Clasa I este una dintre cele mai grele clase atat pentru copii, cat si pentru parinti. Cei mari sunt dezorientati si nu stiu ce sa aleaga pentru micutii lor. Care sunt criteriile dupa care ar trebui sa se faca selectia scolii? In Romania zilelor noastre exista foarte multa birocratie, iar inscrierea celui mic la scoala se va face cu greutate. Trebuie ca parintii sa se intereseze din timp si sa tina cont de cateva aspecte in ceea ce priveste educatia copilului.

Este foarte important sa se inceapa intr-o institutie renumita de invatamant. Daca acea scoala este cunoscuta pentru copii ce au rezultate bune la invatatura datorita profesorilor bine pregatiti, inseamna ca acolo ii este locul. Daca sunteti persoane foarte ocupate si nu va puteti lua micutul dupa ce a terminat orele, cautati o scoala ce are semiinternat. Este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru ca micutul nu va pleca singur acasa, va manca o mancare calda si isi va face temele cu ajutorul unui pedagog. Este benefic ca in clasa I sa ii ramana timp si pentru joaca.

Micutul nu poate trece intr-o maniera brusca de la gradinita, unde se juca mai toata ziua, la scoala unde trebuie sa scrie si sa invete pe tot parcursul zilei. Inainte sa inceapa scoala, ar fi bine ca Dvs. sa ii alegeti invatatorul. Trebuie sa adresati unele intrebari fie conducerii, fie fostilor elevi ai acestora: Cum se comporta cu copiii? Explica bine? Se implica in predare sau nu ii pasa? Daca vi se prezinta ca invatator o persoana tanara care este la inceput, nu o refuzati din start. Da, este adevarat ca nu are experienta pentru a preda la clasa I, dar se stie ca persoanele tinere au mult mai multa rabdare decat cei in varsta.  Nu va indoiti de calitatile lor pentru ca exista posibiliattea ca un tanar sa se implice mult mai mult in educatia celor mici.

foto: news.ro

Pentru a avea o relatie de prietenie cu copilul Dvs. nu ii ascundeti unele aspecte care pot fi importante pentru el. Spuneti-i ca ati fost la scoala si ca i-ati cunoscut invatatorul. Aceasta mica povestioara ii va trezi interesul sa-l cunoasca pe cel care ii va fi mentor in primii patru ani de invatamant. Discutati cat de mult puteti cu copilul. Intrebati-l cum isi imagineaza colegii, cum isi imagineaza ca va fi aceasta noua experienta si daca isi va face prieteni. Incercati sa ii dati incredere in el, cumparandu-i rechizitele care ii plac.

Citește și:  Cluj Napoca – Stiati ca …

Aveti grija la buget, deoarece copiii care trec in  clasa I isi doresc rechizite ce au imprimate chipurile personajelor din desenele animate. Pentru a nu cheltui prea multi bani, organizati-va de acasa impreuna cu cel mic. Notati-va ceea ce isi doreste si stabiliti impreuna un buget. Daca in magazin veti depasi suma alocata cumparaturilor pentru scoala, discutati cu copilul si rugati-l sa renunte la ceva. In acest fel va fi respectuos si va intelege ca nu i se cuvine tot ceea ce cere. In acest fel il invatati de mic valoarea banului. Dupa prima zi in care l-ati vazut elev in clasa I, faceti planul pentru urmatoarea saptamana: ora de trezire, regulile din baie, imbracarea si micul dejun. Incercati sa ii faceti un program pentru a se obisnui sa respecte unele reguli.

Este foarte important ca Dvs. sa ii vorbiti despre asteptarile pe care le aveti de la el. Daca stiti ca este un copil bun si ascultator, va steptati deja sa ia note bune, nu-i asa? Dar daca nu este astamparat si face tot felul de nazbatii? Daca nu va invata? Cum veti reactiona? Este foarte important sa nu cereti foarte mult de la cel mic in clasa I pentru ca in momentul in care nu va realiza ce Dvs. i-ati impus ii va scadea stima de sine si increderea in propriile forte. Nu il comparati niciodata cu ceilalti colegi pentru ca in mod sigur va incepe sa nu-i mai sufere pe acestia. In cazul in care incepe sa aiba probleme cu integrarea in randul colegilor trebuie sa actionati imediat. Nu va faceti griji pentru ca va veti da seama daca ceva nu este in regula: cel mic sta izolat, bate alti copii (sau este batut), este agitat in permanenta, poate sa inceapa sa fure, etc.

Daca v-ati hotarat ca micutul sa inceapa clasa I si sa vina singur acasa, asigurati-va ca stie care este drumul si cum sa se fereasca de masini. Vorbiti si despre persoanele care i-ar putea face rau. Invatati-l sa nu vorbeasca cu strainii si sa nu ofere niciun fel de informatii despre familie sau despre zona in care locuieste. Nu il speriati pentru ca nu va mai vrea sa mai iasa din casa nici cu Dvs.

Comunicarea este cheia catre o relatie excelenta intre parinte si copil. Explicati tot ceea ce ii spuneti si nu ii impuneti nimic zicand „pentru ca asa am zis eu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.