Cum este corectDe cate ori nu se intampla, cand mergem la nunti, botezuri, alte evenimente, cand ajungem la intrarea in vreo localitate sau chiar cand accesam vreun site, pe internet, sa fim intampinati cu o urare de felul celei din titlu, scrisa in diverse moduri, care ar putea deruta pe cineva care stapaneste mai putin regulile limbii romane si care s-ar putea gandi ca, daca un text e scris, in public, intr-un anume fel, probabil ca este corect.

Pentru a elimina orice dubiu, trebuie sa spunem ca, intr-un asemenea context, singura forma corecta este Bine ati venit! (in niciun caz Bine a-ti venit ! sau Bine a iti venit !, cum se mai poate vedea prin unele locuri).

Explicatia gramaticala este simpla : ati venit este forma de perfect compus a verbului a veni, pentru persoana a doua, plural (voi ati venit) si, prin urmare, verificarea se poate face, de catre cei care mai au dubii, in aceasta privinta, prin adaugarea pronumelui voi.

Cratima se foloseste, in structura a-ti, numai cand aceasta este urmata de un verb la infinitiv, ca in exemplul urmator : A-ti spune adevarul este necesar – in care a spune este forma de infinitiv (cea de dictionar) a verbului, iar ti este pronume personal, de persoana a doua, singular, forma neaccentuata, in cazul dativ (cui a spune adevarul ? – tie, iti, ti). Cratima indica, in aceasta situatie, rostirea, intr-o singura silaba, a doua parti de vorbire diferite.

Asadar, vom scrie corect : Voi ati cantat minunat/ Pentru a-ti canta, trebuie sa am dispozitia necesara sau Voi ati vazut multe locuri frumoase, in excursie/ A-ti vedea numele scris in aceasta carte, ar fi cea mai mare recompensa etc.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

1 COMENTARIU

  1. Corecteaza greselile de orice natură:
    -Bine a-ți venit! Să dăm apă la cai și vin la oameni! Veni-ți după aia în sala mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.