Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori pentru cei mai multi dintre noi, intrucat in aceasta zi crestinii sarbatoresc Nasterea Domnului. In ziua de 25 decembrie , casa este incarcata de energie pozitiva, iubire si liniste.
Postul
La romani, toata aceasta magie incepe cu postul. Acesta dureaza 40 de zile, iar in tot acest timp nu se va consuma nimic „de dulce”. A fi „de dulce” nu inseamna a fi dulce in adevaratul sens al cuvantului. Timp de 40 de zile nu se va manca nimic ce contine carne, oua sau lactate. Postul Craciunului este destul de greu de tinut, iar copiiilor si batranilor nu le este indicat sa il urmeze atat de multe zile pentru ca pot sa apara unele lipsuri in organism (in principal calciu). Se spune ca daca tii post esti un om credincios, iar Dumnezeu te va ajuta si te va indruma pe tot parcursul vietii. Desigur, poti sa fi un om cu credinta in Dumnezeu si sa nu tii post. Toata aceasta perioada nu trebuie luata ca o pedeapsa pe care Domnul o da, ci ea trebuie vazuta atat ca o curatire spirituala, cat si trupeasca.
Mancarea pentru Craciun
Este vestit in lume faptul ca romanilor le place sa manance mult si bine. La aceasta sarbatoare, gospodinele se intrec sa faca cele mai gustoase si aratoase mancaruri pentru a impresiona familia si prietenii. Din data de 20 decembrie, sau Ignatul, incep cu adevarat pregatirile pentru ca in aceasta zi se sacrifica porcul. Se spune ca el viseaza cu o noapte inainte ce va fi taiat. Cel care il taie trebuie sa fie un om curajos pentru ca, altfel, porcul va „simti” si nu va avea carnea buna.
Pana la Craciun femeile incep sa pregateasca sarmale, toba, piftie, salata de boeuf, carnati, cozonaci, dar si prajituri care mai de care mai gustoase. Exista un adevarat ritual in pregatirea acestora pentru ca de obicei toti membrii familiei participa la pregatirea bucatelor. In dimineata zilei sfinte se va merge cu mic cu mare la Biserica, la Sfanta Liturghie, dupa care se va veni acasa si se vor servi mancarurile pregatite cu atat de multa dragoste de toti membri ai familiei.
Bradul si Mos Craciun
In ajunul Nasterii Domnului toata familia se strange in jurul bradului si il impodobesc cu ghirlande, globulete si luminite. In trecut el era impodobit cu nuci, dar bucuria adunarii in jurul lui ramane aceeasi pana in zilele noastre. In varful bradului sta steaua ce a vestit Nasterea Domnului. Se asculta colinde, iar pacea si linistea inunda sufletele tuturor. In noaptea de 24 spre 25 decembrie, va veni Mosul cu daruri pentru toti. Exista o multime de locuri prin care batranul cu barba alba poate intra chiar la tine in casa. Chiar daca il stii mai dolofan, el poate sa intre pe hornul casei tale, pe gaura cheii sau chiar pe geam. Tot ce trebuie sa faci este sa il astepti cu inima deschisa in casa ta.
Iata vin colindatori…
In ziua de Craciun apar si primii colindatori. Ei incep prin a vesti Nasterea Domnului cantand „Steaua”. Din acest colind aflam cum Magii i-au dus daruri lui Iisus in iezlea in care s-a nascut. Colindele incep sa fie auzite din data de 25 decembrie si pana dupa Anul Nou. In traditia romanilor exista foarte multe colinde si anume: „Plugusorul”, „Zoriori de ziua”, „Cerurile s-o grait”, „Noi umblam a colinda”, „Colo sus si mai in sus”, „Steaua” etc. Colindatorii pornesc a colinda in seara de Craciun pentru a vesti Nasterea Mantuitorului. Ei pornesc in grupuri pe la casele oamenilor cu o stea in mana. Ea reprezinta steaua calauzitoare a celor trei magi. Un alt colind iubit de romani este Plugusorul. Tot in grupuri (de aceasta data formate numai din baieti) merg din casa in casa pentru a ura de sanatate si de prosperitate. Numele acestui colind vine de la faptul ca baietii au mereu langa ei un plug micut. In fiecare an colindatorii nu lipsesc din casele credinciosilor, iar acestia din urma le multumesc pentru urari dandu-le nuci, colaci, sau bani. Doar la tara se mai pastreaza acest obicei de a da nuci sau mere colindatorilor. Cei de la oras vor intotdeauna bani si se supara daca cineva ii rasplateste cu bomboane.
Sfanta sarbatoare a Nasterii Domnului
In ziua de Craciun toate grijile ar trebui sa se risipeasca pentru ca fiecare dintre noi sa ne putem bucura asa cum se cuvine de aceasta sarbatoare Sfanta. Avem nevoie de iubire, de liniste, de prezenta celor dragi in casa noastra. Nu trebuie sa uitam nici de persoanele care au probleme si nu isi pot permite sa aiba pe masa o bucatica de cozonac sau de friptura. In aceasta perioada trebuie sa fim mai buni, ma intelepti, sa intelegem ca „dar din dar se face Rai” si ca Dumnezeu traieste prin fiecare persoana in parte. Sa incercam sa fim mai iubitori cu semenii nostri si sa nu judecam omul dupa coperta, ci dupa ce are in interior.