Pentru substantivul care denumeşte acea parte a piciorului care cuprinde regiunea articulaţiei femurului cu tibia, incluzând şi rotula (DEX), în limbajul curent, există mai multe variante, unele popularegenuchi, genuche, genunche –  altele învechite, precum gerunchi. Singura formă literară (corectă) este genunchi, din latinescul genuc(u)lum.

Trebuie ştiut, de asemenea, că acest substantiv are aceeaşi formă pentru singular şi plural nearticulat – genunchi – iar forma articulată se scrie cu doi –i. Exemple: S-a rugat în genunchi/ I s-au tăiat genunchii de emoţie.

În privinţa celui de-al doilea substantiv din titlul articolului, dintre cele două variante, singura corectă este genuflexiune, deşi cea de-a doua – genoflexiune – este utilizată de cei mai mulţi vorbitori. Ortografierea corecta cu u (nu cu o) este justificată de faptul că acest cuvânt este un împrumut din limba franceză – genuflexion, format din latinescul genugenunchi şi flexio – îndoire. Pronunţia greşită – genoflexiuni – a apărut, probabil, pentru că pare mai uşoară sau din pricina asemănării/confuziei cu prefixul geno – rasă, grup naţional/etnic etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.