Home Cultură generală Cum a aparut Martisorul?!

Cum a aparut Martisorul?!

0
Martisoare oferite de 1 Martie, Foto: amelia4bedelia.wordpress.com

Cum a aparut martisorul probabil ca nimeni nu se mai intreaba in ziua de azi, din moment ce tot mai putini il mai daruiesc si tot mai putine femei il mai poarta. Insa legendele conform carora a aparut martisorul, snurul cu alb si rosu, sunt foarte fascinante si in acelasi timp poate au si o urma de adevar sau macar simbolul lor mai conteaza intr-o oarecare masura. O legenda conform careia martisorul a luat fiinta spune ca acesta reprezinta amintirea unui tanar curajos care a salvat-o pe fata fermecata, aceasta fiind intruchipara omeneasca a Soarelui pe Pamant, din mainile unui zmeu rau.

In lupta sa cu zmeul, baiatul a fost grav ranit si a ramas acolo in castel, nemaiputand sa se miste si incet viata s-a scurs din el, odata cu sangele care i-a curs in zapada alba, pura. Astfel martisorul a luat aceasta forma pe care noi o cunoastem astazi, un snur, cu alb si rosu, impletite impreuna, care simbolizeaza legamantul dintre sacrificiu si izbanda. Totodata rosul, luat separat, arata dragostea, pasiunea, lupta, jertfa, frumosul, iar albul este reprezentantul puritatii, al inocentei, al zapezii, peste care se revarsa toate cele mentionate anterior.

Albul mai reprezinta si ghiocelul, vestitorul primaverii. O alta legenda, din partea Moldovei de peste Prut insa, conform careia a aparut martisorul este aceea care relateaza cum Primavara se plimba la marginea unei paduri si a zarit iesind din zapada un ghiocel, pe care l-a ajutat sa ia fiinta, insa Iarna s-a facut foc si para de suparare si a dat geruri mari peste el, floarea murind.

Din atingerea Primaverii, care ranita la mana a sangerat, ghiocelul a inviat si astfel a venit caldura si toate frumusetile naturii s-au instalat, ea luand viata si imbracandu-se in multe culori frumoase. Totusi se pare ca si cateva descoperiri arata cum a aparut martisorul, iar acestea dateaza de mai bine de 8000 de ani, conform cercetarilor arheologice care au avut loc la Schela Cladoviei, in Romania. Aici au fost descoperite o serie de amulete ce semanau cu martisorul de azi, ele fiind formate din mici pietre vopsite in rosu si alb si care, se presupune, erau purtate la gat.

Ghiocei in zapada, Foto: alexandrone.wordpress.com
Ghiocei in zapada, Foto: alexandrone.wordpress.com

Prima atestare documentara a martisorului a avut loc intr-o lucrare scrisa de Iordache Golescu. Totusi, Simion Florea Marian, un folclorist cunoscut, presupune ca in Bucovina si in Moldova, martisorul era de fapt o mica moneda de argint sau de aur, ce era purtata de cei mici la gat, prinsa cu o ata alba si rosie. In aceeasi ordine de idei se incadreaza si tinerele fete care purtau la gat martisor in primele doisprezece zile ale lunii martie, pe care dupa aceea il prindeau in par si il pastrau pana ce veneau primii cocori si pana ce infloreau copacii.

Astfel dupa ce trecea si acea perioada, tinerele isi desprindeau martisorul si il agatau de ramul unui copac, iar moneda o dadea in schimbul casului. Aceasta traditie se spune ca asigura venirea unui an deosebit de productiv. Astfel ca sa intelegem mai bine cum a aparut martisorul trebuie sa ne raportam la legende, fie sa credem in ele, sau la traditiile vechi populare, care par adesea mult mai usor de atins cu gandul.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version