Ca in cadrul altor secte religioase sau religii tribale, si in cultura aboriginala australiana exista un numar de ritualuri si traditii. Bastinasii din Australia au propriile diviziuni tribale si grupuri etnice si lingvistice, precum si credintele adiacente lor. Aborigenii australieni se impart in grupuri numeroase si distincte, fiecare dintre acestea avand propriile traditii si credinte, insa toate se intalnesc intr-un punct comun cultural. Majoritatea ritualurilor aborigene sunt infaptuite in acelasi mod si pastreaza esenta culturii traditionale.
Credintele specifice in cultura aboriginala australiana
Australienii aboriginali isi transmit credintele in special pe cale orala, iar acestea se muleaza in jurul venerarii pamantului si a credintei in Vise si Taramul Viselor. Visarea este vazuta de credinciosi din doua puncte de vedere: ca visare a realitatii prezentului si ca timp antic al creatiei lumii. Fiecare grup poate vedea Visarea si Taramul Viselor in mod diferit, in functie de credintele primordiale, acestea suprapunandu-se de cele mai multe ori.
Sarpele Curcubeu este una din cele mai importante fiinte supreme pentru bastinasii din Australia, acesta fiind alaturat unui intreg panteon de vietati si creaturi supranaturale in care acestia cred. Bunjil sau Baiame este o astfel de creatura, aceasta fiind vazuta drept creatorul lumii in timp ce Visarea Dingo este vazuta in unele parti ale continentului ca stramoasa de mare importanta pentru triburi. Bunyp si Yowie sunt alte creaturi supranaturale in care indigenii australieni au crezut de-a lungul timpului.
Cultura aboriginala australiana nu poate fi estimata dupa numarul de activanti pentru ca, in cadrul formularelor de recensamant, credintele aboriginale nu exista, acestea nefiind considerate religie. Cei care raspund la intrebari nu sunt obligati sa raspunda la toate, iar recensamantul nu ajuta la o estimare corecta cu o marja de eroare mica, deci numarul acelora care cred in religiile aborigene din Australia nu poate fi cunoscut. In cadrul recensamintelor, cei care apartin culturii aborigene australiene declara ca apartin altor forme de religie mult mai dezvoltate precum crestinismul, budismul sau islamul.
Ceremoniile specifice in cultura aboriginala australiana
Indigenii australieni se bucura de o diversitate extraordinara in ceea ce priveste ceremoniile si ritualurile specifice. Acestia au parte de ceremonii specifice anumitor perioade din viata, perioade care sunt respectate cu sfintenie de catre credinciosi.
Ceremonia Bora se refera la initierea in cadrul careia tinerii baieti devin barbati in adevaratul sens al cuvantului.
Ceremonia Corroboree este una in care toti oamenii care apartin culturii aboriginale australiene se intalnesc si discuta unii cu ceilalti. Nu se stiu prea multe despre acest fel de ceremonie.
In cadrul ceremoniei fumului se realizeaza o purificare regulata a membrilor familiei si comunitatii. In mod similar, si in ceremonia cultivarii „betelor de foc” oamenii purifica pamantul pentru a avea mai mult noroc in agricultura. Intregi hectare de pamant sunt purificate prin foc pentru a facilita vanatoarea, pentru a evita imprastierea ierburilor rele si pentru a improspata fauna si flora din zona respectiva. Tufisurile care ar putea lua foc de la caldura sunt arse in mod intentionat pentru a evita incendiile de proportii, in acelasi timp realizandu-se si o fertilizare a pamantului prin posibilitatea cresterii de noi plante pe suprafete intregi de pamant. In acest fel, si fauna se poate schimba, migrand catre noi conditii de hrana.
In cadrul mai multor culturi aboriginale, Tjurunga sau Churinga sunt obiecte de importanta religioasa folosite in cadrul ceremoniilor cu tenta religioasa. Se spune ca in grupurile de aborigeni, adolescentii trebuie sa mearga intr-o calatorie de supravietuire menita a fi un fel de ceremonie de trecere de la viata de copil la cea de adult. In cadrul acesteia, adolescentii trebuie sa supravietuiasca de unii singuri in salbaticie timp de sase luni.
Pentru cultura aboriginala australiana cerul joaca un rol important pentru ca acolo sunt ascunse cantece si povesti. Printre instumentele specifice aborigenilor australieni se numara didgeridoo, un instrument de suflat asemanator trompetei. Acesta a devenit chiar instrumentul oficial al aborigenilor australieni si se spune ca este cel mai vechi tip de instrument de suflat din lume. Si betele de mentinut ritmul in timpul cantarii sunt o inventie proprie. Printre stilurile de muzica adoptate de aborigeni in prezent se numara hip hop, rock and roll si chiar rock. Trupa Yothu Yindi este una dintre cele mai cunoscute formatii australiene care canta rock aboriginal.
Arta in cultura aboriginala australiana
Arta indigenilor australieni se intinde pe mii de ani. Chiar si in prezent exista artisti care s-au adaptat la conditiile artistice actuale si care utilizeaza motive specifice in arta lor. Prin folosirea de materiale conventionale si traditionale, acestia realizeaza arta recunoscuta la nivel mondial care aduce onoare Australiei. Printre stilurile la moda in prezent in cadrul artei aboriginale se numara picturile acrilice, picturile in stil „punctat” si picturile scolii Hermannsburg. Pictura a devenit chiar un venit foarte mare pentru anumite grupuri etnice australiene.
Sportul traditional al indigenilor este Marn Grook, un fel de fotbal in care se foloseste pielea de oposum. Se spune ca fotbalul australian a fost inventat pe baza regulilor acestui joc al indigenilor.
Si in cadrul literaturii, cultura aboriginala australiana a ajutat la perfectionare. Curentul literar Jindyworobak presupune promovarea culturii, religiei si traditiilor indigene australiene prin intermediul poeziei.
Aborigenii australieni au o multime de ritualuri si traditii pe care le duc la indeplinire, insa au curajul de a asimila si avansul tehnologic, punandu-si amprenta asupra lumii moderne si asupra lumii australiene in general. Aborigenii australieni au reusit sa scoata intreaga tara-continent din anonimat si sa o onoreze cu traditia si motivele literare si artistice care au inconjurat lumea. Traditiile, cultura si miturile aborigene din Australia nu vor fi pierdute datorita unor artisti care reusesc sa promoveze identitatea culturala din care fac parte.
Pentru cultura aboriginala australiana progresul este o binecuvantare si un chin. Odata cu dezvoltarea multi-laterala, pericolul ca tinerii sa uite tot mai mult de traditii si obiceiuri creste, iar ritualurile, credintele si religia indigena pot fi pierdute. Odata cu artistii care isi promoveaza cultura cu mandrie in intreaga lume apare insa un licar de speranta ca aceste traditii sa nu fie uitate, ba chiar sa ajunga cunoscute la nivel global si chiar imbratisate si de alti oameni ce nu se afla pe taramul continentului australian.