Cum este corect nu se merita sau nu meritaVerbul a merita, cu intelesul a fi vrednic de rasplata sau de pedeapsa, a i se cuveni, a justifica pretuirea cuiva, a valora etc., este un verb tranzitiv, adica actiunea pe care o exprima se rasfrange asupra unui obiect, admitand un complement direct, de exemplu : Elevul merita laudele profesorului/ Marfa aceasta merita pretul cerut etc.

Pe de alta parte, a risca poate fi tranzitiv sau intranzitiv: El a riscat intreaga avere, cand a luat aceasta hotarare/ Desi nu era sigur de rezultate, el a riscat si a mers mai departe etc.

Cand verbul a merita se foloseste impersonal, se poate constata, in uzul limbii, tendinta de fi pus in constructii reflexive, de exemplu : Nu se merita sa pierd vremea, facand lucruri inutile. O astfel de utilizare este, insa, incorecta, aparuta, probabil, prin contaminare cu alte structuri similare, de felul nu se cade, nu se obisnuieste, nu se face, nu se justifica etc. A merita se poate utiliza impersonal, dar singura forma corecta este fara pronumele reflexiv : Nu merita sa pierd vremea…/ Merita sa incerc acest lucru/ Merita sa investesc in aceasta afacere etc.

Regula este valabila si pentru verbul a exista, folosit impersonal. Nu se va spune – Nu se exista ( cu sensul nu este posibil) asa ceva, ci Nu exista asa ceva.

In privinta formelor ma risc/ risc, desi chiar in DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane) se precizeaza ca poate fi si reflexiv, o constructie de felul Ma risc sa cer o lamurire asupra acestei probleme – orice vorbitor nativ de limba romana isi poate da seama – este invechita si, deci, nerecomandata. Corect, firesc este sa spunem : Risc sa cer o lamurire asupra acestei probleme.

Prin urmare, pentru a tine minte mai usor aspectele precizate mai sus, am putea memora un enunt simplu, dictat de context : Nu exista/ nu risc sa gresesc, deoarece stiu ca merita sa cunosc regulile gramaticale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.