Home Cultură generală Cele mai interesante curiozitati din Univers

Cele mai interesante curiozitati din Univers

0
Imagine digitala a Universului, Foto: sorinplaton.wordpress.com

Canioane pe Marte – Marte este una dintre cele patru planete telurice din Sistemul Solar, iar pe ea se pot observa canioane, care deja au capatat de la oameni o serie de nume, dintre care, pe cel mai cunoscut il amintim ca fiind: Valles Marineris, care reprezinta un sistem foarte vast de canioane, un ansamblu complex, poate chiar cel mai mare din cate exista pe aceasta planeta.

Saturn si inelele lui – cele patru planete gigantice de gaz au o serie de inele despre care s-a descoperit ca sunt alcatuite din particule de praf si de gheata, insa Saturn are cele mai complexe, uniforme si atragatoare inele, iar conturul lor arata de parca nici n-ar fi alcatuit din praf.

Jupiter si satelitii sai – Jupiter are momentan 63 de sateliti care au fost descoperiti si cu siguranta mai sunt de descoperit inca vreo cateva zeci daca nu chiar sute, insa Io este cel mai apropiat Satelit al planetei care in comparatie cu aceasta devine chiar infim. Acesta se misca aparent peste suprafata cu turbulente pe care Jupiter o are.

Eros 433 – este un asteroid care se misca pe orbitele independente din jurul Soarelui, alaturi de un numar foarte mare, dar acesta este singurul observat pana acum ca avand urme de la impacturi anterioare cu corpurile mai mici. Desi cu sigurata se pot realiza fotografii si mai bune cu asteroizii asemenatori lui, Eros este singurul care s-a lasat pozat indeaproape de sonda Near Shoemaker, aceasta ajungand pana la 100 de kilometri distanta.

Marea pata rosie a lui Jupiter – planeta gigant de gaz Jupiter este cea mai mare din Sistemul Solar si chiar mai mare decat toate planetele puse la un loc. Are un turbion misterios care a capatat denumirea de Marea Pata Rosie, acesta fiind cunoscut inca din secolul al XVII-lea. Se pare ca planeta a fost mult mai bine cunoscuta odata ce sondele spatiale fara echipaj uman au reusit sa se apropie in jurul anilor 1970.

Centrul galaxiei noastre – in centrul galaxiei noastre – Calea Lactee, se gaseste o gaura neagra care are mai bine de trei ori greutatea totala a Soarelui. In acea gaura neagra se simt si pot fi vazute cu observatoarele dupa caz intensificari ale emisiilor de radiatii X ce stau aproape de orizontul de evenimente, iar acolo nu exista intoarcere pentru obiecte sau lumina.

Centaurus A – nu toate galaxiile sunt izolate, unele dintre ele chiar interactioneaza si aici avem spre exemplu galaxia Centaurus care este mult mai activa fata de galaxia noastra, unde este viata si forme de inteligenta. Aceasta galaxie Centaurus are o gaura neagra mult mai mare fata de cea a galaxiei Calea Lactee, iar specialistii sunt de parere ca sansele sunt foarte mari ca prin forta sa gravitationala si prin puterea pe care o are sa fi atras si „inghitit” in cele in urma si o galaxie mai mica, vecina.

Galaxia Vartejul – aceasta galaxie interactioneaza la randul ei cu o alta galaxie, iar atunci cand este privita din fata, ea arata ca un disc care se roteste, iar structura pe care o are din spirala, poate sa fie chiar si rezultatul unei atractii gravitationale ce este exercitata de o galaxie satelit mai mica.

Nebuloasa Orion – aceasta este un nor mare de gaz si praf stralucitor, care face parte din galaxia Calea Lactee, deci din galaxia noastra, iar in nebuloasa cu pricina se formeaza mereu stele noi. Acestea sunt de culoare albastru stralucitor si sunt mult mai tinere fata de iluminariul nostru Soarele, continand si o parte de stele a caror energie nucleara inca nu s-a aprins, deci stau asa in intuneric cum s-ar zice, desi ele au „viata”.

Roi de galaxii indepartat – de regula galaxiile formeaza grupuri mai mici sau mai mari care poarta denumire de roiuri de galaxii si spre exemplu Calea Lactee face parte dintr-un roi numit Grupul Local. Exista peste cateva sute de galaxii care au putut fi observate mai mult sau mai putin de catre specialisti insa, desigur Calea Lactee ramane primordiala in dorinta de a o cunoaste cu exactitate si pe deplin.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version