Datorita semnificatiei puternice pe care a capatat-o Ziua Femeii peste tot in lume, este absolut firesc sa ne intrebam de ce sarbatorim 8 martie, care sunt cauzele aparitiei acestei zile inchinate femeilor sau de ce s-a ales data de 8 martie. Toate acestea sunt intrebari firesti, pentru ca este cel mai indicat sa detinem cat mai multe informatii, mai ales atunci cand este vorba despre Ziua Internationala a Femei. Contextul in care a aparut aceasta zi este unul zbuciumat, dar favorabil, deoarece inca de la inceputul secolului al XIX-lea, femeile care munceau in domeniul textilelor si nu numai erau tratate nedrept, facand inevitabila formarea organizatiilor sindicale ale femeilor, care au dus la aparitia revoltelor.

Daca ne intrebam de ce sarbatorim 8 martie este imposibil sa nu ne gandim la femeile din acele vremuri, care munceau foarte mult si in ciuda efortului depus erau platite mai putin decat barbatii si discriminate. In anul 1903 s-a format Liga Uniunii Sindicale a Femeilor, iar in anul 1908 in Statele Unite ale Americii este organizata prima Zi a Femeilor, prilej cu care femeile militau nu doar pentru obtinerea dreptului de vot, ci si a drepturilor economice si politice. Pe parcursul Conferintei Femeilor Socialiste, desfasurate la Copenhaga in anul 1910, s-a propus inchinarea unei zile la nivel mondial, femeilor.

Astfel, unul dintre motivele pentru care sarbatorim 8 martie este dat de respectarea straduintelor femeilor muncitoare, care au militat pentru egalitate si pentru obtinerea drepturilor depline. De-a lungul timpului, femeile au demonstrat ca merita sa fie respectate, astfel, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ele au dovedit curaj, atat in lupta, cat si pentru a mentine industria de razboi activa. Dupa incheierea razboiului, ele au continuat sa lupte pentru egalitate si au aratat ca merita acest lucru, dovedind ca sunt capabile sa munceasca in foarte multe domenii, ramand marturie realizarile lor.

Amelia Earhart, prima femeie co-pilot, Foto: whenyouputitthatway.wordpress.com
Amelia Earhart, prima femeie co-pilot, Foto: whenyouputitthatway.wordpress.com

Un raspuns la intrebarea de ce sarbatorim 8 martie poate consta in toate femeile care au facut o diferenta in lume si au dovedit ca merita sa fie tratate cu demnitate. In acest sens avem, pe 17 iunie 1928, prima femeie co-pilot, care a traversat Atlanticul, intr-un zbor de 21 de ore, aceasta numindu-se Amelia Earhart. Medicina este, de asemenea, un domeniu in care femeile au patruns cu greu, dar au inregistrat numeroase realizari, prima femeie medic fiind Elizabeth Blackwell, care a devenit doctor in anul 1849, dupa absolvirea unei scoli medicale.

Elizabeth Blackwell, prima femeie medic, Foto: historianlaura.wordpress.com
Elizabeth Blackwell, prima femeie medic, Foto: historianlaura.wordpress.com

Intr-o lume a barbatilor, femeile au reusit sa se afirme, motiv pentru care pe 8 martie sarbatorim toate femeile care au facut posibile toate drepturile de care se bucura astazi. In continuare va prezentam alte doua femei care, prin realizarile lor, dovedesc faptul ca femeile pot activa in aceleasi domenii in care muncesc barbatii si ca pot fi egale cu acestia. Prima este Valentina Tereshkova, aceasta fiind prima femeie care a zburat in spatiu, aflandu-se singura pe o perioada de trei zile, pe o naveta pe care a pilotat-o. Cea de-a doua femeie este Marie Curie, savanta de origine poloneza, care, datorita contributiilor aduse stiintei, a fost prima femeie care a primit premiul Nobel si singurul savant care a primit doua Premii Nobel, in domenii diferite, pentru chimie si fizica.

Valentina Tereshkova, prima femeie care a zburat in spatiu, Foto: amsat-uk.org
Valentina Tereshkova, prima femeie care a zburat in spatiu, Foto: amsat-uk.org

Cu siguranta, pe 8 martie se sarbatoreste dreptul pe care femeile si l-au castigat, de a fi libere si tratate corect, de a fi apreciate pentru calitatile pe care le detin si a impiedica ca acestea sa fie tratate cu inferioritate de catre barbati. Cu toate acestea, femeile inca sunt victime ale abuzurilor sexuale sau ale actelor de violenta comise de barbati,  existand tari in care nu au parte de dreptul la sanatate sau la educatie, asa cum este firesc. Spre deosebire de cum erau lucrurile in secolul al XIX-lea, femeia si-a castigat, cu siguranta, locul bine meritat in societate, iar ziua de 1 martie este o buna oportunitate pentru a ne aminti de acest lucru si a le aprecia pe femeile din viata noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.