Home Cultură generală De ce iubim Craciunul?

De ce iubim Craciunul?

1
Cadourile de Craciun, Foto: savageblogj4.wordpress.com

Una din cele mai indragite perioade din an este chiar cea a sarbatorilor de iarna. Atat parintii, cat si copiii iubesc Craciunul si isi doresc sa aiba cat mai multe momente frumoase in preajma sarbatorilor de iarna. Si cine poate ignora aceasta perioada a anului cand acum se intampla lucruri frumoase, oamenii isi fac cadouri, vine Mos Craciun si se sarbatoreste nasterea domnului Iisus Hristos de catre crestini. Toata lumea se bucura de cea mai frumoasa si speciala perioada a anului in care si fulgii de nea viziteaza Romania, transformand imaginea dezolanta lasata de toamna in peisaje de poveste pline de omat si frumusete.

Printre cele mai traditionale motive care va fac sa iubiti Craciunul si sa il asteptati pe intreg parcursul anului se numara si legenda biblica a acestuia.

Pentru crestinii ortodocsi, perioada sarbatorilor de iarna este una de bucurie si sarbatoare. Legenda Craciunului porneste din invataturile biblice care povestesc nasterea Mantuitorului crestinilor Iisus Hristos. Maica Domnului era in chinurile nasterii cand a ajuns la Mos Ajun, cerandu-i acestuia sa o ajute si sa ii ofere un adapost peste noaptea geroasa. Acesta insa, spunand ca este sarac, a refuzat sa ii acorde un acoperis deasupra capului, insa a trimis-o catre fratele sau mai mic, insa mai bogat, Mos Craciun.

Conform legendei, Maica Domnului si Iosif au ajuns la casa lui Craciun unde sotia acestuia, Craciuneasa, era singura si i-au cerut adapost acesteia. Femeii i s-a facut mila de Maria fiindca era insarcinata si a reusit sa ii ofere acesteia si lui Iosif adapost in ieslea vitelor. Craciuneasa stia ca sotul ei nu ar fi primit oameni sarmani in casa pentru ca era rau si necredincios. Craciunul isi are numele chiar de la Mos Craciun care si-a pedepsit sotia pentru ca a ajutat-o pe Maria sa dea nastere pruncului Iisus. Prin minune, Maica Domnului reuseste sa o scape pe Craciuneasa de pedeapsa sotului ei si reuseste sa il faca pe acesta sa se caiasca in fata lui Dumnezeu. Afland ca tocmai in grajdul sau a luat viata Iisus, Craciun ii cere iertare lui Dumnezeu si devine astfel primul crestin. Pentru a-si arata adevarata intentie de caire, Craciun si-a impartit chiar a doua zi averea cu oamenii si copiii saraci. Atunci s-a nascut legenda lui Mos Craciun care vine in fiecare Ajun al Nasterii Domnului pentru a imparti bucurii si cadouri tuturor copiilor.

In fiecare seara de 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, Mos Craciun viziteaza casele copiilor cuminti si le lasa daruri sub brad.

Craciunul este perioada de sarbatoare in care oamenii devin mai buni, uita de greutatile de zi cu zi sau le amana pentru a petrece cateva clipe linistite in sanul familiei. In fiecare seara de ajun, copiilor li se spun povesti la gura sobei, iar acestia pun lapte si prajituri sub brad pentru ca Mosul, atunci cand le aduce cadouri, sa zaboveasca pentru cateva clipe si sa se bucure de o gustare. In fiecare noapte de Ajun, Mosul vine cu sania sa trasa de reni si coboara in casele oamenilor pe horn, lasand sub brad cadouri pentru copiii cuminti.

Nici legenda celor trei magi care au venit sa viziteze Pruncul in iesle nu a fost lasata uitarii in traditiile populare. Irozii sau mersul cu steaua sunt indeletniciri lasate din mosi stramosi care se mai practica si acum, Craciunul fiind o perioada plina de traditii. Incepand din seara de 23 decembrie, copiii pornesc cu colinda pe la casele oamenilor pentru a le aduce noroc si fericire in Ajun. In seara de 23 decembrie se mai spune ca mortii coboara din ceruri pentru a fi omeniti de cei in viata. Se lasa de cu seara bucate pe masa pentru ca mortii ce isi viziteaza rudele sa manance pe indestulate. A doua zi, mancarea se sfinteste, iar membrii familiei si vecinii se infrupta din ea. Tot pe 23 decembrie se fac si calendarele de paine si ceapa care prevestesc conditiile vremii pentru anul care vine.

Craciunul incepe pe 25 decembrie cand in special copiii merg cu colindatul sau cu sorcova si primesc mere, nuci si colaci pentru ca aduc bucurie in casele oamenilor.

Atmosfera de Craciun si bradul impodobit, Foto: queenbeezoo.wordpress.com
Atmosfera de Craciun si bradul impodobit, Foto: queenbeezoo.wordpress.com

Firimituri din primul colac facut pentru Craciun se dau la animalele din gospodarie pentru ca acestea sa fie ferite de boli tot anul viitor; nu se da gunoiul afara pana in a doua zi de Craciun pentru ca se spune ca omul isi arunca norocul afara pe usa. Bineinteles, superstitia conform careia daca prima zi de Craciun este calda, atunci Pastele va fi friguros si vice versa. Pentru ca oamenii sa aiba parte de un an bogat si fericit, ei trebuie sa primeasca toti colindatorii care le vin si sa dea de pomana unui om sarac. La masa de Craciun mai exista si traditia care spune ca trebuie pus la masa un tacam in plus in cazul in care va bate cineva la usa care are nevoie de mancare sau adapost.

Craciunul vine odata cu colindele ce aduc bucurie si bogatie in casele oamenilor. Colindatorii sunt rasplatiti cu fructe, bani si dulciuri care le bucura pe copii. Colindatorii vestesc Nasterea Domnului si aduc noroc in noul an acelora care ii primesc. Cum fiecare zona a tarii are traditii diferite, in fiecare zona exista colinde diferite care se folosesc pentru a crea varietate si a pastra traditiile din strabuni. Leru’i Ler, Astazi s-a nascut Hristos, Steaua Sus Rasare, Noapte de Vis si alte colinde incanta familii intregi in noaptea de Ajun si aduc bucurii tuturor romanilor.

Daca a venit Craciunul, nu poate fi uitat nici bradul de Craciun.

Un element esential al acestei perioade, brazii impodobiti cu tot felul de zorzoane, hartiute si instalatii lumineaza intreaga casa si imprastie mirosul de brad pretutindeni. Bineinteles, nu pot fi uitate globurile si ghirlandele care aduc culoare intregii case. Traditia bradului impodobit porneste de la germani, ea raspandindu-se in timp in intreaga lume. Chiar si cantecul O, brad frumos! tot in Germania isi are radacinile, devenind un imn al Craciunului in toate tarile lumii si in toate limbile pamantului. Pe langa brazii autentici care va lasa goluri in buzunar, puteti alege si brazii artificiali, mult mai ieftini si, mai presus de toate, reutilizabili si anul viitor.

Goana dupa brazi, ghirlande, beteala si globuri a inceput deja, caci ce este Craciunul fara un brad impodobit in casa? Pana si brazii urmeaza o moda in fiecare an. Diferite culori si accesorii sunt piese de rezistenta in casele care se respecta. Moda bradului de Craciun si culorile en vogue in anul curent au devenit preponderent importante in ultimii ani, anul acesta culorile „la putere” in materie de ornamente de Craciun fiind auriul si rosul. Chiar si in familiile modeste, o crenguta de brad impodobita cu orice cade la indemana devine un simbol al sperantei ca un an bun va urma.

Odata cu Craciunul vine si dezlegarea la bucate de dulce dupa un post indelungat de infranare spirituala si trupeasca menita sa curete trupul si mintea de pacate.

Pentru romani, perioada sarbatorilor de iarna aduce o diversitate culinara desavarsita, de la dulciuri si pana la mancaruri ce cad mai greu la stomac, insa care sunt traditionale perioadei Craciunului. Carnea de porc nu lipseste de pe mesele romanilor pentru ca, in ziua de Ignat, acestia sunt sacrificati, iar carnea lor este utilizata in prepararea bucatelor gustoase ce impodobesc masa de Craciun. Toba, carnati, slanina, sarmale si cartabosi, toate rumenite si suculente, improspateaza mesele romanilor de sarbatori. Nici fripturica de porc sau ciorba de oase nu sunt lipsite de pe mesele imbelsugate ale romanilor, ele fiind consumate alaturi de paine facuta in casa sau cozonac rumenit in cuptor pe vatra. Printre dulciurile de sezon care incanta inimile si burticile celor mici se numara cozonacul, lipiile, placinta, coltunasii, cornuletele si turta dulce. Craciunul nu poate fi complet fara ca mancarurile alese sa fie asezonate cu licori bahice traditionale precum vinurile din diverse colturi ale tarii, tuica de fructe sau palinca.

La sanius, Foto: xaviertrevino.wordpress.com

Cum sa nu iubiti sarbatorile de iarna cand zapada este numai buna de dat cu sania?

Odata cu perioada Craciunului cand si primii fulgi de nea care acopera pamantul cu o plapuma groasa de zapada cristalina care il va umezi in primavara si va aduce belsug in agricultura. Desi in ultimii ani iarna a fost mai blanda cu romanii, iar zapada s-a lasat asteptata pana in apropierea Craciunului, bucuria de pe partiile de la munte nu a putut fi luata de nimic. Cu mic cu mare, romanii au ajuns la munte si s-au bucurat de sporturile de iarna, incercandu-si talentul la schi ori snowboarding sau au luat primele lectii.

Nici saniutele sau chiar plasele de plastic nu au fost uitate, acestea fiind improvizate ad-hoc pentru ca distractia pe zapada sa continue. Craciunul este perioada distractiilor in care la tot pasul tinerii se joaca in zapada, fac oameni de zapada cat mai hazlii sau chiar au loc batalii cu bulgari de zapada. Traditiile si distractiile nemuritoare din preajma sarbatorilor de iarna atrag toate categoriile de varsta in jocul lor, transformand peisajele de iarna friguroasa in campuri de batalie incalzite de rasete zglobii.

Una din cele mai frumoase perioade din an, Craciunul, reuseste sa aduca zambete pe fetele tuturor oamenilor, sa imparta bucurii si sa aduca alinare tuturor sufletelor. Odata cu legenda Nasterii Domnului si brazi impodobiti, se da startul unei perioade a distractiilor pentru toate varstele. Perioada Craciunului este sarbatorita in general in familie, in preajma mesei de sarbatoare. Ultimele zile din an sunt sarbatorite cu distractie la cote inalte, distractie care culmineaza cu seara de Revelion in care se petrece pana anul viitor. Brazi uriasi au fost deja pusi in capitalele lumii care sarbatoresc Craciunul, iar mii de luminite impodobesc orasele lumii si pe cele ale tarii vestind ca mai sunt doar cateva zile pana la Craciun. Pana cand va veti aduna la usa sa ascultati colindatori, va uram Sarbatori Fericite! si La multi ani!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version