Intre cele doua ortograme (structuri care se pronunta la fel, dar se scriu diferit) – deoparte si de o parte – exista o diferenta de sens. Deoparte (scris intr-un cuvant) este adverb si are sensul la o oarecare departare, izolat. Exemplu : Am pus deoparte lucrurile de care am nevoie imediat.Cum e corect - deoparte

De o parte (scris in trei cuvinte) este o structura alcatuita din prepozitia de, articolul nehotarat o si substantivul parte. Exemplu : De o parte a raului era o constructie, de cealalta parte era teren agricol. Daca structura de o parte se pronunta in tempo rapid, acest fapt se va marca in scris prin folosirea cratimei, intre prepozitie si articol : De-o parte a muntelui era soare, de cealalta era innorat.

In limba romana, o structura similara este si la o parte, cu valoarea morfologica de locutiune adverbiala, dar care se va scrie intotdeauna in trei cuvinte. Exemplu :  Sa lasam la o parte aspectele neesentiale. In trei cuvinte se scrie si cand este formata din prepozitie + articol + substantiv, cu inteles diferit de cel al locutiunii adverbiale, ca in exemplul : La o parte dintre ei am constatat multe lipsuri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.