Cum este corect sa aibe sau sa aibaIn limba romana, verbele la modul conjunctiv, care exprima o actiune realizabila, posibila, se recunosc usor dupa conjunctia , care le preceda : sa spun, sa zic, sa plec, sa cant, sa mananc, sa privesc etc. In general, ortografia verbelor la modul conjunctiv nu ridica probleme deosebite, avand in vedere faptul ca, la persoanele I si a II-a, singular si plural, forma verbului la conjunctiv este aceeasi cu a indicativului prezent (cu exceptia lui sa) : eu spun (indicativ, prezent)/ eu vreau sa spun (conjunctiv prezent), tu spui/ tu vrei sa spui, noi spunem/ noi vrem sa spunem, eu mananc/ eu vreau sa mananc, tu mananci/ tu vrei sa mananci etc. La persoana a III-a, singular si plural, daca indicativul prezent se termina in – ă, conjunctivul va fi in —e  el manancă (indicativ, prezent)/ el vrea sa manance (conjunctiv, prezent) si invers, daca indicativul prezent este in –e, conjunctivul va fi in –ăel spune/ el vrea sa spună etc. Verbele care au indicativul prezent, persoana a III-a, in –ie, au la conjunctiv aceeasi forma : el stie/ el poate sa stie, el se apropie/ el vrea sa se apropie etc.

Exista insa si verbe neregulate, in cazul carora regulile mentionate anterior nu mai functioneaza, de aceea trebuie sa retinem corect forma acestora – a fi (el este/ el vrea sa fie), a sta (el sta/ el poate sa stea), a da (el da/ el vrea sa dea) etc.

A aveaeste, de asemenea, verb neregulat si trebuie sa stim ca forma corecta de conjunctiv prezent este, la persoana a III-a, singular si plural : el (ei) sa aibă (nu sa aibe, cum atat de des se poate auzi si citi, din nefericire mass-media nefacand exceptie nici in privinta acestei greseli).

Asadar, verbul a avea, la modul conjunctiv prezent, se conjuga astfel : eu sa am, tu sa ai, el (ea) sa aibă, noi sa avem, voi sa aveti, ei (ele) sa aibă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.