Home Cultură generală Cum putem avea o comunicarea eficientă cu adolescenții?

Cum putem avea o comunicarea eficientă cu adolescenții?

0
foto: argumentpress.ro

Adolescenta este o perioada grea atat pentru un tanar, dar si pentru familia lui. Este destul de greu pentru un parinte sa se inteleaga cu propriul copil atunci cand acesta se afla in plina dezvoltare. De regula, comunicarea cu adolescentii se face greoi si fara prea mult entuziasm din partea nimanui. Acest lucru este total gresit, si poate avea consecinte asupra viitorului adult. Inca din copilarie parintele trebuie sa isi invete „puiul” faptul ca socializarea este calea cea mai usoara catre succes. Daca in copilarie parintii stiau tot despre relatiile sociale pe care odraslele lor le au, in adolescenta lucrurile se schimba un pic. Adultii realizeaza faptul ca nu mai pot supraveghea minorii in fiecare secunda a vietii lor. Nu vor mai sti foarte multe lucruri despre ei decat daca in familie exista comunicare. Aceasta comunicare cu adolescentii poate capata forme diverse: relatia parinte – tanar poate fi ok, dar se poate ca aceasta sa se termine brusc.

Adolescenta reprezinta perioada in care copilul, viitorul adult, realizeaza anumite lucruri despre el, familie si cei din jur. Incepe sa vada realitatea cu alti ochi (uneori optimist, alteori pesimist). Tinerii doresc sa fie independenti, sa stie ca parintele nu ii controleaza viata. Va vrea sa intarzie acasa pentru a arata ca se descurca oricand si ca nu s-a intamplat nimic daca a depasit ora de intrare in casa. In aceasta situatie, adultii trebuie sa intervina si sa aiba o comunicare cu adolescentul in care sa ii explice ceea ce face bine si ceea ce face rau.

Daca finalul acestei discutii nu este favorabil pentru tanar si se ajunge la amenintari sau jigniri din partea parintilor, adolescentul se poate „refugia” in mijlocul unor bande de cartier sau nu isi va mai face timp pentru studiu mai mult pentru a se razvrati impotriva parintilor. In jurul varstei de 15-16 ani ani grupul de colegi si prieteni va deveni mult mai important decat pana acum. In mijlocul lui se vor discuta problemele cu parintii si poate problemele cu societatea in care traiesc. Acolo isi va deschide fiecare sufletul pentru a fi aprobat de cineva. Dar daca in acel grup sunt si persoane care ii vor raul fiului sau fiicei tale? Pentru a evita astfel de situatii trebuie sa ai in permanenta o comunicare eficienta cu adolescentul. Incearca sa il tii departe de probleme discutand cu el oricand despre orice. Fa-l sa aiba incredere in tine si sa stie ca atunci cand va avea o dificultate poate apela la tine fara sa fie umilit.

foto: tomiipovesteste.blogspot.com

Atunci cand vorbesti cu tanarul tau despre o problema pe care o are, povesteste-i o intamplare asemanatoare ca ti s-a intamplat si tie. In acest fel ii arati faptul ca ceea ce i s-a intamplat nu este sfarsitul lumii si ca mereu exista o rezolvare. Incearca sa ii fii aproape chiar daca simti ca el este respingator. Nu te simti dat la o parte si nu te supara. Felul in care procedeaza este perfect normal – vrea sa se simta sigur pe sine, sa simta ca poate lua singur decizii. In aceasta situatie tot ce ai de facut este sa ai o comunicare cu adolescentul. Nu va izolati. Arata-i ca il iubesti si ca esti mereu acolo pentru el. Sfatuieste-l si incearca sa ii fi cat mai aproape. Nu il jigni si nu il umili.

Nimeni nu este perfect si trebuie sa recunosti faptul ca si parintii mai gresesc. Incearca sa ai puterea sa recunosti in fata tanarului ca nu a fost bine ceea ce ai spus sau cum ai actionat. Este foarte nedrept pentru adolescent sa te vada ca nu recunosti sub nicio forma greseala comisa. Risti sa ii frangi inima si sa nu mai aiba incredere niciodata in tine. Pe de alta parte, vazand ca tu procedezi in acest fel atunci cand gresesti si el va proceda mai tarziu la fel ca tine.

foto: consultanta-psihologica.com

Una dintre regulile care trebuie respectate in relatia cu tanarul este sa nu te bagi cu bocancii in viata lui. Invata sa ai o comunicare eficienta cu adolescentul si sa nu il bati la cap de fiecare data cand vrei sa afli ceva. Castiga-i mai intai increderea. Cunoaste-i prietenii. Iesi cu el dar si cu prietenii lui la o terasa. Fa glume cu adolescentii dar nu il pune pe tanarul tau in situatii jenante. Felul in care este vazut de catre prieteni este foarte important.

In perioada adolescentei exista multe certuri intre parinti si tanar. Incearca in primul rand sa il asculti si dupa aceea sa il tragi la raspundere pentru ceva ce a facut. Nu sari din start cu gura pe el fara sa ii dai sansa sa isi exprime punctul de vedere. Incearca sa ai o comunicare cu adolescentul, nu un monolog. In acest fel ii vei arata faptul ca este important si ca parerea lui conteaza. Acest lucru ii va da incredere in sine.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version