Ora doisprezece sau ora douasprezeceNumeralele cardinale, cand sunt intrebuintate singure, se comporta asemenea substantivelor – Patru au plecat/ Cincisprezece s-au inscris la concurs/ Douazeci si cinci pleaca acasa etc. – si ca adjectivele, cand determina un substantiv (acordandu-se cu acesta) – Doi baieti au plecat/ Doua fete au ramas etc. Au forme specifice de gen numeralele unu/ una, doi/ doua, precum si compusele acestora – doisprezece/ douasprezece, douazeci si doi/ douazeci si doua, in celelalte cazuri genul fiind marcat doar prin articolul demonstrativ – cei patru/ cele patru etc.

In contextul in care este vorba de numeralele (cu valoare adjectivala) care se refera la ora, se aplica aceeasi regula a acordului, prin urmare, se va spune corect ora douasprezece, ora doua (nu ora doisprezece, ora doi), ora fiind un substantiv de genul feminin, deci este obligatorie folosirea numeralului corespunzator. In mod similar, pentru ora 22, singura forma corecta este ora douazeci si doua.

Atentie ! Exceptiile de la acesta regula sunt ora unu/ ora douazeci si unu (un substantiv feminin, urmat de un numeral masculin), care se explica prin faptul ca mostenesc o structura veche – e ceasul unu/ un ceas dupa miezul noptii – care s-a consolidat in timp si este tolerata.

Se mai pot constata greseli frecvente si in utilizarea altor numerale. Asadar, trebuie sa fim atenti la urmatoarele :

  • paisprezece (nu patrusprezece sau paispe)
  • saisprezece (nu sasesprezece sau saispe)
  • saptesprezece (nu saptisprezece sau saptispe)
  • optsprezece (nu optisprezece sau optaspe)
  • nouasprezece (nu noosprezece sau noospe)

In privinta cazurilor, doar numeralul unu/ una este marcat prin forme proprii:

N.Ac. – unu/ una

G.D. – unuia/ uneia

La celelalte numerale, diferenta de forma cazuala este marcata prin articolul demonstrativ :

N.Ac. – cei/ cele cinci

G.D. – celor cinci

In situatiile in care numeralul nu este insotit de articolul demonstrativ, genitivul, de la numeralul doi in sus, se exprima cu ajutorul prepozitiei a (Cartile a doi copii), iar dativul, cu prepozitia la (A impartit cartile la zece copii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.