Coronavirus 2019-nCoV sau Coronavirus Wuhan (China), această nouă formă de virus, diferită de virusul SARS, responsabil pentru epidemia din 2003, şi de virusul MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu), din 2012, pentru care, în continuare, nu există nici vaccin, nici tratament specific, continuă să facă victime.
Bilanţul epidemiei se modifică dramatic de la o zi la alta. Cu numai câteva ore în urmă, se înregistraseră, în China, 132 de decese (dintre care 100 in provincia Hubei), în jur de 6 000 de noi cazuri de îmbolnăvire confirmate în China, iar medicii chinezi spun că numărul celor infectaţi este, de fapt, de ordinul zecilor de mii.
Ritmul de răspândire a virusului este extrem de rapid, astfel încât specialiştii avertizează că numărul pacienţilor s-ar putea dubla în numai 6-7 zile. 52 de milioane de chinezi sunt în carantină, iar în afara graniţelor ţării, 65 de cazuri au fost înregistrate (în Nepal, Macao, Thailanda, Sri Lanka, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, Singapore, Cambodgia, Australia, SUA, Canada, Franţa, Germania).
Luni, 27 ianuarie, OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a corectat evaluarea ameninţării legate de acest virus – Coronavirus 2019-nCoV – numind-o “ridicată”, la nivel mondial, şi nu “moderată”, cum fusese numită, “dintr-o eroare de formulare”, numărul cazurilor crescând impresionant.
Toate avertizările care vin din partea autorităţilor medicale şi măsurile luate de fiecare ţară în parte pentru preîntâmpinarea răspândirii virusului, ca şi informarea permanentă a opiniei publice prin mass-media, sunt absolut necesare, pentru a nu se ajunge la o situaţie care să scape de sub control.
Evoluţia imprevizibilă a bolii provocate de Coronavirus 2019-nCoV, posibilitatea unor mutaţii imposibil de anticipat şi, mai ales, imaginile terifiante din China nu lasa loc pentru atitudini şi comportamente iresponsabile.
Coronavirus 2019-nCoV – un vaccin în minimum şase luni?
În condiţiile actuale, instituţii ştiinţifice şi de cercetare din China şi din alte ţări ale lumii apreciază că posibilitatea obţinerii unui vaccin în minimum şase luni (un termen lung, în raport cu rata de răspândire a virusului) este o previziune optimistă, în condiţiile în care există foarte multe necunoscute.
Se presupune, deocamdată, originea animală a virusului (şobolani, şerpi, lilieci etc.), dar nu există dovezi sigure în acest sens. O mare necunoscută este transmiterea de la animal la om, precum şi virulenta virusului în transmiterea de la om la om. Nu se ştie nici dacă şi cât persistă virusul în mediul înconjurător, nici care este durata incubaţiei (probabil 2-14 zile).
La fel de grav este şi faptul că şi persoane care nu prezintă simptome, dar sunt purtătoare ale acestui virus, îl pot propaga. În plus, în condiţiile actuale, în câteva zile, o persoană poate călători în celălalt capăt al lumii, trecând de toate testele din aeroporturi, până să apară primele semne ale îmbolnăvirii, iar această dinamică este imposibil de controlat sau limitat.
Centrul chinezesc pentru controlul şi prevenţia bolilor virale (CDC) a anunţat duminică, 26 ianuarie, că a început deja cercetările pentru obţinerea unui vaccin: “Am izolat virusul şi suntem în proces de identificare a tulpinii”, a declarat directorului CDC, adăugând că, simultan, testează şi scheme de tratament pentru pneumonia cauzată de Coronavirus 2019-nCoV, pentru a gestiona mai bine miile de cazuri din China.
În acelaşi timp, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) a cerut în mod expres cercetătorilor de la Universitatea Queensland, Australia, să lucreze la obţinerea unui vaccin, prin care să se stopeze transformarea epidemiei din China în pandemie. Această echipă dispune de echipamente ultramoderne, prin care se poate accelera procesul de dezvoltare a unui vaccin, care, de obicei, durează luni sau, în cazuri mai dificile, chiar ani.
O soluţie românească pentru vaccinul împotriva Coronavirus 2019-nCoV?
Cercetătorii de la OncoGen Timişoara, Centru de terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului, cu realizări excepţionale în acest domeniu, a anunţat că au găsit o soluţie inedită legată de Coronavirus 2019-nCoV. Este vorba de “un vaccin individualizat populaţional”.
Directorul Institutului OncoGen, prof.dr.Virgil Păunescu, sublinia într-un interviu că: “Noi am început să studiem un alt mod de abordare a vaccinurilor, de la ultima epidemie de Ebola, când ne-am gândit că vaccinul, prin metodele tradiţionale de obţinere de până acum, nu va fi posibil, pentru că vaccinologia, cu vechile ei metode, şi-a cam atins limitele. Nu vă pot spune, acum, dacă un vaccin de masă va merge sau nu. Dacă mergea, ar fi apărut deja”.
În urmă cu o zi, OncoGen Timişoara a publicat pe site-ul său rezultatele la care a ajuns, într-un timp foarte scurt, pentru “o strategie de vaccinomică personalizată pentru noul coronavirus din China”. După cum precizează chiar autorii studiului: “Această strategie este mai eficientă decât procedurile clasice de vaccinare la scară largă, permițând identificarea de peptide specifice adaptate caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune și derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe „long neoantigen peptides” în terapia cancerului”.
Prin urmare, este vorba, pornind de la structura genomică a coronavirusului, de un vaccin individualizat populaţional adaptat la caracteristicile imune ale populaţiei de tip caucazian (implicit populaţia din România).
În aproximativ o lună, spune prof.dr. Virgil Păunescu, peptidele necesare, sub formă de pulbere, vor fi aduse din Germania şi se va verifica dacă vor da reacţiile pe care oamenii de ştiinţă de la OncoGen le bănuiesc.
Este o soluţie de compromis, a mai spus directorul Insitutului, “între vaccinarea industrială, cea practicată în gripa obişnuită, şi cea individualizată, care nu se poate aplica pentru că este foarte scumpă”.
Nu este de ignorat nici faptul că aceste rezultate au fost obţinute într-un timp foarte scurt, în timp ce soluţii împotriva virusului din China se căută în multe instituţii de cercetare din întreaga lume şi în condiţiile în care OncoGen nu dispune de aparatura performantă de care ar avea nevoie – alt aspect de care autorităţile româneşti ar trebui să se ocupe la modul responsabil.
Simptomele provocate de infectarea cu Coronavirus 2019-nCoV
Medicii spun că boala provocată de Coronavirus 2019-nCoV debutează cu febră, tuse seacă, dureri toracice, dureri în gât, dureri de cap, stare generală de rău, simptome urmate, în câteva zile, de probleme grave de respiraţie, de senzaţia de sufocare. În cazurile severe, se ajunge rapid la pneumonie (care nu răspunde la tratamentul clasic cu medicamente), la SARS (Sindrom Acut Respirator Sever), fază asociată cu insuficienţă renală, care poate duce la deces.
Persoanele în vârstă şi cele care suferă şi de alte boli sunt cu mult mai vulnerabile la infecţia cu coronavirus. La situaţia actuală din China, unul din patru cazuri pare a fi grav şi foarte grav. Potrivit declaratiilor medicilor şi oficialităţilor chineze, până acum nu s-au înregistrat decât puţine cazuri de imbolnăvire cu Coronavirus 2019-nCoV la copii, cei mai mulţi dintre cei afectaţi având vârsta peste 40 de ani.
La prima vedere, este vorba de simptomele obişnuite ale gripei, în realitate, infecţia cu coronavirus este cu mult mai virulentă şi evoluţia acesteia depinde în mare măsură şi de rezistenţa organismului. Neexistând un tratament specific, medicii acţionează pentru a asigura funcţiile vitale ale organismului.
Măsuri de prevenţie
Măsurile de prevenţie recomandate de specialişti sunt cele valabile şi în cazul gripei: evitarea persoanelor bolnave, a aglomeraţiilor, spălarea frecventă a mâinilor şi igiena corporală generală, purtarea unei măşti de protecţie, acoperirea gurii şi a nasului cu serveţele de unică folosinţă în caz de tuse sau strănut, dezinfecţia obiectelor cu care se intră în contact.
Şi în România, ca şi în alte ţări, s-au luat unele măsuri de prevenţie în aeroporturi, pentru a se putea identifica persoanele care au călătorit în China sau în alte regiuni afectate de coronavirus 2019-nCoV, cu atât mai mult cu cât, în această perioadă, la noi, se înregistrează şi nenumărate cazuri de gripă, vârful sezonului de îmbolnăviri cu virus de tip A şi de tip B, potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, urmând să se manifeste la începutul lunii februarie.
Evident că îndemnul responsabililor din domeniul medical, la noi, de a nu se crea panică, de a se apela la medic doar în cazurile grave, altfel recomandându-se izolarea la domiciliu în situaţia unei gripe banale, poate fi justificat, pentru a nu se aglomera secţiile de urgenţă ale spitalelor şi pentru ca pacienţii să nu se expună şi altor riscuri.
Pe de altă parte, însă, având în vedere gradul de alertă ridicat din celelalte ţări şi faptul că virusul din China a ajuns şi în Europa, ar trebui măcar să ne punem unele semne de întrebare în legătură cu felul iresponsabil în care călători din China au ajuns chiar zilele acestea în aeroporturile româneşti şi au fost lăsaţi să plece acasă, după un examen sumar, fără carantină (cum se face in Occident), după cum a arătat, cu insistenţă , mass-media.
De asemenea, a minimaliza un pericol doar pentru că procentele arată că numărul de decese este destul de mare şi în cazul gripelor obisnuite, cu virusuri cunoscute, pentru care există vaccinuri şi tratament, pare un argument cel puţin cinic, atunci când este vorba chiar şi de viaţa unui singur om.
Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă în UE
Marţi, 28 ianuarie 2020, Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă în UE, vizând repatrierea europenilor din China. În condiţiile în care Coronavirus 2019-nCoV se răspândeşte mult mai rapid decât în cazul celorlalte forme de coronavirus (SARS, în 2002-2003, MERS, în 2012), numărul deceselor creşte de la o zi la alta, ca şi numărul persoanelor infectate, Comisia Europeană, în colaborare cu alte instituţii medicale şi cu ERCC (Centrul european de coordonare pentru intervenţiile de urgenţă), a hotărât să pună la dispoziţie două aeronave, deocamdată, care să repatrieze, din China, europenii care solicită acest lucru.
Până la acest moment există în jur de 600 de solicitări, din partea unor cetăţeni din Franţa, Germania, Regatul Unit, Spania, Austria, Finlanda, Letonia, Portugalia etc., inclusiv România.
Uniunea Europeană acoperă 75% din costurile repatrierii şi această acţiune se va desfăşura atât timp cât este nevoie. Cetăţenii care vin din China vor sta în carantină 14 zile, în Franţa sau in alte locuri dinainte stabilite, după care vor putea să se întoarcă în ţările lor.
În paralel, Australia intenţionează să-şi evacueze cetăţenii repatriati din China, consideraţi vulnerabili din pricina virusului din provincia Hubei, pe Insula Crăciunului, din Oceanul Indian, o zonă izolată de lume printr-un cordon sanitar – o măsură care arată cât de gravă este situaţia. Această insulă este cunoscută pentru faptul că aici sunt primiţi, de regulă, solicitanţii de azil.
Compania rusă Ural Airlines a suspendat, la rândul său, zborurile pentru turişti spre Roma, Paris şi Munchen şi a închis mai multe puncte de frontieră în Extremul Orient.
Autorităţile chineze fac în continuare eforturi disperate pentru a ţine lucrurile sub control. Au reamenajat, în doar două zile, o clădire, la 75 de kilometri de Wuhan, transformând-o în centru de primire a bolnavilor, lucrează zi si noapte la un spital ridicat de la zero, pe care au promis că-l vor termina în şase zile şi au demarat lucrările la un al doilea spital, care va fi gata în zece zile.