Pe nenumărate site-uri, inclusiv în cele care sunt dedicate aspectelor religioase (doxologia.ro, calendar-ortodox.ro, crestinortodox.ro etc.) sau chiar în anumite manuale de religie, despre care se presupune că au trecut printr-un proces de evaluare a informaţiilor şi corectitudinii acestora, când este vorba de substantivul din titlul articolului, se utilizează frecvent forma greşită prooroc.

Trebuie ştiut că singura formă corectă este proroc (din slavonescul proroku), având sensul :  interpret al voinţei lui Dumnezeu, capabil să prezică viitorul; persoană care are previziunea evenimentelor viitoare; profet (DEX). În mod firesc, şi substantivul derivat –prorocire – se scrie tot cu un singur o.

În documente,  prorocii sunt menţionaţi din cele mai vechi timpuri – în Mesopotamia, de exemplu, pe vremea împăratului Hammurabi (mileniul al II-lea i.Hr.), în Siria, în secolul al IX-lea i.Hr., prorocul Isaia, Profetul Mahomed, la musulmani,  în Biblie, cunoscute sunt profeţiile lui Daniel, care prezice viitorul poporului lui Israel, ale lui Moise, cel care i-a condus pe evrei din Egipt, în Tara Făgăduinţei etc.

Citește și:  Cum este corect – aceiasi sau aceeasi?

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.