceste bacterii ar avea acces la organele interne ale corpului ar putea provoca infecții ce ar putea avea consecințe fatale.

• Streptococcus pyogenes

Streptococcus pyogenes

Streptococcus pyogenes colonizează în mod obișnuit pielea și zona gâtului. Acestea bacterii pot locui în aceste zone fără a crea probleme în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, Streptococcus pyogenes poate deveni patogen la persoanele cu un sistem imunitar compromis. Această specie este responsabilă pentru o serie de boli ce variază de la infecții ușoare până la boli ce pun viața în pericol. Unele dintre aceste boli includ amigdalita streptococică, scarlatina, impetigo, fasceita necrozantă, sindromul șocului toxic, septicemia și febra reumatică acută. Acești streptococi produc toxine care distrug celulele corpului, în mod deosebit celulele roșii și globulele albe ale sângelui. Streptococcus pyogenes sunt mai des cunoscute sub numele de „bacterii mâncătoare de carne” pentru că distrug țesutul infectat provocând ceea ce este cunoscut sub numele de fasceita necrozantă.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version