Home Călătorii Obiective turistice din lume Citadela Kayseri: Obiective turistice Turcia – Kayseri

Citadela Kayseri: Obiective turistice Turcia – Kayseri

0

Dainuind deasupra vechiului oras cu acelasi nume, citadela Kayseri, construita din bazalt negru in secolul al VI-lea de imparatul roman Iustinian si renovata mai apoi in secolul al XIII-lea de sultanul selgiucid Alaeddin Keykubat I, este una dintre cele mai impresionante fortificatii ale acestui oras important. Nu intampltator citadela a fost reconstruita de-a lungul anilor, prima oara de Keykubat I, iar apoi de sultanul otoman Mehmet Cuceritorul, undeva prin secolul al XV-lea, aceste fortificatii jucand un rol crucial in apararea orasului.

Citadela Kayseri1

 

Astazi, de nefericire, au mai ramas cateva ruine, dar sistemul de aparare al orasului inca poarta amintirea unor vremuri prospere si extraordinare, in care avea sa se ridice o retea impresionanta de ziduri pentru a apara importantul centru de comert si studiu.

Aflat pe o campie intinsa, protejata parca de muntele Ercyies, un vulcan stins care este tot timpul acoperit de un strat de zapada, Kayseri este in prezent principalul oras al regiunii, insa se bucura de acest statut inca de pe vremea asirienilor si hititilor, cand aici se afla un punct important unde se intalneau rutele comerciale de pe Marile Mediterana, Neagra si Egee. Kayseri a fost botezat initial Mazaka si, la acele vremuri, era capitala tinutului Cappadocia. Numai ca in anul 17 i.Hr., aceasta asezarea avea sa devina provincie romana, moment care a culminant cu redenumirea sa, fiind botezata astfel Caesarea Cappadociae.

Potrivit dovezilor arheologice, precum si cercetatorilor vaste, locuitorii din Kayseri se temeau teribil, in prima jumatate a secolului al V-lea, ca vor fi atacati si pradati de talhari. Si, din aceasta teama, avea sa ia nastere ideea construirii unei citadele aici, a unor fortificatii cu scop defensiv, iar aceasta s-a materializat abia in timpul domniei lui Iustinian, cand s-a ridicat o cetate folosindu-se bazalt negru din vulcan.

In prezent, vizitatorii inca mai pot admira ceea ce selgiucizii au construit, acestia fiind cei care au ocupat, in anul 1084 Caesarea, rebotezand-o Kayseri. In cele din urma, asezarea a inceput sa prospere din nou, devenind un centru important. De fapt, apogeul a fost atins chiar in timpul domniei lui Alaeddin Keykubat I, atunci cand granitele naturale ale orasului au fost fortificate. Tot in aceasta perioada, s-au construit cele mai multe poduri si drumuri.

De pilda, sultanul avea sa construiasca peste fundatiile ridicate in perioada bizantina alte 19 turnuri si pereti interiori ce aveau o grosime de aproape 3 metri. Intentia sultanului otoman a fost pe cat de simpla, pe atat de eficienta, el dorindu-si sa imbunatateasca sistemul de fortificatii pe care Iustinian il pusese la punct in citadela Kayseri. Iar peste 800 de ani, acest loc avea sa se transforme intr-un centru pentru cumparaturi, cetatea Kayseri pastrandu-si, asadar, aceeasi importanta comerciala.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version