Atunci cand se apropie Craciunul cei mici devin din ce in ce mai nerabdatori si se bucura sa auda de fiecare data cate-o inventie de-a parintilor care le explica situatia lui Mos Craciun din restul anului si de ce trebuie sa astepte pana in seara de 24 decembrie sa primeasca darurile. Si cum poti sa-l astamperi decat spunandu-i o alta minciuna care sa-i tempereze nelinistea si astfel sa ii modifici si entuziasmul, reusind finalmente sa-l convingi ca daca va fi cuminte poate Mosul va fi mai darnic. Dar cum vine Mos Craciun la copii cuminti?

Zburand pe sanie cu Rudolf in frunte, calare pe un inorog plutind printre fulgi sau e purtat de visele celor mici care prin imaginatia lor il aduc chiar prin horul casei fumegand? Dar ce te faci daca n-ai casa si stai la bloc, precum majoritatea romanilor? Cum ii spui micutului tau visator ca vine Mos Craciun? Ca sa ne limpezim putin mintile, desi lumea basmelor si a fanteziilor trebuie sa se termine la un moment dat si pentru ei, pana la o anumita varsta e musai sa fie intretinuta de vise, iar oamenii mari, parintii cat si cei din jurul celor mici, trebuie sa se gandeasca la povesti concrete si plauzibile, pentru ca acestia nu prea mai sunt asa creduli si pe langa asta mintea lor zboara in colturi nemaivazute.

Un fapt concret ca ei constientizeaza minciunile sunt intrebarile repetate despre „cum vin copiii pe lume”. Dar sa ocolim acest subiect deoarece ideea centrala este „cum vine Mos Craciun la copiii cuminti” si da, este in mod cert o maniera interesanta de a-ti manipula intr-o oarecare masura copilul. Daca micutul tau e atat de curios nu ezita sa-i spui ca daca va fi cuminte si nu va mai intreba atat de multe poate ca Mosul va veni mai repede si va fi mai bogat. Iar unii copii chiar primesc daruri in functie de cat de frumos se poarta in restul anului.

foto: cookingatclarktowers.com
foto: cookingatclarktowers.com

Cele mai plauzibile povesti despre inmanarea cadourilor de Craciun

Mosul in restul anului face diverse lucruri. Ne-am lamurit cu asta. Dar cum ajung cadourile sub brad, chiar noaptea, fara ca nimeni din casa sa nu vada si sa nu simta? Cateva relatari ar trebui sa-i stapaneasca nerabdarea celui mic si daca nu, poti inventa alaturi de el o poveste care sa-l multumeasca si sa il faca sa astepte cu si mai mult calm. Exista legenda Mosului care vine zburand cu sania lui mare plina de cadouri, cu renii inhamati in sir indian si se opreste pe acoperisul fiecarei case, iar la miezul noptii furisandu-se pe horn, merge tiptil prin casa si lasa darurile sub bradul impodobit. Dar ce te faci daca nu stai la casa? Imaginatia parintilor se duce si intr-acolo si spune ca Mos Craciun intra pe gaura cheii, motiv pentru care trebuie sa scoateti si cheia din usa in Ajun.

Citește și:  In ce conditii si circumstante putem observa nebuloasa Tigva?

Dar cum incape Mosul pe gaura cheii te mai intreaba micutul tau. Mosul se transforma in duh si se strecoara chiar si pe sub usa daca vrea, dar prefera gaura cheii pentru ca asa se asigura ca este mai bine primit. Iar cu mersul lui lipsit de zgomote ajunge pana la brad ca sa lase cadourile. Orice minciuna naste o alta intrebare pentru ca atunci cand sunt mici, mai mult pana la varsta de cinci – sase ani, copiii se gandesc sa puna capcane parintilor prin intrebarile lor simple, la care de regula nu se gasesc raspunsuri la fel de simple si, in plus, daca nu sunt multumiti, avalansa de intrebari continua pana cand se multumeste cu ceva, chiar daca mai au o urma de indoiala. Dar cum parintii apeleaza adesea la replica „Mos Craciun vine doar la copii cuminti care nu pun intrebari prea multe” poate ca acestia se vor cuminti in cele din urma.

foto: fineartamerica.com
foto: fineartamerica.com

O alta poveste care poate sa spuna cum aduce Mosul darurile este aceea ca el sta ascuns sub brad pe cand toata lumea este plecata la cumparaturi, iar in noaptea de Ajun isi face aparitie si lasa darurile acolo. Sau Mosul e atat de puternic, incat trebuie doar sa pocneasca din degete si sa faca darurile sa apara din nimic pentru copii cuminti. Desi el trebuie sa se plimbe si putin cu sania si sa imprastie bucurie si sperante deasupra pamantului care sa lumineze orice casa.

Din pacate sunt familii care nu au o situatie financiara atat de buna, incat sa isi surprinda copiii cu cadouri pe masura comportamentelor, iar daca acestia au fost prea cuminti si nu primesc cadouri pe masura, pot fi dezamagiti. Nu poti sa-i spui micutului tau ca a facut o nazbataie pe care nu a facut-o si acesta este motivul pentru care nu a primit ce a vrut. Mai bine spune-i ca Mosul s-a ratacit pe drum sau ca a incurcat cadourile si din cauza ca este foarte aglomerat nu a mai putut tine lista bine. Plus ca Mosul este foarte batran si nu prea mai face fata la toate cererile. Dar orice i-ai spune la urma urmei, nu uita sa-i intretii atmosfera de poveste. E atat de bine sa fii copil si sa visezi, iar cand dezamagirea apare tocmai din partea celor care ar trebui sa participe la vise, intervine si frustrarea, iar copiii cu adevarat fericiti sunt cei care viseaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.