Home Cultură generală CNA – Stiati ca…

CNA – Stiati ca…

0
CNA sursa: www.promptmedia.ro/2018/10/cna-din-nou-amenzi-pentru-realitatea-tv-si-rtv/

CNA sau Consiliul National al Audiovizualului are aproape 21 de ani de activitate in Romania. Acest organism a luat viata in 1992, atunci cand au fost acordate pentru prima data si primele licente care permiteau radiourilor  si televiziunilor sa emita pentru public. In timp, consiliul a ajuns sa dea licente si distribuitorilor prin cablu si chiar televiziunilor straine care actioneaza si au sucursale si pe teritoriul  tarii noastre.

Astazi, Romania are peste 750 de posturi de televiziune, nu mai putin de 630 de posturi de radio si distribuitorii de cablu trec peste pragul de 3700. In Estul Europei, tara noastra se detaseaza drept una din cele mai dezvoltate piete de audiovizual. Si pe buna dreptate, caci fiecare persoana publica ce are cativa bani in portofel isi deschide o astfel de afacere.

Consiliul National al Audiovizualului
Consiliul National al Audiovizualului sursa: www.romaniatv.net/cna-vrea-ca-programele-tv-si-radio-inclusiv-publicitatea-sa-aiba-un-sunet-uniform_74585.html

Stiati ca prima emisie de radio privat a avut loc chiar in 1989, mai exact pe 31 decembrie? Ei bine, la aceasta data a avut loc prima emisie la nivel national a unui post de radio privat, acest lucru fiind posibil cu ajutorul Ambasadei Franceze din Bucuresti, care a adus in tara un emitator. Transmisia a avut loc din cladirea Casei Scriitorilor.

Pe 11 ianuarie 1990 a rasarit postul de radio Unifan, fiind urmat la cateva zile si de Radio Nova 22, iar piata s-a extins tot mai mult in ultimii ani.

Tot in 1990 romanii au primit in casele lor televiziunile cele mai importante ale Europei, odata cu infiintarea primelor retele de cablu autohtone.

CNA este o autoritate subordonata Parlamentului Roman, care are insarcinarea de a ii numi pe cei 11 membri ce primesc mandate de cate sase ani in cadrul autoritatii publice. In fiecare an, acesti membri intocmesc rapoarte si dau amenzi televiziunilor si posturilor de radio care incalca prevederile inscrise in Legea Audiovizualului.

Autoritatea CNA a fost insa criticata pentru ca ar favoriza anumite posturi de televiziune, ca ar incalca dreptul libertatii de exprimare sau ca cenzureaza excesiv.

Printre cele mai curioase decizii ale CNA se afla interzicerea serialului animat South Park, interzicerea unor clipuri desfasurate in timpul campaniilor electorale, sanctionarea excesiva a unor posturi de televiziune neafiliate cu puterea politica si interzicerea pe post a unor videoclipuri muzicale realizate de artisti „certati” cu acest organism: Parazitii, Ombladon, Voltaj sau grupul VERBAL. Primii aflati pe lista interzicerilor sunt, se pare artistii hip hop si rap.

La conducerea CNA se afla in prezent Razvan Popescu, care si-a inceput mandatul de sase ani in 2007.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version