Pictorul Dante Gabriel Rosetti s-a nascut la data de 12 mai in anul 1828 in Londra si a fost un pictor si poet de origine engleza, unul dintre fondatorii si, cu siguranta, reprezentantii impatimiti ai curentului artistic care a devenit o devarata miscare, denumita Confreria prerafaelitilor. A fost fiul unui imigrant italian pe nume Gabriel Rosetti, o personalitate a acelor vremuri ce avea mari interese si activitati in cadrul literaturii si al stiintei. Numele intreg al pictorului este Dante Charles Gabriel Rosetti si isi manifesta inca din tinerete interesul pentru literatura, in special pentru poezie, urmand ca apoi sa se inscrie la cursurile scolii King’s College School, dar la care insa renunta dupa primii patru ani. Interesul sau sporit pentru arta italiana medievala il fac pe pictorul Dante Gabriel Rosetti sa inceapa cu adevarata sa pasiune si astfel isi dedica o buna parte din timpul sau acesteia, urmand totodata si cursurile scolii academice de desen, bucurandu-se de indrumarea ilustrului Henry Sass.

La Academie, Dante isi face si cativa prieteni de seama printre care William Holman Hunt, iar dupa aceasta perioada urmeaza studiile alaturi de pictorul Ford Madox Brown. Alaturi de prietenul sau, Hunt si John Eerett Millais, ia parte la cercul prerafaelit care se infiinta pe atunci dar refuza cu inversunare sa reproduca mecanic toate operele manieristilor. In anul 1849 are loc prima sa expozitie de tablouri la galeria londoneza Free Exhibition, iar critica inceputurilor se pare ca ii este favorabila si chiar prolifica.

Dante Gabriel Rossetti, Foto: passionforpaintings.com
Dante Gabriel Rossetti, Foto: passionforpaintings.com

Pictorul Dante Gabriel Rosetti se intoarce apoi la Londra unde o intalneste pe frumoasa Elisabeth Siddal care ii este model timp de 10 ani, dupa care o si ia de nevasta. In anul 1950, Rosetti realizeaza anumite picturi care sunt aprig criticate si artistul este atacat totodata de catre contemporanii sai, intamplare ce a avut ca si urmare iesirea sa din viata publica. Inceteaza sa-si mai expuna picturile in public.

Urmeaza o perioada mai obscura a artistului, cauzata de aceasta izolare, perioada in care timp de zece ani lucreaza doar la tablouri de dimensiuni mici, care au au avut ca si nucleu inspirational scene din operele lui Dante, ale lui Shakespeare si mai ales din Legenda lui Arthur. Acestea insa sunt vandute doar printre prieteni, dintre care John Ruskin, un avid cumparator al tablourilor sale, care-i devine un amic de nadejde si protector totodata. Incepand cu anul 1860, pictorul Dante Gabriel Rosetti devine singurul sustinator al miscarii prerafaelitilor, mai ales avand in vedere activitatile sale anterioare de pana atunci printre care faptul ca incepe sa predea cursuri la scoala Working Men’s College, scoala pe care o frecventa si Burne Jones iar in anul 1859, Rosetti realizeaza cele mai reprezentative lucrari ale sale tinand seama ca pictura in ulei devine din centrul existentei sale.

Portretele de atunci erau doar reprezentari feminine si acestea devin cele mai mari simboluri ale curentului prerafaelit. Un an mai tarziu, Elisabeth, cea cu care se casatorise, naste, insa pruncul este mort si ca urmare, aceasta se sinucide cu o supradoza de laudanum si in memoria ei, artistul picteaza Beata Beatrix in anul 1863, tablou ce s-a bucurat de admiratie si de succes. Putin mai tarziu, in acelasi an, pictorul Dante Gabriel Rosetti purcede catre Paris pentru a fi prezent la marea expozitie a lui Delacroix, care se astepta a fi o retrospectiva, insa acolo se intalneste din noroc si cu Edouard Manet. Din acel an, pictorul incepe sa participe la numeroase expozitii dar din pacate se imbolnaveste, fiind ajuns la capatul puterilor. O boala la ochi isi face simtita prezenta in viata sa.

Putin mai tarziu, in vara anului 1872, pictorul Dante Gabriel Rosetti cade prada unei boli puternic depresive, care totodata ii pricinuieste si moartea, desi incearca cu inversunare sa se sinucida inainte de a-l cuprinde chinurile sfarsitului. Cativa ani mai tarziu, din pacate, sufera un atac cerebral care avea sa-l lase paralizat la pat, dupa care in primavara anului 1882 trece in nefiinta.

Opera poetica a lui Rosetti a ridicat si ea cateva glasuri de admiratie, avand in vedere ca inca din anul 1850 artistul publica cateva versuri in „The Germ” urmand ca in acelasi an sa si apara poemele „The Portrait” si „The Blessed Damozel”, poeme care cu siguranta erau pline de misticism, de erotism si senzualitate, adresate femeii vietii lui. Intre anii 1970 si 1881, realizeaza si o mica colectie de sonete care se pare, contin cam aceleasi motive si o parte din ele isi fac aparitia iar, mai tarziu in Ballads and Sonnets. Desi la inceputurile sale de scriitor nu a fost tocmai ovationat, a urmat o perioada in care talentul sau a inceput sa fie apreciat la adevarata lui valoare. Rosetti mai are totodata si meritul de a fi tradus in limba engleza opere ale primilor poeti italieni, printre care The Early Italian Poets si vestitul poem Vita Nuova, ce-i apartinea fulgeratorului Dante Alighieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.