Se pare că substantivul din titlul articolului generează o anume derută în cazul multor vorbitori de limba română, care utilizează forma greșită sau ezită în alegerea uneia sau alteia dintre variantele menționate – „premiză” sau „premisă”. O căutare pe internet oferă zeci de exemple de felul: „Calificarea angajaților – premiză a dezvoltării carierei…” (facebook.com), „Filocalie și și premiza eshatologică” (ortodoxmedia.com), „Premiza unei familii puternice” (ortodoxiatinerilor.ro), „Pornim de la premiza că votul de neîncredere…” (timpul.md) etc.

Pe lângă diferența între premiză și premisă, este important să înțelegem și alte cuvinte care sunt adesea confundate în limba română. Aceasta include nu doar formele verbale, ci și utilizarea corectă a articolelor, prepozițiilor și conjuncțiilor. De exemplu, confuziile dintre de-a lungul și dealungul sau aicea și aici pot schimba semnificația propozițiilor în care sunt folosite.

Potrivit DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) și DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), „premisă” (forma corectă fiind cu -s-) este un împrumut din limba franceză (fr. premisse – se pronunță cu -s-) și înseamnă: Fiecare dintre propozițiile inițiale ale unui raționament, din care se deduce concluzia. 2. Idee de bază, punct de plecare; afirmație din care decurge o concluzie.

Citește și:  Cum este corect – medicul m-a consultat/am consultat medicul/medicul m-a examinat?

Varianta greșită – „premiză” (cu z în loc de s) – a apărut, probabil, prin tendința de a se pronunța o consoană surdă (s) ca pe una sonoră (z), atunci când consoana respectivă se afla în apropierea altor consoane sonore sau între vocale (în acest caz, între i și a/ă). O consoană sonoră, spre deosebire de una surdă, se pronunță prin intrarea coardelor vocale în vibrație.

Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: Pentru a ajunge la rezultatele dorite, trebuie să se pornească de la premisa că niciun obstacol nu este de netrecut/Există premise pentru ca visul tău să devină realitate etc.

Pentru a-ți îmbunătăți și mai mult competențele lingvistice, este esențial să practici și să te informezi constant. Aflarea diferențelor subtile între cuvinte îți poate îmbogăți vocabularul și îți poate face exprimarea mai precisă și mai influentă.

Dacă dorești să afli mai multe despre utilizarea corectă a limbii române și despre alte perechi de cuvinte frecvent confundate, îți recomandăm să consulți articolul nostru cum este corect: niciun sau nici un?. Acesta oferă o perspectivă detaliată și exemple concrete pentru a te ajuta să eviți greșelile comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.