O greșeală frecventă în scris, constând în ortografierea cu sau fără cratimă a unor termeni ca cei din titlul articolului, este generată de confuzia între terminația specifică persoanei a doua plural, a verbelor, la modul indicativ, timpul prezent, sau la imperativ, și „ți”, pronume personal, forma neaccentuată, aflat, în diverse construcții, în apropierea verbului.

Mai exact, dacă este vorba de verbe la persoana a doua, plural, indicativ prezent, se va scrie corect, întotdeauna, fără cratimă: voi scrieți, cântați, mâncați, plecați, duceți, faceți, povestiți, coborâți etc. sau la imperativ: Scrieți!, Cântați!, Plecați! etc.

În schimb, cuvinte ca cele enumerate anterior se scriu cu cratimă dacă sunt structuri formate din verb la modul imperativ, persoana a doua singular (tu), urmat de pronumele, forma neaccentuată – „ți”, în cazul dativ (așa-numitul dativ posesiv), exprimând posesia sau acțiuni referitoare la sine: Tu scrie-ți tema (cu sensul tema ta) și apoi mai vorbim!/ Spune-ți (spune ție) că vei reuși și așa se va întâmpla!/ Mănâncă-ți porția (porția ta) și apoi poți să pleci! etc.

Când folosim cratima corect?

Un aspect esențial în limba română este utilizarea corectă a cratimei. Cratima nu este doar un semn de punctuație, ci o veritabilă unealtă care clarifică sensul cuvintelor și frazelor. De exemplu, diferența dintre „a merge” (verb) și „a-merge” (formă incorectă) subliniază importanța unei înțelegeri corecte. Totodată, confuzia între „să-și” (corect) și „săși” (greșit) poate schimba întregul sens al propoziției.

Cum identificăm greșelile frecvente?

Mulți dintre noi confundăm formele „fi-ti-ar” cu „fiți-ar”, ceea ce poate duce la interpretări greșite. Este esențial să ne amintim că limba română este plină de nuanțe și că fiecare cratimă are rolul său. Pentru a înțelege mai bine aceste subtilități, puteți consulta și articolul nostru despre Cum este corect: fi-r-ar sau fir-ar?, unde explicăm detaliat utilizarea corectă a cratimei și a formelor verbale.

Atenție! Un mijloc sigur de control este următorul: pronumele „ti” nu urmează niciodată după un verb la persoana a doua plural. Deci, dacă subiectul este voi, „ti” final face parte din formă verbului, ca marcă a persoanei a doua plural și se scrie fără cratimă.

În structurile din titlul articolului, se poate observa că mai intervine un pronume personal, forma neaccentuată – „mi” (în mod similar, ar fi putut fi: le, î, ne) și, ținând seama de mijlocul de control enunțat, corect se va scrie: spuneți-mi (voi spuneți mie/mi), scrieți-mi, cântați-mi etc. sau spuneți-le (voi spuneți lor/le), spuneți-i (lui/i), spuneți-ne (nouă/ne) etc.

2 COMENTARII

  1. spuneti-mi, scrieti-mi (Mod imperativ, persoana a II-a, plural, sau singular-adresare cu politete)

  2. Cred ca cel mai simplu mod de explicare pe intelesul tuturor ar fi varianta urmatoare:cuvintele raman intacte,insa numai ce depaseste forma initiala se desparte prin cratima de ex.scrieti,cantati,desenati,vorbiti,asezati––––-mi.Asa mi s-a explicat mie la scoala si a fost foarte usor de invatat asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.