Home Cultură generală Curiozitati in legatura cu Pastele

Curiozitati in legatura cu Pastele

0
Masa de paste, Foto: 04varvara.wordpress.com

In acest articol va vom prezenta cateva dintre cele mai interesante curiozitati in legatura cu Pastele, sarbatoarea destinata celebrarii Invierii lui Iisus Hristos.

Cu toate ca nu este la fel de populara ca sarbatoarea Craciunului, Pastele este totusi un eveniment foarte important pentru toti crestinii din lume. In aceasta perioada din an, o multime de traditii si obiceiuri sunt respectate. In randurile care urmeaza vom nota o parte dintre lucrurile interesante care au de-a face cu Pastele.

In primul rand, dupa cum stim cu totii, sarbatoarea Invierii Domnului nu cade in aceeasi zi in fiecare an. Totusi, ea se va celebra intotdeauna intre 22 martie si 25 aprilie. Data aleasa are la baza doua fenomene astronomice. Unul dintre acestea este echinoctiul de primavara, iar celalalt este miscarea de rotatie a Lunii in jurul axei Pamantului. Pastele se sarbatoreste in duminica ce urmeaza dupa prima luna plina de la echinoctiul de primavara.

In ceea ce priveste durata Pastelui, cel crestin tine 40 de zile, de la Invierea lui Hristos pana la Inaltarea Sa, care se serbeaza intotdeauna joia. Cele dintai trei zile de Paste sunt cele mai importante.

Termenul de „paste” provine din cuvantul ebraic „pesah”, ce inseamna trecere, simbolizand Invierea lui Iisus, trecerea de la moarte la viata.

Interesant si demn de stiut este faptul ca incondeierea oualor s-a facut pentru prima data in Ucraina. Procesul la care facem referire poarta denumirea de Pysanka, el datand din perioda de dinaintea crestinatatii.

Obiceiul de a oferi oua este unul foarte vechi. El era practicat de catre egipteni si persani pentru a celebra venirea primaverii.

Targ de Paste in Republica Ceha, Foto: melhoe.wordpress.com
Targ de Paste in Republica Ceha, Foto: melhoe.wordpress.com

Cu toate ca iepurasul de Paste este o creatie a germanilor, se pare totusi ca americanii sunt cei care au introdus conceptul de iepuras care aduce oua intr-un cos, cu ocazia acestei sarbatori. Ramanand la acelasi subiect, se spune ca cel dintai iepuras comestibil a fost facut in secolul al XIX-lea, in Germania. Acesta era preparat din zahar si un aluat special. Primii iepurasi de ciocolata au aparut mai tarziu cu cel putin cativa zeci de ani. In prezent, peste 100 de milioane de iepuri de ciocolata sunt facuti in lume, cu ocazia Pastelui. De asemenea, primul ou de ciocolata a fost creat tot in secolul al XIX-lea, iar cel mai mare astfel de ou a fost conceput in Belgia. El masura peste opt metri, iar pentru realizarea sa au fost folosite peste 2000 de kilograme de ciocolata. De altfel, cu ocazia sarbatorii de Paste, oamenii consuma mai multe dulciuri decat in orice alta perioada din an.

Semnificatia crestina a vopsirii oualor in rosu isi trage radacinile in povestea conform careia, in momentul in care Maica Domnului a venit pentru a-L plange pe Iisus, care era rastignit pe, Ea a adus si un cos cu oua sub crucea unde se afla Fiul Sau. Aceste oua s-au inrosit pentru ca lacrimile Mantuitorului au cazut peste ele.

In ceea ce priveste tara noastra, in fiecare regiune importanta exista obiceiuri curioase si interesante in legatura cu Pastele. Una dintre cele mai neobisnuite este cea din Tara Motilor. Aici, in noaptea de Inviere, baietii de la sate iau toaca de la biserica si o duc la un cimitir pentru a o pazi. In cazul in care cineva o fura, atunci ei trebuie sa faca cinste localnicilor in prima zi de Paste.

In Bucovina, fetele au obligatia de a spela clopotnita cu apa proaspata, dupa care ele vor trebui sa utilizeze aceeasi apa pentru a se spala pe fata in fiecare dimineata din cele trei zile de Paste.

In Suceava, de Paste, gospodinele au obiceiul de a prepara o prajitura speciala, care are un gust minunat. Aceasta poarta denumirea de „babele”.

Traditii de Paste in Polonia, Foto: mosquitohostel.wordpress.com

In intreg Ardealul, fetele se stropesc cu parfum, intrucat se spune ca astfel vor avea noroc pe toata durata anului.

In zona Sibiului, cu ocazia invierii Domnului, oamenii impodobesc un pom cu oua rosii, in vreme ce in Banat cei mici se spala pe fata si pe maine cu apa in care se pune oua rosii si iarba verde.

Un alt lucru interesant in legatura cu Pastele se refera la faptul ca in Joia Mare nu este bine sa dormim, intrucat daca o facem vom fi lenesi pe tot parcursul anului. De asemenea, in aceeasi zi, se spune ca mortii vor veni in vizita la casele unde au trait. Pentru a preveni orice fel de intamplare neplacuta, oamenii de la tara pun lumanari la ferestre, pe care le tin aprinse toate noaptea, pana dimineata.

In Vinerea Mare, nu este bine sa lucram si, mai mult decat atat, este indicat sa tinem post. Multi credinciosi aleg chiar sa tina post negru, in speranta ca vor avea noroc si vor fi sanatosi pe tot parcursul anului.

In unele zone de la tara se aprind focuri de Paste, in noaptea de Inviere. Se spune ca asfel ei vor fi feriti de spiritele rele, inlaturandu-le din gospodariile lor si protejandu-se impotriva influentei lor. Oamenii se aduna in jurul lor imediat dupa slujba si povestesc scene din Noul Testament.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version